miercuri, 23 noiembrie 2016

fabula--Corbul și vulpea

                        Peste ramul unui sorb
                        S-aşezase domnul corb,
                        Ţiind în plisc o bucată
                        De caş, ce-o avea furată.
                        Vulpea, cum l-au mirosit,
                        Sub acel sorb au venit
                        Şi-n sus căutând, i zice:
                        -Buna ziua, venetice!
                        Cât eşti mândru şi frumos!
                        Dacă viersul cel duios
                        Ţi-i c-a penilor odoare,
                        Tu-ntreci pe privighitoare”.
                        De mândrie îngâmfat,
                        Corbul pliscul au căscat,
                        Şi vrând viersul să înceapă,
                        Caşul pe pământ îl scapă.
                        Atunci vulpea brânza apucă
                        După ce o şi îmbucă,
                        Către corb, spre mângâiere,
                        Zice:-,, En ascultă, vere,
                        Cel ce ştie linguşeala
                        Să îndoapă-n socoteala
                        Celuia care-l ascultă.
                        Astă daună nu-i prea multă
                        Pentru-un adevăr curat.”
                        Atunci corbul ruşinat
                        Jură că minciuni c-acele
                        Alte dăţi n-or să-l înşele.


Fabula este opera epică în versuri sau proză în care, prin intermediul unor animale, plante sau obiecte personificate, scriitorul prezintă moravuri și defecte omenești. Textul unei fabule este alcătuit din doua secvențe: o narațiune alegorică și morala (învățătura extrasă din povestioara relatată).=alegoria este un procedeu prin care trăsăturile de caracter și ideile umane sunt ascunse în spatele unor măști de animale,plante sau obiecte personificate=
"CORBUL  și VULPEA",scrisă de Gheorghe  Asachi aparține genului epic, întrucât scriitorul își exprimă în mod indirect, prin intermediul personajelor și al acțiunii, sentimente despre mândria nejustificată a unora care își declară prin vorbe felul de a acționa și a gândi. Modalitățile de expunere folosite sunt narațiunea realizată la persoana a III-a și dialogul care conferă textului caracterul de secvență dramatică și devine mijloc de caracterizare a personajelor. Recunoaștem în acest text și celelalte trăsături specifice fabulei. Astfel Corbul întruchipează o ființă ciudată: hoț,pentru că a furat o bucată de caș,este așezat sus ,,pe ramul unui sorb”,copac ce crește foarte înalt,crezând că este ferit de orice privire,este în siguranță. Credul este în momentul în care-o aude pe vulpe,jos,pe pământ,ademenită de mirosul cașului. De sus,sigur,corbului îi părea neînsemnată,dar a auzit salutul mieros, binevoitor,,bună ziua”,urmat de adresarea,,venetice”vocativ ce-l arată pe corb ca un străin de locurile prietenoase ei.Cuvintele de laudă,pline de admirație, pe care i le adresează,sunt exprimate prin epitete măgulitoare:,,mândru,frumos...cu viersul duios”asemănat cu al privighetorii.Este atât de flatat de darul oratoriei vulpii,încât se aventurează într-o demonstrație vocală,deschide pliscul și ,,cașul pe pământ îl scapă”.Observația  vulpii este plină de învățăminte pentru viitor: să nu mai fie atras de lingușeli,de cuvinte neadevărate. Textul este alcătuit din  versuri, cu o măsură de 7-8 silabe (versuri scurte) care pot fi grupate în cele două secvențe specifice unei fabule: primele versuri constituie povestirea alegorică, iar ultimele trei versuri conțin morala:corbul își jură că nu se va mai lăsa atras de minciuni,de vorbe mieroase.
Titlul conține substantive denumind vietăți, aflate aparent într-un raport de coordonare, însă întâmplările relatate vor dovedi că între vulpe și corb există o distanta insurmontabilă. Fabula ne prezintă discursul vulpii ,care este încarnarea șireteniei,prefăcătoriei,lingușelii,egoismului,vicleniei. Observăm  în cuvintele vulpii dorința de a-l ademeni pe corb,de a-i arăta însușiri neobișnuite. Cuvintele sunt auzite de corb care este un naiv. Învățătura care se desprinde arată că puterea unor vorbe mincinoase poate schimba orice vietate. Versurile fabulei nu sunt grupate în strofe,ritmul este  trohaic,iar rima este pereche ,acțiunea este dinamică,națiunea alternând cu discursul vulpii. 
În concluzie,fabula îndeamnă să cunoaștem oamenii nu după vorbele lăudăroase,ci după fapte,iar prefăcătoria,șiretenia,egoismul trebuie întotdeauna demascate,locul lor fiind luat de adevăr.