miercuri, 20 octombrie 2021

Mircea Pricăjan, Pumn de fier=pag.44

 

,,Cățelul – alb cu negru, un ochi acoperit de o pată albă ovală și celălalt de una perfect rotundă, neagră – mătura cu coada praful din curte. Aștepta. Mihai ținea în mâna stângă o bucată de plăcintă cu cartofi. Specialitatea lui Buna. O ținea ridicată deasupra capului și cățelul Ares se uita când la ea, când în ochii lui Mihai. Aștepta o comandă, dând nerăbdător din coadă.
— Salută! i-a cerut Mihai. Cățelul s-a ridicat atunci în șezut, cu lăbuțele din față lipite de pieptul blănos. Cu botul întredeschis, părea că zâmbește. […]
Era o zi însorită care anunța o vară lungă, plină de lumină. Era bine în curtea bunicilor, în satul lor unde animalele își făceau glasul auzit mai mult decât oamenii. Adia un vânticel călduț dinspre ogorul și grădina de zarzavaturi care se întindeau dincolo de marginea curții. Mirosea a promisiune, a spații deschise pe care un băiețel de vârsta lui Mihai le cutreiera cu pasul lui mic, fără a putea ajunge vreodată la capătul lor. Mihai venise la bunici doar de două zile, dar deja avea impresia că este acolo de o veșnicie. Întotdeauna zilele erau mai lungi acolo, iar nopțile, cu toate sunetele  muzicale ale satului, îi încărcau bateriile mai repede decât acasă. Lui Mihai îi plăcea să se trezească în zori, aproape odată cu bunicii, și să stea așa sub așternuturi, ascultând mișcările curții. Atunci era în mijlocul lumii, toate se întâmplau în jurul său. Lumea întreagă îl aștepta pe el, se pregătea să-l primească așa cum se cuvine pentru o nouă zi. Lui Mihai îi plăcea să audă acest ritual de gătire. În farfurie mai rămăsese o bucată mică din plăcinta bunicii. Ares se lingea pe bot, uitându-se la ea. „Haide, Mihai, dă-mi-o și pe aia“, păreau să spună ochii lui. „Fac ce îmi spui tu, numai să mi-o dai.“ Băiatul se amuza teribil. El nu apucase decât să se lingă pe degete. Și, chiar dacă îi era tare poftă, preferase ca prima plăcintă – încă fierbinte când i-o adusese Buna – să i-o dea cățelului. — Bine, a ta este, i-a zis Mihai. Dar să nu afle Buna. Rostogolește-te! Cățelul alb cu negru s-a rostogolit în praf, stârnind norișori fini în aerul începutului de vară”.

                                                                                          (Mircea Pricăjan, Pumn de fier)

    Naratorul omniscient este un narator obiectiv, impersonal care povesteste la pers a III-a, fara a se implica in faptele prezentate.: descrie o zi de vară;îl prezintă pe Mihai venit la bunici,pe cățelul Ares care face orice,pentru a primi o bucată de plăcintă.
   Într-o zi însorită de vară cu un vânticel călduț,în curtea bunicilor,unde Mihai venise în vacanță, se simțea atât de bine,încât avea impresia că acolo era de o veșnicie.Bunicii trăiau într-un sat în care glasurile animalelor erau mai multe decât ale oamenilor.Era uimit de spațiile deschise,de întinderea ogorului,a grădinii de zarzavat pe care le cutreiera,fără a ajunge la capătul lor.Era altfel aici cu zilele mai lungi,cu nopțile pline de sunetele satului,cu mișcările din curte,pe care le asculta diminețile.   Alături de el este Ares,cățelul cu ochii acoperiți de pete,care execută orice comandă doar ca să primească bucata de plăcintă din mâna băiatului.Mihai este generos,darnic,cu iubire față de cățel,deși îi e poftă de bucata de plăcintă,i-o dă cățelului,el va primi sigur alta,iar secretul va rămâne între băiat și cățel.Între cei doi există o prietenie adevărată.
  Mihai era fericit în colțul de rai,în satul bunicilor,unde animalele  scoteau sunete muzicale,spațiile:ogorul,grădina păreau fără margini pentru pasul lui mic,vânticelul de vară îl mângâia,iar el se simțea în mijlocul unei lumi de basm,mai ales dimineața când zăbovea în așternuturi,știind că era așteptat de o lume a lui:bunicii,cățelul,iar el se pregătea să trăiască o nouă zi a vieții.