marți, 16 august 2022

Asociază fragmentul din ,,Cireșarii” de Constantin Chiriță cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

 

,,Cireşarii aveau întâlnire la Ursu, într-un loc ferit, în spatele magaziei-tezaur. [...] Lucia era întotdeauna foarte punctuală, la orice întâlnire sosea prima. [...] Iată de ce întârzierea Luciei era ceva de neînţeles.
— Eu rămân la părerea mea, se încăpăţână Ionel. O să vă convingeţi şi voi imediat. N-o lasă doctorul, şi n-ar fi de mirare să ne pună şi nouă beţe în roate... V-am spus eu?!
 Ionel arătă cu privirile poarta. Imediat se uitară şi ceilalţi într-acolo. [...] Lucia pătrunsese pe poartă, dar nu singură. O însoţea un bărbat scund, în floarea vârstei, însă cu părul complet alb. Ochelarii cu rame de aur îi dădeau şi mai multă distincţie figurii. Numai zâmbetul pe care i-l cunoştea tot oraşul parcă dispăruse de pe faţa doctorului Istrate. [...]
Doctorul răspunse la salutul nu prea entuziast al băieţilor cu un zâmbet cam posac. Dădu mâna cu fiecare în parte şi, când Lucia i-l prezentă pe Ursu, faţa i se încruntă de-a binelea:
— Ah! Dumneata eşti Ursu, campionul de box. [...] Cum s-ar spune, dumneata joci rolul de înger păzitor al grupului...
Intimidat, Ursu încercă să protesteze... [...]
— Ştiiiiu... Cum să nu ştiu, răspunse doctorul foarte grav, dar cu un simplu gest îşi îndepărtă masca neobişnuit de severă, redevenind omul zâmbitor dintotdeauna. Dacă pleci şi dumneata în expediţie nu mai am nicio teamă..
Fără să vrea, Dan îl împinse cu cotul pe Ionel, dar vorbele lui erau adresate musafirului care zâmbea, în sfârşit:
— Ne era teamă că n-o veţi lăsa pe Lucia... [...]
— Aţi terminat toate pregătirile?
... O altă întorsătură de frază, care, de astă dată, îl învioră pe Ursu. Amintindu-şi că e gazdă, îl invită pe doctor şi, bineînţeles, şi pe fiica lui în magazia cu comori. [...]
— Nu e rău... îşi rosti doctorul nota. Chiar îmi place. M-am convins că şi copiii... pardon, tinerii, pot să fie uneori serioşi, îmi place, îmi place.
 Ionel nu rezistă la felicitări:
— Dac-am fi plecat într-o simplă excursie, ar fi fost altceva. Nu ştiu dacă v-a spus Lucia... noi ne-am pregătit pentru o expediţie ştiinţifică, nu pentru o simplă excursie...
— Lucia mi-a fluturat nişte clopoţei pe la ureche, o ameninţă doctorul. Mi-a rămas numai amintirea unor sunete vagi. Dar, mă rog, dacă nu sunt indiscret, aş putea să aflu şi eu scopul expediţiei voastre? Ionel atâta aştepta:
— Vrem să facem o hartă precisă a regiunii, să retuşăm erorile eventuale şi s-o completăm pe cea veche. Harta pe care am găsit-o la muzeul oraşului e plină de lacune... e cât se poate de sumară şi de superficială.
— Nu e rău, acceptă doctorul. Îmi place, îmi place... În planurile voastre intră şi harta peşterii?
Din nou o întorsătură de frază care-i puse în derută pe toţi cireşarii. Tinerii se înţeleseseră să nu le vorbească părinţilor prea multe despre peşteră, s-o înfăţişeze ca pe o grotă oarecare, lipsită de interes, pe care o vor vizita în trecere. Întrebarea îi cam încolţise. Dan, profitând de faptul că nu putea fi văzut de doctor, o îndemnă pe Lucia, din priviri, să dea un răspuns.
— Vom trece şi prin peşteră, spuse ea. Dar te rog foarte mult, tăticule, să nu scapi vreun cuvânt. Avem noi nişte gânduri grozave. Discreţie totală! [...]
— Să sperăm că veţi avea noroc, zâmbi doctorul. Ei, şi pentru că până la urmă aţi fost sinceri, voi fi şi eu. Pentru o simplă excursie n-aş fi lăsat-o pe Lucia. Dar, când mi-am dat seama că vă gândiţi la o expediţie ştiinţifică în toată regula, m-am liniştit. Am fost convins că vă veţi pregăti cu toată seriozitatea şi că veţi legifera prudenţa... Acesta ar fi vrut, de fapt, să fie sfatul meu...
 — N-o să-l uităm! îl asigură Dan.
— Dar mi-aţi luat-o înainte... continuă doctorul. Îmi place seriozitatea cu care v-aţi pregătit... Deşi... aţi omis ceva, şi nu ceva neimportant. Dimpotrivă!... Nu vă vorbesc ca medic, ci ca turist inveterat. Să nu plecaţi niciodată la drum, fie chiar într-o simplă excursie, fără o trusă medicală la voi. Să fie sfânt, da?... Am întrebat-o pe Lucia, înainte de a porni spre voi, dacă aveţi trusă şi... în sfârşit... mi-am permis să vă pregătesc eu o trusă completă. Din cauza aceasta am întârziat, lucru pentru care vă cerem totuşi scuze.
 Doctorul le oferi trusa, le strânse bărbăteşte mâinile, urându-le succes deplin, şi le mai făcu un semn de succes din pragul porţii.”                                                                                                  

