vineri, 20 august 2021

paralelă ,,POPA TANDA”(din nuvela de Ioan Slavici)—,,DOMNU TRANDAFIR”(din povestirea de Mihail Sadoveanu)

 

TRANDAFIR—numele florii iubirii, simbol al urcuşului duhovnicesc printre spini, către frumuseţea Raiului, frumuseţea de la capătul tulpinii pline de ţepi fiind o veritabilă imagine a drumului greu  spre Dumnezeu. Fiecare om ce poartă acest nume spune o poveste parcă diferită de toate celelalte, alura sa aduce cu cea a unui labirint, pentru a exprima dificultățile pe care viața le-a pus în calea lor.
  Ambele personaje din cele două opere literare poartă numele Trandafir: în nuvela,,Popa Tanda” este părintele Trandafir,arătat de către narator ca un,,om bun”,învățat,harnic și grijitor”.  Sadoveanu își amintește de dascălul său: ,,un om bine făcut, puțin chel în vârful capului, cu ochii foarte blajini, când zâmbea, se arătau sub mustața tunsă scurt niște dinți lungi, cu strungă mare la mijloc.
,,Popa Tanda”, în dorința sa de a insufla oamenilor din Sărăceni  dragoste de muncă, dovedește hotărâre, tenacitate, energie. Deși trec luni și ani în care eforturile preotului sunt zadarnice, acesta nu renunță, ci caută mereu noi metode, pentru a-i schimba pe săteni, astfel încearcă pe rând predica, sfatul, ironia , batjocura, ocara.,,Domnul Trandafir”-învățătorul,da copiilor nu numai învățătură cărții,dar și învățătura cealaltă- sufletească,nu pentru că trebuia și pentru că i se plătea, dar pentru că avea un prisos de bunătate în el și pentru că în acest suflet era ceva din ,,curățenia unui apostol”, ,,Domnu”,având un suflet cald, plin de bunătate, a format mințile și sufletele copiilor și a fost pentru ei un model de blândețe sufletească. Îi învăța pe copii din dragoste și devotament, fără a-i păsa de lume și de ,,viforul de nemulțumiri” din jurul său.
Amândoi trăiesc într-o lume săracă:Domnul îi învăța pe copii într-o odaie în care vara era cald,iar iarna frig,iar preotul este în satul Sărăceni,  satul sărac cu nume predestinat, în care casele arătau  jalnic, curțile nu au garduri, biserica sta să cadă, iar pământurile se părăginiseră.
 Domnul Trandafir era și el bun organizator,chiar dacă nu răspundea în fața nimănui,dar el făcea ceea ce considera că era bine pentru școala și elevii săi.Își iubea elevii ca un adevărat părinte.La fel și preotul voia bunăstare,curățenie pentru enoriașii săi și de aceea numai după ce sătenii vad primele realizări ale preotului,îl privesc cu uimire și admirație,iar exclamația:,,e omul lui Dumnezeu!” indică recunoștința și dragostea sătenilor ce înțeleg și apreciază meritele preotului.Le-a arătat sătenilor cum se îngrijește casa,familia,pământul,cum prin muncă își pot schimba viața.Și Domnul Trandafir era gospodăros,le arăta elevilor săi că munca trebuie făcută cu pricepere,dar șI respectul pentru  locul în care trăiesc,pentru țară,neamul,să creadă în trecutul și vrednicia oamenilor
.Așa cum PREOTUL a reușit să le stârnească interesul oamenilor săraci pentru muncă,la fel ÎNVĂȚĂTORUL a reușit să-i aplece pe copii pe învățătura cărții,pentru a prețui adevăratele valori.
Amândoi au fost în diferite momente autoritari:Domnul îi dojenea pe copii,încruntându-se:,,măi,domnule!”,iar,la venirea sa în satul sărac,preotul își certa enoriașii oriunde-i întâlnea,gândind că vorbele lui vor fi înțelese.
Ambii dovedesc respect pentru cei superiori:deși este reclamat la episcop de oamenii care nu înțeleg schimbarea dorită de preot,acesta continuă în a crede că insistența sa,credința în puterea divină va transforma viețile semenilor săi. ,,Domnu nostru nu ne-a învățat niciodată din pricină că se temea de cei mari”-mărturisește elevul de odinioară,aducându-și aminte de vizita unor oameni importanți-ministrul și inspectorul- în școala sărăcioasă.
,,Domnu”a fost un om statornic locului,nu a plecat din școala unde le-a dat copiilor învățătura de carte și cea sufletească și nici,,popa Tanda”nu renunță la dorința sa de a  transforma întreg satul,rămâne neclintit, ajungând în stadiul deplinei sale mulțumiri, fiind prezentat peste ani în postura de bunic, înconjurat de nepoții săi.
  Substantivul “Domnu” ” este scris cu majusculă, pentru că elevii îl admirau și îl respectau pe învățător;iar, dacă la început preotul era,,popa Tanda”,cel ale cărui vorbe nu erau auzite și înțelese, în final,oamenii se roagă pentru el, spunând: „ține-l, Doamne, la mulți ani, că este omul lui Dumnezeu!” --amândoi sunt SEMĂNĂTORI de învățătură,arătând importanța lucrului bine făcut, și-au pus sămânța cuvântului în toate sufletele. Iar ,,sămânţa căzută în pământ bun este pentru cel ce aude Cuvântul şi-l înţelege; el aduce rod”-învățătură sau bunăstare,așa au înțeles amândoi pilda semănătorului din Biblie.
 Preotul e un om generos,el e un factor de bine, devine însuși serafimul care vede direct tainele lui Dumnezeu, păstrează raporturi sufletești ideale cu toți credincioșii săi, este nevoit să-și argumenteze mereu poziția, chiar dacă de multe ori argumentele nu îi sunt luate în seama;Învățătorul este cel ce reuneşte în inima sa dragostea de profesiune şi dragostea de elevi,el deschide ușa  în casa înțelepciunii sale ,iar ceea ce scrie pe tabla vieții nu poate fi niciodată șters.
   Ambele sunt personaje reale, complexe, memorabile, demne de urmat,sunt figuri luminoase, optimiste ce întrupează respectul și dragostea față de viața ce trebuie celebrată prin muncă și bucurie.