miercuri, 9 iunie 2021

Compunere ---O plimbare în luna lui IUNIE

 

  Drumul pe care îl urmăm eu și bunicul trece printr-o pădure bătrână de stejari. Nu mai plouă, dar de pe frunze se preling picături mari de apă. Un murmur neîncetat vine dinspre copaci, zgomote vagi, nedefinite și pale mari de ceață se ridică dintre crengi către cerul cenușiu. Ploaia s-a oprit de mult timp, rar mai picură apă de pe frunze, un abur subțire se ridică din pământ și din lemnele împrăștiate prin iarba udă, sclipitoare. Printre pietre, șiroaie de apă se scurg în pământ. Cărarea se deschide într-o poiană, ne așezăm pe o margine a unui lemn  și văd așa cu mirare o cruce mare, scobită, plină cu apă de ploaie. Au înflorit salcâmii, mușețelul aprinde stele în iarbă, teii învăluie lumea cu mireasma lor suavă și dulce,iar bunicul recită:
,,Flori de tei deasupra noastră or să cadă rânduri, rânduri".
   La începutul lui iunie, după explozia violentă de miresme și de culori a primăverii, natura simte parcă dorința să ne dăruiască o fărâmă din pacea și liniștea sa. Bolțile albastre ale începutului de vară străjuiesc drumeagul șerpuit și suitor spre văzduhul scufundat în cețuri albastre,iar noi ne simțim ca și cum am fi deasupra lumii.Admirăm minunatele priveliști, verdele viu,șuieratul unui vânticel venit de sus de tot. Într-o baltă micuță, un șarpe lung și negru, gros cât un deget, era la vânătoare de mormoloci. Șarpele dăduse târcoale și găsise în cele din urma locul unde broscuțele își făcuseră casa și familia lor cu mii de copii.
    Bunicul îl văzuse printre ierburi, cum unduiește negru,nu mi l-a arătat,dar,când l-am văzut, am avut o senzație de teamă, era prea aproape. Nici măcar nu se mai temea de noi. Solzii din pielea lui, foarte mici și negri, prindeau reflexe violacee, după cum îl atingea soarele ieșit din nori. Avea o privire fixă, fără sentimente, impasibilă,la gât avea un guler alb, delicat,parcă avea flori la urechi. Ne-am privit reciproc și  am simțit cum orice teamă față de animalele astea îmi dispare, și în locul lor se instalează o bucurie neașteptată și nestăpânită. Bucuria că nu suntem dușmani, că nu trebuie să ne ferim unul de altul, că,de fapt, suntem doar doi locuitori ai aceluiași spațiu. A plecat,lunecând ușor pe sub frunze. 
  Mergem încet mai departe și văd o porțiune a drumului invadată de gâze... sute. Seamănau cu niște musculițe mai mari. Sunt negre și au aripioare transparente, brăzdate de nervuri ce strălucesc ușor. Totul este delicat la ele, minuscul, lucrat în filigran. Sunt efemeridele, care trăiesc doar o zi,îmi spune bunicul. În norul în care plutesc, le simt bucuria de a trăi acea unică zi, care este viața lor. Zboară, făcând rotocoale și tumbe în aer, se adună într-un fel de horă a prieteniei și fericirii, sar din fir de iarbă în fir de iarbă, se așază pe o frunză, apoi se bălăcesc în marginea bălții. Totul, cu bucuria vieții, vrând parcă să smulgă cât mai mult de la răgazul ce le-a fost dăruit. Se bucură de soare, de iarba udă sau de frunze, de scoarța unui copac pe care o descoperă acum, ca să o uite până diseară, când vor muri. Și cel mai interesant din tot acest spectacol al vieții și al morții este felul cum zboară,luând de la viață, în doar câteva ore, ceea ce noi, oamenii, poate nu reușim să luăm de ani. Un spectacol uluitor pe doar câțiva pași de drum. Timp de o jumătate de oră, am stat nemișcați, ca niște statui, și am urmărit spectacolul.
   Și mergem mai departe și îl văd pe bunicul cum își pune din când în când palmele pâlnie la urechi,mă îndeamnă și pe mine să ascult sunetul pădurii. La început aud un vuiet amestecat, un sunet greoi, mișcător printre tei. Apoi încep să disting vocile îndepărtate ale păsărilor din depărtare. Ascult și intru adânc în sunet, ca într-o altă lume.
Urmărim sunetele, începem să le descifrăm :fâlfâit de aripi, glasurile lor în dialog, vocile lor se întretaie sau merg împreună, împletindu-se într-un cântec al pădurii ce pare că iese de nicăieri și leagă arborii cu o țesătură invizibilă și ușoară, de cântece.Aud și frunzele răscolite de vânt, zumzetul gâzelor devine un murmur ce apare și dispare.Ne observăm reciproc, într-o așteptare încordată, ne ascultăm, ne descifrăm, fiecare cu tainele lui.
 Ca într-o poveste, flu­turi de toate culorile ne ies în cale şi parcă vor să ne cheme după ei, să ne rătăcească. Le urmăm dansul şi uităm toate gândurile şi încotro mergem. Ne lăsăm atrași în alte locuri şi nu mai ştim cum trece timpul, admirând ba o floare mică-mică, cu petale colorate, ba un un arbore uriaş, ba miile de frunze ale ierburilor.
                          Atâta frumuseţe ni se oferă, fără să ni să ceară nimic în schimb!.....