                                                                                                 ( Constantin Chiriță, Cireșarii)

,,Frate-meu are aripi la glezne, în timp ce eu aveam pesemne plumb, fiindcă mă pomeneam mereu ultima și îi găseam pe toți ceilalți așteptându-mă odihniți. Când mă așezam și eu, ei se sculau să plece.
 - Uite peștera, a zis Matei, care ajunsese primul, ca întotdeauna.
Pe Tâmpa se spune că te poți trezi nas în nas cu o mulțime de animale sălbatice: urși, râși, vulpi, porci mistreți. Adevărul e că n-am văzut așa ceva, deși am vizitat-o în toate anotimpurile și la toate orele... În schimb, am dat adesea peste veverițe, șerpi, fluturi și tot soiul de păsări rapide. Am intrat cu toții în peșteră, dar n-a fost nevoie de lumânări ca să vedem că se înfundă de tot după numai câțiva metri. Înăuntru era rece și am văzut o pătură zdrențuită. Sigur nu era cea a ursului. Am ieșit rapid și iar am ținut ,,consiliu’’. Exista posibilitatea ca tunelul să plece de altundeva, din apropiere.
 - Apucați-vă să căutați!
N-am prea înțeles ce am de făcut, dar m-am băgat și eu în niște tufișuri dese, pierzându-i pe ceilalți din ochi. Mi-am făcut zgârieturi pe brațe și pe picioare, n-am găsit nimic, așa că am ieșit și m-am așezat să mă odihnesc pe un mic scaun de stâncă netedă, încălzit de soare. Priveam în jur cu emoția aia pe care o ai când simți că se va întâmpla ceva important.
  Lângă mine era o șopârlă maronie,parcă ofilită,care stătea la soare...M-am dus dus s-o văd de aproape,dar când am atins-o cu umbra mea a șfichiuit dintr-odată ca un bici,desenând printre ierburi S-uri...Acolo a dispărut,era un fel de vizuină sau,de ce nu,o gură de tunel.I-am strigat imediat pe ceilalți și au venit într-un suflet,dar n-au fost chiar atât de bucuroși pe cât îmi doream.
-Tunel n...nu-i-a zis Doru,poticnindu-se un pic...Mai degrabă s-ar putea să fi fost aici fântâna aia în care nu-știu-când turcii aruncau oasele oamenilor uciși și care,cu timpul,s-a astupat.
-.E ciudat că locul nu e plat,a zis Dina.Posibil să fie ceva,din care n-a rămas decât gaura asta.Doru a început să sape chiar și el în jurul gropiței în care dispăruse șopârla mea.Când Doru a obosit,gura vizuinii nu se lărgise prea mult.Dina i-a luat locul,în timp ce eu mi-am dat rucsacul jos,mi-am luat din el un măr și-am început să-l ronțăi.Frate-meu a zis că o să facă el și porția mea.Tocmai el a dat cu vârful săpăligii de ceva tare.Și-a băgat degetele subțiri în pământ,fără teamă de râme sau de alte scârboae gângănii-eu n-aș fi făcut așa ceva-și a scos o piatră de mărimea și forma unei farfurioare de cafea,să spunem.Te uimea cercul ei perfect,abia puțin teșit pe ici-colo.A dat pământul la o parte și am putut vedea cu toții niște șănțulețe gravate pe una din părți.A întors-o și iată că pe dos era o urmă perfect rotundă la cercul de piatră.Am fost teribil de emoționați;legendele cu cetatea Brassovia se confirmau.”

                                                                                        (Ioana Pârvulescu—Inocenții)

 

În ambele fragmente există dorința de aventură,cunoaștere,cercetare a lumii,a naturii,iar,,călătorii”-copii visează la necunoscut,mister,de aceea caută o peșteră,locul de sub pământ,o altă lume.
Cireșarii plecă într-o expediție științifică,privită de toți cu seriozitate, cu scopul de a face o hartă precisă a regiunii, să retuşeze erorile,să o completeze pe cea veche.Tatăl Luciei,doctorul, dorește să afle dacă vor ajunge la o peșteră,știa că acesta este un secret,era ținta aventurii lor.Știindu-i hotărâți,îi sfătuiește pe copii să fie prudenți și să privească această expediție cu seriozitate.,iar la plecare,grijuliu, le oferă o trusă medicală,necesară călătoriei.
În celălalt fragment,naratoarea pleacă într-o expediție-plimbare,o joacă și este nemulțumită că nu poate ține pasul cu ceilalți din grup,rămâne mereu în urmă.,își amintește de unele zvonuri auzite că pot fi întâlniri neprevăzute cu animale.Când ajunge la peșteră și este întâmpinată de o priveliște neplăcută:peștera era doar o deschidere.Nu știu pe unde va căuta,de aceea merge la întâmplare prin tufișuri,se odihnește și privirea îi este atrasă de o șopârlă. Copiii găsesc o piatră cu un desen și emoționați sunt convinși că legendele sunt adevărate.
Ambele fragmente arată felul diferit de a merge într-o călătorie:unii se pregătesc cu convingere,cu deosebită grijă,ceilalți vor ca într-o plimbare să descopere un tunel,să vadă natura într-un moment plin de bucurie,mister,revelație.