sâmbătă, 14 martie 2020

compunere--Au înflorit merii

Imagini pentru imagini măr înfloritAnul acesta primăvara a venit mai devreme,s-a grăbit,poate pentru că s-a certat undeva acolo sus,sus cu Iarna. Acum în martie e cald, e prea cald pentru începutul de primăvară şi, totuşi, natura are un alt ritm. Merg într-o livadă de pomi condus de bunicul care a fost invitat de un prieten. Ajung lângă un măr și deodată vreau să-l îmbrăţişez,e plin de bobiţe mici şi roşii, ca atins de o roșeață timidă. Sunt mugurii ce vor naşte flori, ce vor naşte fructe.
  Peste noapte, în liniştea mân­tuitoare de aici, bobocii i se transformă în fiecare primăvară în flori.
O floare, una singură, s-a deschis stin­gheră, în semn de bun venit  şi cerul o luminează vesel,apoi altele și altele. Dimineaţa devreme, soarele se încâl­ceşte-n flo­rile aburoase şi parfumate.
Primăvara a întins pătură verde peste întreaga livadă.Pomii înfloriți ca o broderie albă  de o indescrip­ti­bilă fineţe accen­tuea­ză suav nuanţele proas­pete ale timpului.  Merii în­flo­riţi parcă  întru­chipează per­sonaje desprinse direct din filme.
Mărul de lângă mine are coroana rotată cu care atinge pământul şi, aşa albă cum e, pare rochia unei prințese.  Ceva mai încolo, un alt copac e plăpând şi are doar o creangă înflorită, asemenea u­nei domniţe ieşite la plimbare, adăpostită sub o umbreluţă de dantelă.  Trăiesc sentimente de taină şi de sfială,iar când vine de departe un vânt şi trece prin crengi e ca şi cum copacii ar primi veşti tainice;mă întreb de ce nu pot pătrunde înțelesul lor... pentru că vine de undeva de sus? Bunicul îmi spune că vântul aduce veşti din cer,iar atunci  când un copac foşneşte, prin frunzele lui vorbeşte Dumnezeu. Sunt atent la cum foşneşte o frunză, cum se deschide o floa­re, cum tremură un fir de iarbă.
Și așa trece ziua, la ceas de seară, soarele care apunea îmi îmbrăţişează mărul într-o lumină nepământeană.