sâmbătă, 26 noiembrie 2016

poezia--Fluture,tu.....

Imagine similarăPoezia---FLUTURE,TU...


Fluture, tu, pe unde prin perdea             de Tudor Arghezi
Putuși intra-n chilia mea ?
Ce știri mi-aduci din primăvară,
Frumosule de catifea solară ?
Echer plăpând te-ai și prins de părete,
Uitându-te la cărți și la caiete
Cu ochii-aprinși ca jarul de rubin.
Ai și tu o chemare ? Ai și tu un destin ?
Deschideți-i fereastra dintre ramuri
Să nu-și lovească frăgezimea-n geamuri.
Puiul luminii caută-ntr-afară.
Lovit în frunte poate să și moară,
Aci, în foișorul nostru din cărare,
Unde nici nimeni, nici nimic nu moare,
Decât pe înserate vreo stea sau câte-o floare.

    Creația literară,,Fluture,tu”....aparține genului liric-este o adresare imaginară a poetului către mica vietate-simbol al regenerării ,chiar o ființă primordială,asociată  focului solar.Pretextul întâlnirii face ca discursul liric să capete o notă de mister,iar tonul este plin de teamă, de duioasă tristețe pentru soarta ființei plăpânde.
      Titlul reluat în primul vers este un grup vocativ(substantiv și pronume)are rolul de a deschide șirul interogațiilor ce compun structura poetică prin care se notează portretul micii viețuitoare.Fluturele este un mesager al timpului care se scurge în alt fel pentru poet,,ce știri îmi aduci din primăvară?”-timpul nemuririi și al vieții paradisiace.Odată intrat în universul intim al creatorului prin,,perdea”-bariera exterior-interior,pentru fluture înseamnă integrarea printre simbolurile de creație ale poetului,dar și o legătură cu exteriorul,un mesager al timpului,care  se scurge în alt fel pentru poet.   Îi admiră grația și frumusețea plină de noblețe princiară,,frumosule de catifea solară”-metaforă  a rafinamentului și luxului,dar îl vede,,echer plăpând”- instrument al creației prime, al legilor ascunse ale lumii pline de de mister și de surprize.Dornic de cunoaștere,,prins de perete”,fluturele devine obiect al inspirației poetice.Prin cuvintele,,cu ochii-aprinși ca jarul de rubin” se crează o imagine vizuală de o mare frumusețe, comparație și  metaforă care sugerează strălucirea pietrei prețioase de culoare roșie (cromatic).                                                                                              Cele două interogații retorice:,,ai și tu o chemare?ai și tu un destin?” introduc o notă gravă, o reflecție  asupra sorții viețuitoarei  efemere și fragile, cu menirea să  încânte privirea prin frumusețe și gingășie,devenind un obiect estetic,semnul inspirației,talentului în artă.
            Următoarea secvență începe cu un verb la modul imperativ,,deschideți-i”,o adresare celor din jur,ca semnal pentru zborul spre înalt al fluturelui,care este simbol al vieții,speranței,renașterii,misterul purității,aspirației spre perfecțiune.Să-i fie deschisă ,,fereastra dintre ramuri”-metaforă a evadării,a dorinței de libertate,deschidere spre cer și lumină,căutată și de poet,dar pândit de pericolele lumii care nu înțelege delicatețea creatorului.Fluturele devine perfecțiunea,,puiul luminii”dornic de înălțare,,afară”în lume,în spațiul nemărginit, infinit, unde se simte liber.
                Finalul poeziei conține ideea regretului generat de sfârșitul inevitabil al ființei care trăiește sub semnul efemerității,,lovit în frunte(loc  al gândirii, demnității,nobleții sufletului,cutezanței,geniului,al concentrării )poate să moară”într-un spațiu ,,foișorul”ce reprezintă universul artistic veșnic. Ultimele două versuri ale poeziei conțin aceeași notă gravă, prin coordonata temporală a înserării și  prin moartea stelei sau a unei flori,elemente ce aparțin universului cosmic și terestru-sunt destine ale celor ce ne-nconjoară. Astfel este sugerată fragilitatea destinului uman (există credința că moartea unei stele semnifică moartea unui om). Destinul fluturelui sau al florii este semnificativ pentru destinul uman, la  fel de efemer.
              Gama variată a figurilor de stil (epitete, metafore, interogații retorice, enumerații, comparație) este specifică unui text cu elemente descriptive, susținut de imagini vizuale: “frumosule de catifea solară”, “echer plăpând”, “puiul luminii”.
Remarcăm prezența mărcilor lexico-gramaticale ale eului liric: pronume, adjective pronominale și verbe la  persoanele I si a II-a: ”tu”, “putuși”, “mea”, ”mi-“, ”te-“, ”ai”.
Elementele de prozodie (rima împerecheată, ritmul trohaic, măsura versurilor de 10-11 silabe) contribuie la realizarea artistică a acestei poezii.