vineri, 6 iunie 2025

test : Radu Tudoran, ,,Toate pânzele sus!” + articole-esențiale-pentru-călătoria-pe-mare----

 

Textul 1

– Ce-i, Mihule?
Băiatul mişca din buze, fără să spună nimic; în schimb, ochii vorbeau destul şi deodată pe chipul lui Anton Lupan se ivi zâmbetul acela greu de văzut.
– Adică la tine de ce nu m-oi fi gândit? întrebă, scărpinându-se iarăşi în cap, ca Gherasim. La drept vorbind, se gândea de la un timp, iar adineauri, când cu hărţile, gândul îi zăbovise asupra lui, destul de hotărât, numai că băiatul i se părea prea crud.
– Te pomeneşti că vrei să mergi şi tu!
 – Ce să facem cu un copil? mormăi Gherasim.
Anton Lupan continuă, ca şi când nu l-ar fi auzit:
– Ia spune, Mihule, nu te sfii!
– Dar ia-mă, domnule, şi am să fac tot ce mi-oţi porunci! Zău, nene Gherasime, am să mă silesc zi şi noapte, mă jur să nu-ţi ies niciodată din cuvânt!
 – La urma urmei, zise Anton Lupan, şovăind mai mult din pricina lui Gherasim, n-ar strica să-l luăm. Pe orice corabie e nevoie de un mus.
 – Ce-i acela mus? întrebă Mihu, gâfâind.
– Un fel de ucenic marinar.
– Apoi atunci, mai ales dacă-i vorba să fiu numai ucenic, ia-mă, domnule, şi-am să fiu ucenic bun!...
– Ştiu eu? Dacă dumneata socoteşti... Ce-i drept, băiatul e inimos, destoinic, voinic, doar îl ştiu. S-ar putea să iasă din el un marinar priceput.
Numai ca prin vis îl auzi pe Anton Lupan zicând:
– Dar o să fie muncă grea, băiete, o să întâlnim furtuni şi alte primejdii, au să treacă ani până să venim înapoi...
Aici glasul şovăi, apoi se auzi mai încet, dar parcă mai dârz:
 –... Dacă om mai veni!
Câteva clipe se lăsă tăcere adâncă; marinarul e învăţat cu primejdiile, iar gândul neîntoarcerii face parte din primele lui deprinderi. În tăcerea aceasta nu era spaimă, ci îndârjire aspră, care le făcea chipurile reci şi neclintite, ca ale unor stane de piatră [...].
– Merg, domnule!... şopti Mihu.
În tăcerea clipei, şoapta suna ca o hotărâre, ca un legământ pe viaţă. Alte câteva clipe se priviră în tăcere unii pe alţii; chiar şi inima lui Haralamb părea tulburată. După aceea, Anton Lupan înclină din cap şi vorbi, schimbând glasul:
 – Ieremie, mâine să te duci în port şi să faci rost de haine marinăreşti pentru Cristea Busuioc şi pentru băiatul ăsta!
Mihu se făcu roşu, apoi alb ca varul şi iarăşi roşu, de-ai fi zis că obrazul lui e felinarul pe care moş Ifrim îl aprindea seara, sus, în turla farului.”

                                                                                      (Radu Tudoran, Toate pânzele sus!)

