duminică, 6 ianuarie 2019

Descriere literară (fragment din romanul,,Cișmigiu & comp)



,, O, cum mai înfioară vântul frunzele copacilor din Cişmigiu! Parcă e acelaşi freamăt adormitor de acum 15―20 de ani, când rătăceam cu colegii, în anumite ore ale dimineţii, pe aleile mai dosnice, care adăposteau zeci de... plimbăreţi! Şi ce ciudat! Frunzele ruginite sau palide foşnesc parcă mai puternic şi mai nostalgic decât cele încă verzi... Poate unde ştiu că sfârşitul li-e mai aproape... În umbra destrămată de toamnă a parcului, toţi copacii ning pete de aur: frunze desprinse de crengi flutură viaţa de o clipă a unui efemer vegetal şi, ca-ntr-un basm de Walt Disney, se aştern covor moale sub paşii întârziaţi ai trecătorului plictisit de banalul vieţii cotidiene! Lacul tremură la fel ca şi atunci; şi la fel îşi leagănă bărcile uitate pe sub sălciile plângătoare, ce au surâs cu duioşie la şoaptele îndrăgostiţilor care şi-au plimbat înfiorările pe aici”.
                                                                        (Grigore Băjenaru—Cișmigiu & comp.-cap.I)

  Descrierea literară este un text literar în care sunt prezentate obiecte, peisaje, chipuri umane cu trăsăturile lor, într-un mod care impresionează şi trezeşte sentimente. Se creează imagini artistice -vizuale, auditive, olfactive,motorii, prin folosirea unor procedee de expresivitate artistică. Din punct de vedere morfologic predomină construcţiile substantiv-adjectiv.
Fragmentul face parte din volumul,,Cișmigiu & comp.”-începutul capitolului I şi este o descriere literară, pentru că întruneşte toate caracteristicile unui astfel de text.
  Titlul,, Cișmigiu & Comp.”( ,,Amintiri din liceu”) este potrivit pentru romanul lui Grigore Băjenaru, pentru că îmbină perfect cele două elemente devenite adevărate simboluri în viața autorului, parcul Cișmigiu care se afla foarte aproape de liceu(Liceul,,Gheorghe Lazăr”-București) și care era oaza de scăpare și locul multor momente memorabile strâns legate de grupul de prieteni și colegii lui de clasă cu care făcea posibile momentele memorabile.(comp.=prescurtare=companie,anturaj,grup,societate) 
   În primul rând,autorul începe descrierea printr-o interjecție ,,o” ce dă glas stării de visare,de încântare în fața freamătului frunzelor –este un moment de aducere-aminte a plimbărilor pe aleile,,dosnice”ale parcului.Zâmbind nostalgic,se revede,,plimbărețul” alături de,,colegi”într-un timp deosebit,timp al libertății,al evadării din spațiul închis al clasei în,,anumite ore”.Interesantă este descrierea frunzelor,,ruginii sau palide”care în momentul amintirilor au culoarea dezamăgirii,sunt ofilite,triste,poartă regretul anilor ce trec .În descrierea frunzelor,autorul își ascunde trăirile triste pe care le are în,,toamna parcului”- nostalgia după seninul adolescenței,al libertății, al aventurii. Comparația,,frunzelor ruginite” cu foșnetul,,puternic și mai nostalgic”- aluzie la viața omului-au încercat timpul,viața,resemnate se apropie de un sfârșit,iar cele,,încă verzi”au speranța tinereții,începutul,dar și naivitatea.Privirea îi este atrasă de ,,umbra”împrăștiată a copacilor-este imaginea lucrurilor trecătoare, ireale şi schimbătoare;,,ca-n basme”frunzele aurii   i se aștern omului,îndepărtându-l de monotonia vieții.Pașii îl poartă spre lac,unde priveliștea a rămas aceeași din adolescența sa,îl privește cu duioșie,retrăind clipele de demult. Toamna amintirilor descrie un tablou plăcut vederii,ce degajă liniște,o priveliște panoramică încremenită.
    În al doilea rând, textul este o descriere după predominanţa figurilor de stil,culorile toamnei din natură devin culorile vieții exprimate prin epitete:,,freamăt adormitor,alei mai dosnice,”,apoi peisajul parcului devine impresionant prin nuanțele,,ruginii”ale toamnei-anotimpul melancoliei,al maturității- în contrast cu verdele care-l duce pe autor la gândul adolescenței,iar auriul îi amintește de optimismul,încrederea ce trebuie existe mereu în viața omului.
Toamna este o a doua primăvară,când fiecare frunză este o floare a vieții.Verbele:,,înfioară,foșnesc,tremură”exprimă mișcarea sufletească influențată de natura toamnei,a timpului. Atmosfera din jur este completată de lacul care-i pare neschimbat,oglinda trecutului. Imaginile vizuale, auditive surprind mișcarea naturii care este a propriului suflet.
  În al treilea rând, textul este o descriere literară lirică: imaginile, figurile de stil urmăresc  a impresiona  prin crearea unui cadru natural al amintirilor celui ce se întoarce în locul tinereții într-o zi de toamnă. Exclamațiile, nostalgia ,duioșia scriitorului ce se reîntoarece pe aleile parcului tinereții sunt povestite cu lirism.
  În concluzie, acest fragment este o descriere literară ,pentru că sunt prezentate elementele naturii şi trăsăturile lor caracteristice, folosindu-se un limbaj expresiv, capabil de a crea imagini vizuale, auditive - care să trezească emoţiile,așa cum le-a trăit autorul.

!!!!!Cișmigiu&Comp. este o carte ușor de citit indiferent de vârstă. Lectură plăcută !!!!!!