duminică, 20 noiembrie 2016

basm(fragment)Pipăruș.....

,,După ce-a luat Pipăruș lucrurile acestea trei, a mulțumit bătrânului și s-a pus pe cal, și s-a tot dus până a ajuns în câmpul cu dorul. Acolo îl lovi un dor de satul lui, de mamă-sa, de soră-sa, și de frați, dar așa dor, de mai cădea de pe cal și era cât p-aci să cază de pe cal, ori să se-ntoarne de unde a plecat. Atunci îi vine în minte că are o ceteră de la vâjul cel bătrân. Și unde nu scoate cetera, și unde nu începe a trage cu arcușul pe strune, de răsuna câmpul, și pe loc îi pieri tot dorul. Apoi merse mai departe până ajunse în pădurea lupilor. Și era acolo, Doamne! era tot un lup și un copac, și toți stau cu gurile căscate numai să-l prinză și să-l mănânce. Dar el aruncă pieptenele jos, și îndată se făcu un bou gras și, având lupii ce înhăța, lăsară pe Pipăruș să meargă în pace. Și merse cât merse, deodată să trezește în țara șoarecilor. Dar nu altmintrelea erau șoarecii, ci ca urșii de mari, și mulți ca furnicile în furnicari. Aci începu a se înfiora Pipăruș-Petru, dar îi veni în minte cutea și, cum o aruncă jos, cum se făcu între el și șoareci un stan de piatră, gros cât un munte, înalt până la nori.
Și se duse Pipăruș-Petru tot pe lângă zid, până ce ieși din țara șoarecilor.
Acum nimeri în câmpul cu florile. Acolo erau numai flori, una mai frumoasă decât alta, și toate îl îmbiau să le ia. Dar Pipăruș nu luă niciuna. Colo departe zări el un cal păscând, și trase într-acolo. Adică după ce se apropie, văzu pe Florea-nfloritul dormind dus, calu-i păștea printre flori, iar paloșul îi juca în aer pe deasupra lui. Se dă Pipăruș jos de pe cal și-și sloboade și el calul să pască, apoi se gândi: „Cum doarme acum dus Florea-nfloritul, eu lesne l-aș putea prăpădi; numai una de-i dau cu paloșul, e dus pe ceea lume; dar așa numai un mișel ar face; să mă pun lângă el, să ațipesc și eu oleacă.”
Și-și aruncă și el paloșul în sus, și acela începu a-i juca prin aer ca și al lui Florea-nfloritul, apoi se culcă jos pe flori. Cum era obosit de-atâta amar de cale, adormi ca dus. Dar iată că se trezi Florea-nfloritul și văzu voinicul dormind lângă el, iar în flori, lângă calul lui, mai păscând un cal, și în aer, lângă paloșul lui, mai jucând un paloș. „Oare cine să fie, zise el. Hm! oricine-i e viteaz și om de omenie; cum dormeam, mă putea face tot bucățele; i-oi da deci pace până ce s-a trezi, că te miri cine-i; știu că nu-i Pipăruș-Petru de care și zmeii se tem!”
Apoi se puse și Florea-nfloritul și mai trase un pui de somn, iar când se trezi a doua oară, se trezi și Pipăruș cu el deodată. Când se văzură voinicii față-n față, nu se puteau mira destul unul de altul; unul mai voinic decât celălalt, care de care mai spătos și mai frumos.”
                                (fragment din basmul:Pipăruș-Petru și Florea-Înfloritul)

Basmul este o specie literară epică, de mare întindere, în care personaje reprezentând binele şi răul se înfruntă, totul terminându-se cu triumful binelui. Lumea basmului, populată cu personaje tipice (împăraţi, feţi-frumoşi, zmei) stă sub semnul supranaturalului. Basmul are formule specifice, de început, de mijloc şi de final.

Fragmentul citat aparţine unui basm, pentru că are câteva din trăsăturile acestuia.

În primul rând este un text epic: are acţiune, personaje, narator. În ceea ce priveşte acţiunea, dintre momentele subiectului este prezentată o parte din desfăşurarea acţiunii:Pipăruș,personajul din fragment,departe de casă,este cuprins de dorul celor dragi:mamă,soră,frați,cântă din cetera primită,apoi,alinat de dor, ajunge în pădurea lupilor,animale ce simbolizează ființele distrugătoare,războinice.Ca în toate basmele are un obiect fermecat,un pieptene,miraculos apare un animal care potolește foamea lupilor.Înzestrat cu calități fantastice,ajunge în altă țară,a șoarecilor enormi,cât urșii de mari,mulți ca furnicile și aceștia sunt vietăți distrugătoare,forțe ale răului.Autorul anonim folosește hiperbole,exagerări ,pentru a evidenția calitățile deosebite ale personajului,acesta este un  Făt-frumos  cu nume.Locurile ca un labirint,pe care le străbate îl maturizează,îl ajută să cunoască lumea.Cu ajutorul unui alt obiect miraculos,o cute(piatră)scapă,ridicând un zid până la nori.Datorită transformărilor  miraculoase  ajunge  într-un peisaj încântântător, paradisiac.Este o țară a florilor,unde se odihnește un personaj cunoscut lui,Florea-nfloritul,cu nume al tinereții,al virtuții,al fericirii lumești. Tentat să-l ucidă,dă dovadă de omenie,îi respectă somnul și i se alătură. Personajele sunt: Pipăruș care trece prin încercări fantastice și Florea,care apare dormind,un viteaz de poveste. Naratorul povesteşte întâmplările la persoana a III-a,dar și la persoana I prin monologul lui Pipăruș. monologul interior al personajului este plin de omenie,înțelegere pentru o ființă omenească, care se odihnește.Personajul este înclinat să gândească,la început rău,având paloșul,obiect al luptei,al răzbunării,menit a lua o viață,dar și al onoarei,curajului,credinței jurate.Gândește ca un om de onoare,trecut prin multe încercări,neștiindu-se capabil de o așa mișelie.I se alătură celui adormit,spre a se odihni,identificându-se cu elementele spațiului paradisiac, ca o ieșire din timp.Este aceasta o atitudine prietenească,de respect pentru liniștea somnului,nu este laș,n-ar putea omorî un om care doarme. Gândul acestui personaj este expus în cuvinte simple,populare,este folosită pers. I,care-i arată adevărata gândire de om cu suflet.


În al doilea rând, fragmentul aparţine unui basm, deoarece lumea înfăţişată are caracteristici supranaturale. Astfel,personajul trece prin teritorii fabuloase ale animalelor: lupi,șoareci fantastici,hiperbolizate,are obiecte fermecate,care-l ajută să iasă învingător,să se maturizeze,să gândească ca un om adevărat,paloșele celor doi se rotesc,sunt paznici ai aerului,parcă dând de veste că aparțin unor viteji.În basm apare cifra ,,trei”care este  un semn al  totalității.Mesajul fragmentului este un exemplu de generozitate și încredere Ambiţios şi isteţ, dar şi calculat,perseverent,omenos,Pipăruș este un personaj pozitiv.
Un al treilea element caracteristic basmului plasează acţiunea într-un timp nedeterminat, fabulos.

În concluzie, caracterul epic, universul supranatural şi pesonajul înzestrat cu puteri miraculoase sunt elemente care indică faptul că fragmentul aparţine unui basm.