joi, 25 ianuarie 2018

Apartenența textului la genul liric,,Clarinetul” de Eugeniu Speranția

Képtalálat a következőre: „clarinet imagini”
,, Plângea pe stradă clarinetul, sub cer cu soare african,
Plângea cu glasul său elastic ca de pribeag copil orfan.

Şi-atunci un stol de păsări albe, printre ferestrele deschise,
Mi-au năvălit pe loc odaia. În zbor trecuseră abise.

Le-am întrebat de când pornit-au, şi oare când or să mai vie,
Dar au tăcut, şi bănuit-am c-au străbătut o veşnicie.

Şi cum erau atât de multe, am tresărit privind la ele:
Erau rătăcitoare, triste, aşa cu dorurile mele.

Le-aş fi oprit, dar dispărură şi-mi pieptu-mi înflori regretul,
Ca un orfan zdrobit de chinuri tăcuse-n stradă clarinetul.”

                                                 ( Eugeniu Speranția, Clarinetul)
Textul liric  este un text literar în care autorul exprimă gânduri, idei, sentimente în mod direct, prin intermediul unei voci numite eu liric, folosind un limbaj artistic, încărcat de subiectivitate.
   „Clarinetul” este un text liric al poetului Eugeniu Speranția,iar titlul este numele unui instrument muzical al cărui sunet este asemănat cu cântecul frumos,dar plin de tristețe al lebedei înaintea morții.
     În primul rând, este un text liric, pentru că exprimă trăirile proprii ale autorului în mod direct. Ascultând cântecul melancolic al clarinetului,,pe stradă”,când strălucirea zdrobitoare a soarelui,,african”-de foc ce pare format din doi sori,exprimând o atmosferă apăsătoare,acesta se transformă într-un plâns,o tânguire mlădioasă a unui suflet hoinar,,copil orfan”.Sunetele clarinetului rătăcesc ,prefăcându-se într-un,,stol de păsări albe”-metaforă, zborul,proiecție a dorințelor libere ce caută armonia printre,,ferestrele deschise”loc al evadării și al aventurii,al dorinței de libertate.Ecoul sunetelor a pătruns în adâncul ființei ridicându-se din adâncuri,eliberându-se de fantomele trecutului.Nedumerit de trăirile proprii,ar dori să afle începutul experienței sufletești și dacă sunetele bucuriei,ale durerii ,ale dorului îl vor împovăra.Tăcerea bruscă a instrumentului cu proprietăți miraculoase îi readuce regretul singurătății.  
       În al doilea rând, textul este liric, deoarece există un eu liric, prezenţa lui exprimată prin pronumele:,,mi”, prin verbele neliniștii:,,am întrebat,am tresărit” la persoana I.
       În al treilea rând, caracterul liric al textului este dat de limbajul artistic, care creează imagini prin care poetul îşi exprimă emoţiile: imaginea auditivă a sunetelor ce simbolizează neliniștea,dorința de a afla tainele ascunse dincolo de lume;imaginea vizuală a păsărilor albe,păsări-suflet ce leagă cerul de pământ. Epitetele: „albe,rătăcitoare,triste”  transmit sentimente de nelinişte a celui ce nu găsește răspunsurile dorite. Comparaţia glasului clarinetului : „ca de pribeag copil orfan”are darul de a exprima singurătatea copleșitoare a sufletului.
      Limbajul artistic se arată şi prin forma muzicală a textului, care este organizat în strofe de două versuri-distih- cu măsură 17 silabe, rimă împerecheată ,ritm trohaic.
   În concluzie, textul „Clarinetul” este liric, deoarece prin vocea eului liric autorul comunică în mod direct propriile emoţii, folosind un limbaj expresiv.