marți, 12 iunie 2018

argumentare gen epic--,,Inocenții”de Ioana Pârvulescu(fragment)


Genul epic cuprinde opere literare în care autorul îşi exprimă în mod indirect gândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul acţiunii, al personajelor şi al naratorului.
   Titlul fragmentului este un substantiv,referindu-se la copilul care crede orice din cauza ignoranţei sau a lipsei de experienţă. Scrierea este inspirată din propria copilărie, iar evocarea(amintirea) este dominată de nostalgia anilor fericiți ai copilăriei.
    În primul rând, există o acţiune. Fragmentul povestește o întâmplare din vârsta copilăriei, o evocare a unei excursii la care iau parte părinți și copii dornici de aventură. Traseul este consemnat cu grija unui turist: Bușteni,Căminul Alpin,Pichetul Roșu-sunt numai câteva nume ale locurilor străbătute.Ziua este prielnică unei drumeții,iar autoarea descrie cerul senin,stâncile,ascultă ciripitul unui sticlete.Popasul  pe un mușchi devine locul,unde sunt gustate rămășițele din rucsac.Un zgomot le atrage atenția,se tem de apariția unui urs,fiecare se gândește cum să scape,dar apare un tânăr zâmbitor.
   În al doilea rând, textul este epic, deoarece are personaje:  vocea naratoarei este vocea unei fetițe, în care sunt transpuse cuvintele omului mare, dar care își amintește cu amănunte excursia în Bucegi.Retrăiește fiecare moment al excursiei,numește locurile parcurse,îi urmărește pe părinții ce uită de griji,pe Dina,îndrăgostită,pe Doru,liniștit”.Fragmentul începe printr-o  adresare directă către un interlocutor,ascultător apropiat. Trăsăturile morale reies, indirect, din faptele, gesturile şi atitudinea fetei-personaj-narator,care retrăiește starea de fericire a vârstei fără griji într-o petrecerea cât mai plăcută a timpului.
  În sfârşit, ca în orice text epic, sunt folosite modurile de expunere: naraţiunea ,povestirea unei excursii pe munte. Fraza de debut, ,În ajun,joi,cum îți spuneam,am mai făcut o ultimă excursie”....este un pretext pentru scriitoare, pentru a-și justifica creația epică. Perspectiva narativă este subiectivă,verbele sunt la persoana întâi:,,am făcut,am continuat,eram”... ;iar pronumele,,noi,ne”este un plural al implicării autoarei,ce devine personaj al narațiunii.Stilul marcat de familiarisme arată apropierea afectivă, asemănătoare unei scrisori către un prieten. Descrierea, prin intermediul imaginilor artistice, predominante fiind cele vizuale cu epitete: ,,albastrul cerului...vizibilitate bună...stâncile alburii...brazii de un verde întunecat”; auditive:,,ciripit scurt și jos...zgomot de vreascuri”.Detaliată este descrierea tânărului necunoscut,apărut din,,plină pădure”,este momentul în care toți sunt încântați de apariția unui om ce,,nu părea rău”.
Exprimarea este vie, autentică, fraza bogată, iar întâmplările sunt pline de viață.
  În concluzie, fragmentul este un text epic, în care autorea comunică prin intermediul unei amintiri un mesaj nostalgic despre o excursie petrecută pe munte înaintea începerii școlii,când părinți și copii sunt liniștiți și încântați.