luni, 16 iulie 2018

Pictura:,,Lan de grâu cu corbi”

tb_240_picture_archive_141021
Într-un album cu picturi am citit:,,Sunt nişte nesfârşite întinderi de grâne sub ceruri în vânzoleală şi nu m-am sfiit să-mi dau osteneala să exprim tristeţe, singurătate fără margini.” (Vincent van Gogh, Scrisori, vol. II)
Iată cum văd eu această pictură:
   Cerul este neliniştit, întunecos, de un albastru-închis,rece și pur se îmbină,parcă se contopește  cu lanurile fremătătoare de grâu şi cu cele trei cărări şerpuitoare care par a nu duce nicăieri. Impresia de spaţiu nelimitat Cele trei drumuri, câmpul care freamătă asemenea unor valuri pe timp de furtună, cerul apăsător şi infinit care cerne nuanțe nergre pe aripile păsărilor,precum şi cadrul tabloului neobişnuit de lat dă o imagine panoramică a peisajului, reprezintă o expresie a sensibilității.Zborul coborâtor al corbilor face legătura între planuri, accentuând  totodată şi impresia de dezordine şi de apăsare. Păsările stilizate reprezintă ideea de zbor, un zbor care nu este înălţare, dând impresia unui zbor neputincios, fără de înălțare și totuși îmi pare că în acest tablou este o tristeţe a lumii întregi. Impresionează acest pictor care desenează corbi deasupra unui lan de grâu
   În pictura,,Lan de grâu cu corbi”, paleta coloristică este foarte redusă. Pictorul a folosit culorile de bază: albastrului cerului i se opune galbenul grâului,apoi maroul celor trei cărări şi verdele firelor de iarbă, la care se adaugă negrul păsărilor. Cele două culori principale, albastrul şi galbenul creează o stare de tensiune din cauză faptului că albastrul îndepărtează, pe când galbenul apropie,este ca o confruntare între cele două culori. Senzaţia pe care o inspiră tabloul este astfel de apropiere şi depărtate simultană.Poate că  trăirile pictorului sunt evidente în această lucrare.
   Prin elementele naturii, pe care le celebrează în opera sa, tonurile parcă sperie. Grâul freamătă în bătaia vântului ca un foc ce lasă în urmă ravagii,este un  simbol al morții și reînvierii,deasupra
cerul se întunecă și parcă natura trece printr-un pericol care se îndreaptă spre privitor ca un mesager al morții. În general,culoarea dă tabloului o impresie de energie intensă și vibrantă. 
    Într-o notare legată de tablou van Gogh scria: ,,Încântat de tot ce-am văzut, am pornit la lucru”.
Prin lecția sa,arta  a arătat adevărata lume-cea a profunzimilor spiritului şi gândirii umane,pentru că  : arta este o stare a sufletului.