luni, 3 aprilie 2023

o carte despre prietenie „Avioane de hârtie” de Dawn O'Porter


 Titlul cărții„Avioane de hârtie” vine de la modul de comunicare între adolescenţi, şi anume bileţelele. Acestea sunt trimise destinatarului în timpul orelor de curs, numele acestuia fiind scris pe bucata de hârtie. „Avioanele de hârtie” sunt, de fapt, bileţele pe care şi le trimit una alteia elevele în timpul orelor, când simt că nu pot cu niciun chip să amâne ce au de spus.
Romanul „Avioane de hârtie” prezintă viaţa de adolescent a lui Renée şi Flo; acestea sunt eleve ale  exclusivistului liceu  de fete Tudor Falls de pe insula Guernsey. În timp ce Renée o are drept colegă de bancă pe Margaret, Flo îşi petrece timpul cu colega sa de bancă Sally, dar cele două grupuri de fete stau în bănci apropiate, şi anume Margaret şi Renée stau în spatele lui Flo şi Sally.
Acţiunea se desfăşoară în anul 1994, pe când personajele aveau cincisprezece ani. Un lucru surprinzător este faptul că la baza acestei opere stau chiar propriile jurnale ale autoarei, deci există multe asemănări între viaţa lui Dawn şi viaţa fetelor din opera sa.
Renée este tipul de fată rebelă, ce preferă să fumeze, să sară peste anumite ore şi chiar să se ia la harţă cu colegele de clasă. Comportamentul său poate fi justificat de lipsa mamei, care a murit răpusă de o boală grea, de cancer, în timp ce tatăl său nu a mai suportat durerea lăsată de soţia decedată şi a decis să-şi părăsească copiii, aceştia rămânând în grija bunicilor.
 Pe de altă parte, Flo este opusul acesteia, un elevă model, cu capul pe umeri, grijulie cu Abi, atunci când mama lor nu poate avea grijă de odrasla cea mică. Nici Flo nu este ferită de necazuri, fiindcă tatăl său este găsit mort, perturbând astfel echilibrul spiritual şi sufletesc al tinerei. Un lucru nu-mi place la această fată şi anume uşurinţa cu care se lasă dominată de prietena sa Sally.
Lawrence, prietenul lui Renée şi sursa sa de ţigări şi de chips-uri, are drept animal de companie un şarpe. Pe cât de înfricoşător este pe atât de exotic mi se pare.
La o petrecere adolescentină, unde băutura curgea râuri, râuri iar băieţii se sărutau cu orice fată, Renée a dat de Flo leşinată în baie. Deşi, la început a avut instinctul de a o lăsa acolo, fără să-i dea vreo atenţie, gândindu-se că fata fără cunoştinţă este de fapt prietena lui Sally, rivala sa, inima nu a lăsat-o să treacă mai departe nepăsătoare, aşa că a decis să-i dea o mână de ajutor. A ridicat-o şi chiar a dus-o acasă, unde a schimbat-o, pregătind-o de somn.
Cum extremele se atrag, curând Flo şi Renée descoperă ce înseamnă adevărata prietenie atunci când vieţile lor se intersectează în mod neaşteptat.
 Cartea le urmărește pe Flo Parrot și Renee Sargent în ultimul lor an, la o școală de fete. Este scrisă la persoana întâi, naratoare fiind cele două personaje principale între care autoarea jonglează foarte ușor, făcând treceri rapide de la un personaj la celălalt și invers.
Renee este personajul rebel,fumătoare, îi place mult să sară peste școală, iar Flo, o fată foarte muncitoare, foarte echilibrată și liniștită. Ele sunt foarte diferite, fiind caracterizate cu o personalitate total opusă. Există totuși, o situație similară în familiile for, ceea ce le aduce împreună și, în ciuda tuturor obstacolelor, se crează o prietenie puternică.
De multe ori am simțit că Renee este personajul principal și, personal, nu cred că ar trebui să existe una,,principală” într-o carte care are dublă perspectivă,în timp ce ambele personaje se completează reciproc.
,,Avioane de hârtie” explorează probleme de zi cu zi din viața celor două adolescente de cincisprezece ani, cum ar fi pubertatea, relațiile, examenele, presiunea de grup, intimitate sau tulburări de alimentație.
Cartea este alimentată bine cu umor şi mi s-a părut a fi o lectură strălucitoare, interesantă și amuzantă.
Personajele sunt realiste,situație pe care am apreciat-o.Autoarea nu fabulează nimic, vorbește despre lucruri simple din viață unor fete, chiar și unele situații jenante pe care le-am întâlnit abordate în puține locuri.
Unul dintre cele mai izbitoare lucruri, cu privire la acest roman, este faptul că lucrurile rele se întâmplă și personajelor bune.
Cartea este scrisă într-un mod lejer,despărţirile, conflictele familiale şi examenele condimentează romanul, dându-i mai multă strălucire şi farmec. 

Veți citi cartea cu uşurinţă, autoarea nu fabulează, explorând problemele de zi cu zi din viața celor două adolescente, cum ar fi pubertatea, relațiile cu familiile și prietenii, examenele sau presiunea de grup. 
       Cartea a văzut lumina tiparului în anul 2013.