marți, 10 august 2021

,, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”, romanul autorului suedez Fredrik Backman

 

                  „O carte înduioșătoare, amuzantă și inteligent scrisă.“--Kirkus Reviews

..... este o carte despre diversitate și acceptare....  o carte uimește prin stilul autorului, povestea, felul în care a fost creată, profunzimea de care a putut da dovadă și sentimentele prin care oricine trece, atunci când citesc această carte.... este un roman care își conduce cititorii în diverse lumi și-i trece prin numeroase emoții.

   Elsa e o fetiță cu totul diferită,citește cărți bune, știe că oamenii care nu fac la fel nu știu multe lucruri, e tare curajoasă,merge la şcoală, dar nu se poate acomoda, din cauză că este un copil cu o inteligenţă peste medie, cu un deosebit simţ al umorului şi cu un aplomb care îi determină pe mulţi copii de vârsta ei să o considere ciudată şi o fac victimă a bullyingului la şcoală. Elsa nu era fericită. În pauze trebuie mereu să alerge și să se ascundă de copiii care o agresau. Primea bilețele de amenințare doar pentru că era altfel. Toate zilele ei erau groaznice, nu are niciun prieten, tocmai pentru că este atât de diferită......o are pe Bunica de „şaptezeci şi şapte de ani.... de fapt, aproape şaptezeci şi opt”, care „nici ea nu se prea pricepe să aibă şaptezeci şi şapte de ani.” Este bătrână doar în aparenţă, se vede asta, fiindcă „are pielea ca hârtia de ziar îndesată în pantofii uzi. Dar despre ea nu spune nimeni că-i matură pentru vârsta ei”.
Locuiesc în acelaşi imobil, în apartamente diferite. Elsa locuieşte cu mama ei şi cu noul soţ al acesteia, George. Bunica locuieşte singură, a fost medic în zonele calamitate ale lumii, dând dovadă de spirit de sacrificiu, o inteligenţă tăioasă şi un nonconformism impus parcă de obtuzitatea celor din jur, a celor care trăiesc doar pentru sine şi care au rătăcit acel ceva adus din copilărie. Este considerată de ceilalţi excentrică. Ceva important despre Elsa: este înnebunită după Harry Potter. Chiar are un fular Gryffindor.
Și astfel încep poveştile, pe care Bunica le conturează pentru Elsa, ca să o ajute să treacă mai uşor peste problemele cu care se confruntă şi care o pregătesc pentru cele în care va fi implicată în anii ce vor urma. Bunica Elsei o iubește atât de tare pe fetiță, încât construiește o întreagă lume de basm doar pentru ea. În Miamas,lumea creată, toate aspectele realității iau forma unor povești. Ba există chiar și o limbă secretă pe care cele două o folosesc, ca să comunice. Și, cu toate că, pentru cei din afară, bunica ar putea părea ciudată, se înțelege că ea ar face orice pentru ca Elsa să nu resimtă respingerea colegilor de la școală.

