luni, 6 iulie 2020

compunere--În pădure


Am plecat departe de oraș,să respirăm aer curat,ne-a spus bunica,în timp ce împacheta al zecilea pachet...nu ne mutam definitiv,plecam pentru o primăvară și o vară doar.
Am ajuns și am privit de jur-împrejur.Casa veche a bunicilor se afla exact lângă locul din care pornea poteca ce ducea în pădure. La marginea ei se aflau câțiva castani uriași, dar spre adânc, existau arbori fascinanți și misterioși, pe care nu-i cunoșteam. În preajma lor, lumina părea să ia forme omenești, iar sunetele se deformau. Intram într-o altă dimensiune.  Mergeam cu grijă în recunoaștere, urmând strict cărarea și ramificările ei, temându-mă de întâlnirea cu animalele. Mai târziu,peste câteva zile, am îndrăznit să pătrund în adânc, pășind ușor, cel mai adesea cu picioarele goale, ca să nu fiu simțit de păsări și șerpi.... Așa am făcut cunoștință cu toate soiurile de arbori. Așa am învățat că fiecare avea firea și vocea lui, că erau la fel de diferiți ca și oamenii, că se bucurau și mureau ca și oamenii, că luptau și năzuiau împreună, că vorbeau între ei. În pădure era când o rumoare abia perceptibilă, când un soi de adiere sonoră care venea și pleca, dar indiferent de conținutul mesajelor, am avut totdeauna convingerea că eu eram bine venit acolo, în pădurea adâncă, printre copaci. Nu știu de unde-mi venea aceasta senzație, dar într-o zi am simțit că cineva mă privește, că sunt atras în mod special de un copac. Un frasin uriaș, cu ramuri gigantice, îmi transmitea o ospitalitate vibrantă.
Trecusem adesea prin dreptul lui, fără să-i dau vreo atenție. Dar de data asta m-am dus și m-am rezemat cu un umăr de el. L-am mirosit și i-am simțit aroma amăruie. I-am atins scoarța aspră cu palmele și am simțit curentul viguros care îl traversa. Simțeam cum prezența lui îmi dă putere, deși mă intimida. A fost prima dată când am înțeles că arborii simt prezența omenească și că reacționează la ea. Iar într-o zi, am înțeles că mă îndeamnă să-l explorez. Doamne, ce bucurie să descoperi că mă pot cățăra în copaci! Așezat pe o ramură cât mai înaltă, rămâneam acolo ore întregi, legănat de ritmul lent al arborelui puternic. Ascuns și protejat, puteam să văd zborul păsărilor în căutare de insecte, trecerea ploii și a luminii prin frunzișul coroanei, jocul norilor de pe cer. De sus, din copac, lumea avea cu totul altă înfățișare. În jurul fagului gravitau popoare uriașe de păsări, roiuri de fluturi și de insecte care nu puteau fi văzute de pe pământ. Dar mai existau și alte avantaje, nenumărate detalii pe care învățam să le observ: nuanțele diferite pe care le lua lumina în pădure, bucuria cu care copacii se întindeau către soare, orele diferite la care începeau să foșnească și să respire, umplând pădurea de aburi strălucitori, felul în care plantele agățătoare se chirceau, dintr-o dată, anunțând că vor veni ploile. În brațele copacului uriaș, puteam să mă pierd în visare sau să învăț pentru școală, fără a rupe contactul cu viața care mă înconjura. Până la urmă, m-am contopit atât de profund cu pădurea, încât în drumețiile mele, veverițele mi se așezau adesea pe umăr. Devenisem al lor.
                      Pădurea mă acceptase definitiv..................