marți, 22 ianuarie 2019

basmul ,,Fiul de împărat și tărâmul de dincolo”(fragment)



,,A fost odată un fiu de împărat care făcea o plimbare tocmai pe la marginea împărăției.Și,când a mers la o fântână de-acolo să bea apă,tocmai atunci a venit să se adape și un taur mare,negru,mugind de fioros ce era.Taurul vrea să suie un deal.Și fiul împăratului voia să urce dealul,dar nu putea.Se apucă de coada taurului,iar acesta se înfurie și fugi,fugi,până ce dădu de o peșteră.Intră omul în peștera cu pricina printr-o gaură și ajunse pe tărâmul de dincolo.
  Acolo,o negură groaznică,așa cum este în mormânt.Omul nu se lăsă și se lăsă și se duse înainte.Ieși la lumină,unde se găseau pomi înfloriți și iarbă verde,ca mătasa de moale.În cale,un copac și mulți meri cu mere roșii și mere galbine.Dintr-odată,auzi fiul de împărat un urlet,de-l trecură toți fiorii,și se urcă într-un copac,de frica fiarelor sălbatice.Când colo,venindu-și în fire,văzu pe una din ramuri șapte șerpi,lângă un cuib de vulturi cu puii golași.Făcându-i-se milă,trase cu arcul și omorî un șarpe,dar îndată se năpustiră frații acestuia asupra lui,fiind aproape să-i curme viața.Însă fiul de împărat cunoștea de la tată-său cum să omoare fiarele ș,iscusit cum era,doborî încă cinci șerpi.Al șaptelea șarpe,mai mare și mai priceput,se dovedi tare greu de ucis,căci se luptă trei zile și trei nopți cu el,dar îl doborî în cele din urmă,scăpând puii de vultur de la moarte.Unul din aceștia îi zise:
 --Vino,voinicule,să te ascund,că tata,când o veni și te-o vedea,te mănâncă de viu!
Se auzeau crengile cum cădeau și,în curând,se așeză vulturul pe ramuri.Jos văzu leșurile șerpilor.
 --Cine a omorât balaurii?întrebă vulturul.
 --Nu știm,răspunseră pitiți puișorii.
Vulturul se coborî prin tufe și găsi voinicul.
 --De doisprezece ani puiez în acest măr bătrân și,în fiecare an,șerpii mi-au mâncat copilașii.De data asta,tu mi-ai scăpat puișorii de la moarte ș eu vreau să te răsplătesc.
--Atunci,scoate-mă la lume de aici.”
                                                             (Fiul de împărat și tărâmul de dincolo)

Basmul este o specie literară epică, de mare întindere, în care personaje reprezentând binele şi răul se înfruntă, totul terminându-se cu triumful binelui. Lumea basmului, populată cu personaje tipice:împăraţi, feţi-frumoşi,zâne, zmei,oameni simpli... stă sub semnul supranaturalului. Basmul are formule specifice, de început, de mijloc şi de final. Caracterul epic este dat de folosirea naraţiunii ca mod de expunere şi prin modul indirect de a exprima ideile şi sentimentele cu ajutorul acţiunii şi al personajelor. 
  Fragmentul din basmul,,Fiul de împărat și tărâmul de dincolo”este un text epic cu acțiune,personaje,narator.În ceea ce privește acțiunea dintre momentele subiectului este prezentată expozițiunea și intriga.,,Un fiu de împărat”(autorul nu-i dă un nume,doar rangul ) este imaginea binelui, întruchipând idealul etic de cinste, dreptate şi adevăr,merge spre capătul împărăției și ajunge la o fântână-loc al vieții,al regenerării,al purificării.Întâlnirea cu un taur,animal puternic prin forță și putere, este surprinzătoare,pentru că amândoi voiau să urce un deal.Prins de coada taurului,fiul ajunge într-o peșteră,loc închis al întunericului,un loc de trecere pe alt tărâm.Este o călătorie ce simbolizează căutarea,descoperirea,inițierea,căutarea luminii  este dorința de a găsi un loc al speranței,al adevărului.Descrierea noului tărâm este minunată,este Raiul visat ,închipuit de oameni în dorința de a trăi  ca-n basme,în care cresc merii-arborii vieții.Calmul paradisului este răscolit de țipete înfiorătoare.Șerpii-forțe ale răului ce voiau să ia viața unor pui de vultur sunt uciși,pentru că Fiul fusese învățat de tatăl său-împăratul.Cu însușiri supraomenești,îi omoară pe cei șase și astfel alungă răul din Rai,revenirea la viață.Lupta cu cel de-al șaptelea șarpe înseamnă sfârșitul forțelor malefice din lumea misterului al celuilalt tărâm.Vulturul,pasărea puterii și a înălțării,îi mulțumește viteazului ce i-a salvat puii,iar acesta îi cere să-l readucă pe pământ,pentru că are sentimentul că locul lui este acolo unde s-a născut.Umanitatea Fiului de împărat nu constă în faptul că a învins șerpii,ci că alege să trăiască în lumea sa..Eroul basmului ajunge pe tărâmul celălalt din dorinţa de cunoaştere, el merge acolo din întâmplare.
   În al doilea rând,fragmentul aparține unui basm ,deoarece lumea înfățișată are caracteristici supranaturale. Reale sau fantastice personajele basmului devin simboluri ale realității:Fiul este idealul de bunătate,vitejie,curaj; șerpii reprezintă viclenia, răutatea și violența;puii de vultur sunt inocenți și recunoscători,iar vulturul este simbolul puterii,al acțiunii,își iubește puii.Sunt prezente cifrele magice:șapte șerpi,lupta ține trei zile; timpul şi spaţiul în basm sunt imaginare -timpul este trecutul îndepărtat,,odată” iar spaţiul-la marginea unei împărății,dar și pe tărâmul de dincolo.Naratorul povestește întâmplările la persoana a3a. În acest basm popular, perspectiva narativă aparţine povestitorului popular, care se adresează direct celor ce îl ascultă.
   Un al treilea element caracteristic basmului este formula iniţială: A fost odată”....care plasează acţiunea într-un timp nedeterminat, fabulos,are ca scop prezentarea altor valori ale timpului şi spaţiului, desprinderea din logica realului. Expresia "a fost odată”indică un timp al începuturilor,când totul era posibil, iar întâmplările erau unice și irepetabile. 
Stilul narațiunii este specific narațiunii populare, limbajul folosit este simplu, popular caracteristic comunicării orale. Expresiile folosite vor fi cele specifice lumii satului.
   În concluzie, caracterul epic, universul supranatural şi formula iniţială sunt elemente care indică faptul că fragmentul aparţine unui basm.



.