 Inventând lumea fantastică, „Tărâmul-Aproape-Treaz”, în care se intră din dulapul aflat în camera ei  şi o limbă secretă, bunica, de fapt, vindecă toate spaimele Elsei, o învaţă așa: ca să fii altfel nu este un defect, ci o calitate şi îi face mai uşoară şi mai suportabilă intrarea în realitatea imediată, de care Elsa tinde a se distanţa. Cu o experienţă vastă în domeniu, pusă de-a lungul vieţii în faţa unor traume care depăşesc uneori limita suportabilităţii, Bunica  intuiește mereu problemele Elsei. Şi, pentru ca fetiţa să nu se interiorizeze fără nicio posibilitate de evadare din sine, îi facilitează apropierea de oamenii alături de care se va simţi apărată, oameni la fel ca ea, pe care bătrâna îi transformă în personaje ale „Tărâmului-Aproape-Treaz”--vecinii. Fiecare cu povestea lui, mai mult sau mai puţin dureroasă. Menirea Elsei va fi de a-i ajuta să se regăsească, de a continua, de fapt, ceea ce a făcut excentrica ei bunică, atunci când i-a reunit în acelaşi imobil. Şi Elsa învaţă că „a avea o bunică e ca şi cum ai avea o armată. E privilegiul suprem al oricărui nepot să ştie întotdeauna pe cineva de partea sa, indiferent de situaţie. Chiar şi când greşeşte. De fapt, mai ales atunci.”
Bunica îl avea pe Renault, pe care îl conducea fără un permis valabil pe teritoriul țării lor. Și mai avea un munte de curaj și ghidușii o mie în fiecare buzunar. A intrat la Zoo la miezul nopții pentru a vedea maimuțele. Nu că i-ar fi fost dor de ele, dar o dorea veselă pe Elsa. A făcut un om de zăpadă pe care l-a îmbrăcat în haine și apoi l-a așezat ca și cum ar fi căzut un om de la balcon. Britt-Marie, acea vecină băgăcioasă gata oricând să respecte regulile și să le impună, a sunat la poliție crezând că a murit cineva. S-a dovedit că era o farsă, una pe care bunica a repetat-o la două zile, doar că de data asta omul de zăpadă era chiar ea, iar când Britt Marie s-a apropiat … a tras o sperietură de zile mari! Așa că Elsa este foarte apropiată de bunica ei, mai mult decât de părinții ei.Bunica este orice pentru ea, însă, acum se află în spital. Elsa nu știe de ce, dar acest lucru nu o oprește pe bunica ei să fie oaza de liniște, bucuria și fericirea copilei.
De aceea  fuge din spital,de aceea bunica intră prin efracție în grădina zoologică, aruncă cu pământ și alte materii în polițiști și ajunge la poliție. De ce? Ca nepoata sa să-și amintească ziua ca ziua în care bunica a dat spargere la grădina zoologică și nu ca pe…ziua în care copiii și-au bătut joc de ea la școală.
Bunica făcea mereu astfel de fapte pentru nepoata sa, de aceea Elsa o considera a fi totul pentru ea. Nu avea pe nimeni mai apropiat nici ca adult, nici copii de vârsta ei.
Batrâna a fost absentă din viața fiicei sale,din cauza muncii, însă în viața nepoatei caută să fie prezentă non-stop. Inițial crease pentru fiica sa acest Tărâm-Aproape-Treaz pentru a o fascina, însă odată cu noul loc de bunică, aceasta a înfrumusețat și îmbogățit povestea. A adus chiar și limba  secretă doar pentru ea și nepoata sa. Tărâmul unde totul era posibil, iar personajele erau inclusiv necuvântătoarele care acum au prins viață, avea șase împărății,pe care Elsa află cum se numesc :
 Inimă-De-Lup:
Miamas= Iubesc
Miploris=Plâng
Mirevas= Visez
Miaudacas= Îndrăznesc
Mimovas= Dansez
Ar mai fi și a7-a împărăție = Iert. Însă a existat vreodată? Dacă nu.. de ce nu?
  Elsa era fascinată de acest ținut, dar numai cu ajutorul bunicii și al șifonierului magic putea ajunge acolo. În Miamas nu exista divorțul părinților ei, nu exista George, actualul soț al mamei ei și tatăl Jumătății de frate sau soră pe care mama ei îl avea în burtică. Era tărâmul unde o fetiță de șapte ani, aproape opt, putea să viseze și să se bucure de cele mai minunate povești.
Elsa știa că bunica  era bolnavă, dar nu știa că eroina ei preferată avea cancer. Bunica Elsei știe că va muri , așa că o bucură pe nepoata sa cu un ultim joc: o așa zisă vânătoare de comori.  Nu era drept ca Elsa să își piardă bunica, la urma urmei o cunoștea doar de șapte ani. Mai aveau atâtea aventuri de descoperit, Miamas nu își arătase toate tainele. Dar bunica se stinge și Elsa înțelege pentru prima oară superputerea morții: nu era despre durerea pierderii, ci despre a mai găsi dorința de a mai trăi după pierdere sau măcar de a încerca să o accepte. Moartea bunicii este dureros resimţită de fetiţă.
 După ce bunica moare, Elsa pornește vânătoarea. De ce bunica a pus-o să facă așa ceva? Dorea doar să o distreze sau se ascund mult mai multe în spatele acestui lucru? Aventura lor nu s-ar fi încheiat în stilul bunicii, dacă nu ar fi existat o ultimă căutare de comori. Bunica îi dă o scrisoare fetiței cu misiunea de a o livra. Elsa știa că vor fi niște expedieri în lanț, dar nu era gata să rămână singură, mai ales că bunica sa îi cere iertare pentru ceea ce fusese dinainte de a fi bunică. Nici nu mai putea să ajungă în Miamas fără ea. Elsa începe să livreze scrisorile și să caute locurile în care ele erau ascunse. Apoi a realizat că oamenii care locuiau în același bloc cu familia ei nu erau niște oameni oarecare. Exista o legătură între ei și se pare că misterul acesta poate fi dezlegat doar cu ajutorul scrisorilor și a cuvintelor de iertare însemnate în ele.
Elsa va trebui să livreze scrisori către diferite persoane- locatarii din bloc. Când ajunge la unul dintre ei, găsește scrisoarea sau primește indicii și astfel ajunge până la final să ofere scrisori din partea bunicii tuturor.
Scrisori în care BUNICA SPUNE CĂ ÎI PARE RĂU, dar care ascund și multe alte secrete. De aici și legătura titlului cu povestea. Dar și cu ultima împărăție pe care bunica încă nu apucase să o construiască. Elsa înțelege că „Bunica trăise într-un alt ritm decât restul lumii”, de aceea o pregătise din timp, atrăgând-o într-un joc ingenios.Lăsase o scrisoare pentru fiecare locatar al imobilului, în care îşi cere iertare pentru anumite greşeli pe care le-a făcut şi o însărcinase pe Elsa cu găsirea şi cu livrarea acestora, determinând-o să se implice în descoperirea unor ascunzători stranii, către care o conduc anumite indicii. Ajunge astfel să descopere că toţi oamenii din jurul ei au superputeri. Dar ea  învaţă să ierte. Pentru că ultima scrisoare a bunicii îi este adresată: „Iartă-mă că trebuie să mor.”
Treptat, află foarte multe secrete și povești, care îi luminează mintea și o fac să înțeleagă foarte multe lucruri,spre final, își dă seama că basmele și poveștile bunicii, sunt reale. Diferența este că sunt transpuse într-un alt tărâm, iar personajele sunt altele. Bunica a știut mereu de ce anume avea nevoie această Dorothy din zilele noastre, aflată pe drumul ce o va duce, în sfârșit, acasă!
,, Căci nu toți monștrii sunt monștri de la bun început – unii sunt monștrii de tristețe. Nu, nu toți monștrii arată ca niște monștri. Căci unii își poartă monștrii înăuntrul lor”.