Textul 2
„Să faci bagajele pentru o călătorie cu barca este cu totul altceva decât să pregătești lucrurile pentru o vacanță obișnuită pe mare. O veste proastă: trebuie să ai o abordare practică și minimală și să iei în considerare situațiile neprevăzute. «Norocul favorizează mintea pregătită», – așa că aruncă un ochi pe lista noastră de echipamente și utilizări recomandate de marinarii experimentați care te vor ajuta să îți faci călătoria mai ușoară. Articole esențiale din bagajul de călătorie pe mare Înainte de a porni la drum, verifică valabilitatea documentelor de călătorie și dacă iei cu tine aceleași documente precum cele înscrise pe lista de echipaj. În calitate de căpitan, ține întotdeauna la îndemână și într-un singur loc următoarele documente – permisul de căpitan, permisul de operator radio VHF, lista echipajului și un document/număr al companiei de asigurări. Este în continuare o idee bună să ai la tine suficienți bani lichizi în moneda locală, deoarece cardurile nu sunt acceptate în orice golf izolat. Poți face cumpărăturile mari la fața locului, dar ține cont de faptul că depozitarea alimentelor la bord este complicată. Frigiderul este mic și este oprit atunci când navigați (fără motor) sau când ancorați departe de porturile de agrement. Ar trebui să ai provizii de alimente și apă pe vasul tău de închiriat pentru cel puțin trei zile (chiar dacă plănuiești să iei masa în principal în restaurante). Alimentele neperisabile și rezervele de apă potabilă îmbuteliată sunt o necesitate. Îți recomandăm să ai la dispoziție apă în zona cabinei de pilotaj pentru întregul echipaj. În ceea ce privește medicamentele, echipajul ar trebui să fie informat de starea de sănătate a persoanelor de la bord, mai ales în cazul în care cineva are o afecțiune mai gravă. De asemenea, este necesar să se știe unde își depozitează respectiva persoană medicamentele.”

A.

