miercuri, 30 mai 2018

balada populară--Novac și corbul (fragment)


,,Fost-a, cică, un Novac,
Un Novac, Baba Novac,
Un viteaz de-al lui Mihai
Ce sărea pe șapte cai
De striga Craiova vai!
El un fecioraș avea
Și tot astfel îi zicea:
„Fecioraș, Gruiuțul meu!
Ascultă de ce-ți zic eu,
Să nu cazi la vreun loc rău,
La loc rău și mult departe
În neagra străinătate.
Dacă sorții te-or purta
Țările de-a vântura
Și-n Stambul de a intra,
Tu de asta nu uita:
Vamă dreaptă să plătești,
Armele să-ți oțelești,
Hainele să-ți primenești
Ca să pari un biet sărac,
Să nu semeni a Novac,
Că nu-i turcilor pe plac."
Grue-n Țarigrad intra,
Vamă dreaptă el nu da,
De haine nu se schimba,
Ci pe uliți se primbla
Tot în haine novăcești
Cum e drag ca să-l privești!”...............

Genul epic cuprinde opere literare în care autorul îşi exprimă în mod indirect gândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul acţiunii, al personajelor şi al naratorului.
 Balada populară este o operă epică în versuri, în care sunt relatate întâmplări cu caracter istoric, legendar, fabulos, eroic, familiar, fantastic, uneori textul, interpretat de un rapsod, este acompaniat de un instrument. ,,Novac și corbul” este o baladă voinicească. Ca în orice operă epică, autorul-narator își exprimă indirect gândurile și sentimentele prin intermediul acțiunii și al personajelor. Faptele sunt relatate de el, obiectiv, la persoana a treia. Autorul acestei opere nu este cunoscut, această baladă populară putând avea caracter oral. 
  În primul rând, este prezentată expozițiunea baladei.
Balada are acţiune: tatăl,Baba Novac, îi dă lui Gruia,feciorul său, trei sfaturi, pe care el nu le respecta: când va intra în Istanbul,loc străin, să dea vamă dreaptă, să-și pregătească armele și să se îmbrace ca un om sărac, pentru ca să treacă neobservat.Gruia nu respectă sfaturile tatălui său,se comportă normal,încrezător în felul lui de a fi.
  În al doilea rând, textul este epic, deoarece are personaje: Portretul celor doi eroi este realizat prin exagerări voite de autor, din entuziasm față de faptele lor cu neputință de uitat. Pentru a se arata iuțeala și curajul luptătorului-Novac, se spune că ,,sărea pe șapte cai"-hiperbolă. Versul ,,De striga Craiova vai!” exprimă vitejia eroului care înspăimânta pe omul obișnuit. Trăsăturile eroului sunt exagerate, atingând uneori supranaturalul,ca-n basme. Specific baladei, personajul principal este hiperbolizat, atribuindu-i-se calități deosebite, totul pentru a reliefa anumite valori morale precum: vitejia, puterea, adevărul, curajul.  Gruia,feciorul,tânăr,fără experiența vieții, este neascultător,mândru de numele lui,se comportă normal,fără a-și da seama de primejdii.
  În al treilea rând, caracterul epic al textului este dovedit de prezenţa naratorului, care povesteşte admirativ la persoana a3a. Ca în orice text epic, sunt folosite toate modurile de expunere: naraţiunea este folosită pentru a prezenta acţiunea ce debutează ca-n basme cu formula,,fost-”; dialogul dă viaţă personajului-Novac,viteazul și tată, care-și sfătuiește cu dragoste,cu grijă, fiul; dialogul face ca întâmplarea să pară a se petrece ca-ntr-un film,iar descrierea apare foarte puţin, pentru a-l prezenta pe Novac ca un personaj din basme. Numărul verbelor este foarte mare,ceea ce imprimă dinamism versurilor, sunt la modul indicativ, timpul imperfect, timp ce indică o acțiune în desfășurare.Diminutivele,,fecioraș,Gruiuțul”sunt duioase.Versurile scurte au ritmul trohaic,măsura de 7silabe,rima pereche.
  În concluzie, balada,,Novac și corbul”este un text epic, în care autorul comunică indirect, prin intermediul unei poveşti, un mesaj adresat unui fiu:sfaturile unui părinte trebuie respectate și ascultate.