Personajele:
Deși blocul, după spusele Elsei, este unul oarecare, locatarii lui au caractere diferite și pestrițe.
Primul personaj din bloc Monstrul– care mai târziu va fi numit Inimă-De-Lup- un bărbat care nu se arată niciodată, dar care va deveni cumva prietenul Elsei- este obsedat de curățenie- dezinfectează tot oricând și oricum.
Alf este un taximetrist care pare să își târșâie picioarele mereu și care are la îndemână oricând o înjurătură.
 Kent și Britt-Marie erau singuri și morocănoși. El era om de afaceri, ea era mereu acasă atunci când venea el. Era obsedată de reguli și de ordine.
Maud și Lennart erau furnizorii speciali de ”vise” (fursecuri și rulouri cu scorțișoară),Lennart avea o cafea pentru orice ocazie, ba chiar lua după el oriunde o cafetieră. Un cuplu blând, care nu se ceartă niciodată, care sunt foarte drăguți și primitori.
Mai erau un băiețel cu sindrom și mama lui (a băiețelului, nu a Sindromului – astfel de precizări le-am învățat de la Elsa)
 Și mai era doamna cu fustă neagră (și bețivă) care bătea noaptea cu un încălțător de lemn în scară și le interzicea să mai facă baie. Un alt personaj contradictoriu, care mereu se prefăcea că vorbește la telefon și are musafiri, ca să aibă o justificare pentru băutura pe care o are cu ea.
La parter locuia Amicul, un câine uriaș.
În alt apartament, locuia un tip ciudat, numit Monstrul.
 Așadar, o adunătură pestriță de oameni, caractere și orgolii. 
Tipologiile de oameni întâlnite sunt reale, chiar dacă tind spre exagerare.
Fiecare personaj ascunde în spate o poveste profundă, dureroasă, uimitoare.
   Scris din perspectivă obiectivă, romanul are vocea Elsei. Abordează într-o manieră fascinantă, cu un amestec de umor de calitate şi seriozitate aflată la limita ei cea mai tăioasă, probleme cu care este imposibil să nu ne fi întâlnit faţă în faţă, la un zâmbet sau la o lacrimă distanţă sau pe lângă care să nu fi trecut fie şi pentru o clipă: relaţia părinte-copil, divorţul şi trauma resimţită de copii, conflictul dintre generaţii, bullyingul, trauma de a fi perceput ca fiind altfel decât ceilalţi, singurătatea în doi, efectele devastatoare ale minciunii, atunci când este folosită pentru a salva aparenţele, condamnarea bătrânilor la singurătate şi uitare şi punerea acestora sub acuzaţia de inutilitate, alcoolismul ca refugiu, iubirea, importanţa conferită imaginii exterioare, superficialitatea, obiceiul de a-i judeca pe ceilalţi după aparenţe, dualitatea.... și oferă inocenţa ca remediu, dublată de o curiozitate care are ca efect o inteligenţă savuroasă....
  

 ,,Trebuie să crezi. Așa zicea bunica mereu. Trebuie să crezi în ceva, ca să poți înțelege poveștile”.