1. Completează spaţiile libere cu informaţiile din textul 1.
Anton Lupan evită să-l ia alături de ei pe Mihu, deoarece______________________________________, dar acceptă după ce Gherasim ----------------
 2. Încercuieşte litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informaţiile din textul 1.
Anton Lupan se purtase cu Mihu:
a.ferm. b.dur. c.blând. d.familial.
3. Încercuieşte litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informaţiile din textul 2.
Este recomandat să ai pe vas provizii de alimente şi apă pentru:
 a. cel puţin o lună. b. cel puţin o săptămână. c. cel puţin trei săptămâni. d. cel puţin trei zile.
 4. Încercuieşte litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informaţiile din textul 2. Sfaturile vizează: a. vacanţele obişnuite pe mare. b. vacanţele destinate aventurilor pe mare. c. călătoriile cu barca pe mare. d. o ieșire scurtă cu barca pe mare.
5. Notează „X” în dreptul fiecărui enunţ pentru a marca dacă acesta este adevărat sau fals, bazându-te pe informaţiile din cele două texte.
Textul 1
                        Enunţul                                                                                   Adevărat              Fals
Orice corabie are nevoie de un mus.
Mihu strigă de fericire când primeşte acordul de a i se alătura echipajului.
Prima misiune a lui Mihu a fost aceea de a-şi face rost de haine marinăreşti.
Textul 2
                        Enunţul                                                                                Adevărat                Fals                                                             
 Înainte de a porni la drum e necesară verificarea valabilității documentelor de călătorie.
 E o idee bună deținerea de bani lichizi în moneda locală.
 Echipajul ar trebui să fie informat cu privire la starea de sănătate a persoanelor de la bord doar în cazul unei afecțiuni mai grave.
6. Rescrie fragmentul de mai jos, transformând vorbirea directă în vorbire indirectă.
„ – Ce-i acela mus? întrebă Mihu, gâfâind.
 – Un fel de ucenic marinar.
 – Apoi atunci, mai ales dacă-i vorba să fiu numai ucenic, ia-mă, domnule, şi-am să fiu ucenic bun!...
 – Ce zici, Gherasime?
– Ştiu eu? Dacă dumneata socoteşti... Ce-i drept, băiatul e inimos, destoinic, voinic, doar îl ştiu. S-ar putea să iasă din el un marinar priceput.”
   Gâfâind,Mihu întrebă ce este un mus.I se răspunde că este un ucenic marinar.Băiatul răspunde că dacă e vorba să fie numai ucenic,va fi un ucenic bun.Gherasim este întrebat ce are de zis,este nehotărât,dar adaugă că știe că băiatul este inimos, destoinic, voinic și poate va deveni un marinar priceput.
7. Prezintă o diferenţă între limbajul utilizat în textul 1 şi cel din textul 2, valorificând câte o secvenţă relevantă din fiecare text.
  În primul text se observă un vocabular expresiv,unii termeni populari, transmit emoții și idei într-un mod artistic,se  adresează sensibilității estetice a cititorului, și se caracterizează prin unitatea conținutului cu forma,figurile de stil;se adaptează la subiectul și contextul operei;este folosită narațiunea,descrierea și dialogul personajelor:,, Mihu se făcu roşu, apoi alb ca varul şi iarăşi roşu, de-ai fi zis că obrazul lui e felinarul pe care moş Ifrim îl aprindea seara, sus, în turla farului.”
 Al doilea text este un text nonliterar adresat celor ce vor pleca în călătorie pe apă; un limbaj clar şi precis, lipsit de expresivitate artistică, în care cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu; se folosesc mulţi termeni ştiinţifici şi tehnici.:,, documente – permisul de căpitan, permisul de operator radio VHF, lista echipajului și un document/număr al companiei de asigurări.”
8. Ce simte Mihu înaintea primirii răspunsului definitiv cu privire la acceptarea sa în cadrul echipajului? Justifică-ţi răspunsul la întrebarea dată, prin referire la o emoţie, valorificând textul 1
   Gherasim,unul dintre marinari,îi știe calitățile lui Mihu,,inimos, destoinic, voinic”.Mihu este neliniștit,derutat,impresionat de cei din jur.Atenționat de greutățile la care va fi supus în viața de marinar,băiatul  acceptă cu hotărâre,, ca un legământ pe viaţă.”Tăcerea care-l înconjoară e un refugiu,un moment de respect și solemnitate care i-a permis o mai bună înțelegere a cuvintelor lui Lupan.
9. Asociază fragmentul din opera „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o valoare comună, prin referire la câte o secvenţă relevantă din fiecare text.
   O asociere poate fi cu personajul principal din romanul ,,Căpitan la 15 ani"de Jules Verne,  Dick Sand,un orfan care devine căpitanul navei după o serie de evenimente accidentale. Dick Sand, inițial un mus(ca și Mihu)pe balenierul Pilgrim, ia rapid deciziile și se dovedește un lider curajos și inteligent, demonstrând o maturitate neașteptată pentru vârsta sa. 
Rămas la cârma vaporului, călătoria de întoarcere va constitui o ocazie pentru Dick Sand de a se dezvolta din punct de vedere moral și de a-și dovedi limitele fizice, să facă față unor situații deosebit de periculoase și să reziste amenințării constituite de perfidul Negoro, enigmaticul bucătar de la bord. 
—,, Băiatul ăsta, îi spuse căpitanul Hull doamnei Weldon, o să fie într-o zi un marinar straşnic; sunt sigur de asta. Are într-adevăr instinctul mării, şi acest instinct îi înlocuieşte lipsurile în cunoaşterea acelor taine ale meseriei pe care nu le stăpâneşte încă. Este uimitor cât de multe ştie. Când te gândeşti la puţinul timp pe care l-a avut pentru învăţătură!”
   Mihu,personajul din textul 1,ajunge pe o corabie și va deveni mus,promițând că va fi ascultător,chiar dacă va întâmpina o viață grea cu,, furtuni şi alte primejdii, au să treacă ani până să venim înapoi”... Este susținut de Gherasim și acceptat ,fiind hotărât să înfrunte greutățile vieții de marinar.
   Cei doi băieți:Dick și Mihu sunt adolescenți curajoși integrați echipajului de pe o corabie,încrezători și dornici să înfrunte viața grea de marinar.

B.

