duminică, 8 iulie 2018

compunere--Creația este un joc,aventură,căutare...


CREÁȚIE sf. 1. acțiunea de a creaprodus al muncii creatoarelucruoperă creată

Creaţia stă la baza existenţei noastre. Suntem rodul creaţiei şi suntem dăruiţi cu puterea creaţiei, însă această forţă nu se trezeşte la viaţă decât atunci când dorim să vede alfel TIMPUL. Muzica, pictura, dansul, exprimarea prin  scris, sunt expresii ale unei evadări din obișnuință.
  Fiecare dintre noi devine la un moment dat un artist, atunci când simte că evadarea din sine deschide o cale către dorința interioară de frumos. Fiecare dintre noi, chiar dacă nu se ridică prin talent la valoarea creatorilor de geniu în muzică sau pictură, îşi află refugiul în artă :ascultă muzică sau contemplă o pictură,fotografii, se plimbă în natură. Uneori fiecare este artistul propriilor gânduri pe care le rânduieşte  într-o expoziţie ori într-o sală de concerte şi în care se refugiază, cand simte dorința să fie singur cu propria creaţie. Și lucrurile simple se pot constitui în creaţii de valoare: decorarea spaţiului intim cu gust şi armonie, poate aduce acel strop de satisfacţie ce conferă luminozitate vieţii.
  Iată cum crearea frumosului nu presupune crearea lucrurilor grandioase, uimitoare, ci acea stare interioară de liniște,de bucurie. O carte pe care o citesc mereu cu plăcere este,,Micul prinț”; un dialog plăcut cu un prieten în care îmi pot exprima gândurile,o plimbare cu bicicleta,pentru a admira un apus de soare,apoi un tablou al naturii creionat în minte și transpus naiv în acuarelă ,un gând de iubire îndreptat către un animal,o pasăre, o încercare-o compunere prin care îmi aştern gândurile pe hârtie ori  descriu  lumea așa cum mi-o doresc, sunt doar câteva dintre creaţiile în care mă pot regăsi.
   Chiar şi prietenia este tot o creaţie. Investesc  tot ce consider eu că e de valoare - sentimente, bunătate, frumuseţe, inteligenţă.Prietenia  este singura creaţie al cărui creator creează şi este în acelaşi timp, creat.

  Orice creaţie, indiferent de valoarea ei, pentru creator este o operă de artă, sau poate fi înţeleasă ca o  simplă manifestare a binelui. În contextul în care eu,creatorul, devin conştient de propria-mi putere  de creaţie, realitatea îm care trăiesc se îmblânzeşte, devine mult mai prietenoasă şi mai primitoare.     Cred că  a  crea  este la fel ca atunci cand aș porni  într-o aventură ,dar nici eu sau nimeni nu vom  ști care va fi deznodămantul. Eu văd creația ca un joc, o aventură, deoarece nu pot crea ceva din nimic, ci mă joc cu ceea ce există în jurul meu,dar și cu răspunsurile primite de la cei cu experiență, pentru a inventa ceva nou. De aceea atunci cand creez  mă simt liber,pentru că mă joc,iar rezultatul poate fi DEOSEBIT ,INTELIGENT și UTIL.