1. Încercuieşte litera corespunzătoare răspunsului corect.
Conţin diftongi toate cuvintele din seria:
a.  niciodată; grea. b. toate; adăugă. c. mâine; corabie. d. seamă; adineauri.
2. Cuvintele subliniate din secvenţa
„ – Numai să nu vă încurc... eu n-am mai fost niciodată pe mare, nu sunt deloc priceput...”
 s-au format prin:
a. compunere (1); derivare (2). b. compunere (1); conversiune (2). c. derivare (1); compunere (2). d. conversiune (1); derivare (2).
3. Seria care cuprinde formele corecte de plural pentru sensul din text al cuvintelor subliniate în enunțurile
 „Mihu stătea tăcut în colţul lui” și „întrebă, scărpinându-se iarăşi în cap” este:
 a. colțurile, capuri. b. colții, capi. c. colțurile, capete. d. colții, capete
4. Sensul secvenței subliniate în enunțul
 „Zău, nene Gherasime, am să mă silesc zi şi noapte, mă jur să nu-ţi ies niciodată din cuvânt! ” este:
a.       să te ascult cu atenţie. b. să nu te contrazic. c. să mă străduiesc. d. să fac tot ce îmi spui.
5.Selectează, din fragmentul următor, trei substantive la cazuri diferite, pe care le vei preciza:
„ – Aş merge, domnule! răspunse băiatul, cu obrajii arzând. Apoi îşi lăsă capul în pământ şi adăugă încet, strecurându-şi pe sub gene privirea temătoare spre Gherasim.”
6. Alcătuiește o propoziție asertivă, în care substantivul „gândul” să fie complement indirect (1) şi o propoziţie imperativă, în care adverbul „încet” să fie circumstanţial de mod (2).
7. Completează enunțul „Mihu asculta cu sufletul la gură.” cu o propoziție, astfel încât în fraza obținută să existe un raport de coordonare adversativă.
8. Rescrie corect textul de mai jos, preluat din jurnalul unui călător pe mare:
Pusei în rucsaci tot ce aveam nevoie pentru o călătorie cu barca și nu mă sfii să adaug și o însemnată rezervă de apă îmbuteliată. Cu toții căzurăm de comun acord să luăm câte doisprezece flacoane a căror conținut să-l reumplem din nou în primul port.

SUBIECTUL AL II-LEA

Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să caracterizezi un personaj din textul 1.
   
Mihu este un personaj din fragmentul romanului,,Toate pânzele sus.”
Pentru a prezenta personajul autorul foloseşte atât caracterizarea directă, cât şi cea indirectă.       Caracterizarea directă este făcută direct de narator. Din spusele directe ale naratorului,Mihu este
arătat ca un băiat tăcut,doar ochii erau expresivi,,vii,tăcuți”de parcă așteptau un gest,o vorbă a cuiva din apropiere.Aude vorbele lui Lupan care se gândea la băiat,deși era ocupat cu treburile corăbiei,iar întrebarea lui Gherasim,,ce să facem cu un copil?”parcă este neînțeleasă de Lupan. Temător,prudent,îndrăznește să-și spună dorința de a pleca cu corabia,apoi,respectuos,recunoaște lipsa de îndemânare în viața de pe mare.Și totuși frica de a rămâne singur,atitudinea prietenoasă a lui Lupan îl determină,pe neașteptate,să promită că se va comporta exemplar,va îndeplini toate muncile date. După ce i se lămurește înțelesul cuvântului,,mus”,este încântat și promite că va fi un,,ucenic bun”,în ciuda greutăților din viața unui marinar.Însușirile băiatului arătate de Gherasim,, inimos, destoinic, voinic”îl conving pa Lupan,pentru a-l accepta pe corabie.
   Modalităţile de caracterizare indirectă sunt în special comportamentul şi vorbele personajului.Interesantă în fragment este tăcerea,care e o limbă a gândurilor. Există pentru fiecare personaj o limbă a gândurilor proprii.Mihu este un băiat tăcut,doar ochii îi vorbesc,sunt,,vii”,atenți de ceea ce se întâmplă în jur;,,mâhniți”,ascund tristețe,durere.Este singur pe lume și de aceea este timid,temător,stingher.Devine încrezător în sine în momentul în care se teme că ar rămâne singur și promite că va fi ucenic bun,de folos pe corabie.Simte că este o clipă hotărâtoare pentru viața sa și în tăcerea celorlalți care știau greutățile vieții pe mare își hotărăște destinul,, ca un legământ pe viaţă”,va deveni marinar,integrându-se echipajului.
   Modul de expunere al fragmentului este narațiunea,dialogul și descrierea.

                                                                   MIHU