sâmbătă, 13 ianuarie 2018

caracterizarea personajului Ispas- ,,Cerșetorul”de Liviu Rebreanu

Kapcsolódó kép  ,, Doctorul Ispas, de la spitalul Maica Domnului, se ducea într-o inspecție pe neașteptate în satul Ciolănești, unde se zicea că bântuie, ascunsă, o molimă strașnică de scarlatină.
Era un om blajin doctorul Ispas, veșnic cu zâmbetul pe buze și cu ochelarii pe nas, ras ca un englez, și un binefăcător din naștere. Oculist prețuit și miop, desfășura o muncă neobosită pentru ocrotirea celor ce-și chinuiesc viața într-un întunerec  fără sfârșit. Îi plăcea să-i zică lumea „apostolul meseriei doftoricești” De aceea nu primea niciodată bani pentru consultații, izbutind chiar să cheltuiască cu apostolatul o parte bunicică din averea frumoasă ce-i rămăsese de la părinți.
Acuma se înfunda în pernele de piele, foarte îngrijorat să nu-l azvârle în vreun șanț zguduiturile mașinii. Îi stătea mereu pe limbă să poruncească șoferului îndrăgostit de iuțeală să meargă mai cu băgare de seamă, dar parcă-i era rușine să arate că i-e frică... Poate din pricina aerului proaspăt, poate din pricina zguduiturilor nemiloase, Ispas simți deodată că i-e foame. Și fiindcă se apropiase de țintă, se plecă și strigă șoferului.
— Ascultă, Petre!… Auzi?… Oprești la cârciumă, nu la primărie, auzi?… Întâi luăm ceva și pe urmă…
În fața cârciumei se ivi hangiul, foarte plecat și încântat.
— Poftiți, conașule, poftiți!… Avem orice vă cere inima…
Doctorul Ispas porni să intre. În clipa aceea, însă, răsări ca din pământ un cerșetor orb, cu cămașa zdrențuită și murdară, desculț, încins cu o sfoară noduroasă, cu o căciulă cenușie într-o mână, iar în cealaltă cu un băț zdravăn, și se apropie mormăind jalnic și tărăgănat:
— Fie-vă milă de un biet orb… Bogdaproste… D-zeu să vă miluiască…
Ispas șovăi puțin, apoi se opri, scoase niște bani și-i aruncă în căciula cerșetorului. Intră pe urmă în cârciumă, întovărășit de bolborosirile de mulțumire ale orbului, care pipăise în grabă banii și se roșise de bucurie.
În vreme ce mânca, doctorul se gândi mereu la cerșetorul orb. Să fie oare orb din naștere? Să-și fi pierdut vederea pe urma vreunei boli? Ispas mânca, și-n gând se înfuria din ce în ce mai tare pe cei ce au putința să facă bine omenirei și care nici nu se sinchisesc de omenire. Bău de dușcă un pahar de bere de la gheață și-și zise hotărât:
„Trebuie să mai văd pe sărmanul cela! De unde știi că nu e vorba de vreo năpastă trecătoare? De ce să nu-l ajutăm să se facă om dacă-i cu putință?”
                                                                               ( Liviu Rebreanu,Cerșetorul)
         Ca personaj principal în fragmentul din povestirea,,Cerșetorul”,doctorul Ispas  se înscrie în categoria personajelor pozitive, el ilustrează optimismul,încrederea în el însuși,speranța,  reprezentând omul dornic de mai bine, cu aspirația de a salva pe cei în suferință.Titlul fragmentului este,,Cerșetorul”-un anonim ce imploră mila oamenilor,este orbul cu speranța că va găsi  compasiune faţă de suferinţa ,de nenorocirea în care trăiește.
      Doctorul Ispas este caracterizat în mod direct de narator-este medic la,,spitalul Maica Domnului”,nume ce  arată un loc sfânt de vindecare.Descris ca un om blând,omenos,,veșnic cu zâmbetul pe buze”,generos față de suferinzi este numit ,,apostolul meseriei doftoricești”-ca un trimis în lume, pentru a vindeca,a alunga întunericul și a aduce lumina ochilor,cunoașterea,adevărul și speranța.Merge purtat de viteza unei mașini să vindece oamenii de,,o molimă strașnică”,lăsându-l pe șofer să conducă cu rapiditate,chiar dacă simțea,,frică”.
       Caracterizarea indirectă a personajului reiese din gândurile, faptele, comportamentul şi întâlnirea neașteptată.Se opresc la,,cârciumă” și doctorul este întâmpinat cu  bucurie de hangiu, în acest moment apare,,ca din pământ un cerșetor orb”.Autorul îl descrie,fără a-i da un nume, în nuanțe întunecate,descins din altă lume,contrastând cu înfățișarea doctorului: este zdrențăros,murdar,desculț,cu glas trist,jeluit,cerând milă.Generos,doctorul îi pune în căciula întinsă bani.Întâlnirea orbului îi răscolește sufletul doctorului,iar întrebările nu-i dau liniște,gândindu-se la cei care nu-și îndeplinesc menirea de a lecui suferințele. Impresionează hotărârea de a-l ajuta pe nefericitul orb,,să se facă om”întreg cu lumina ochilor.Totul e ca să găsească felul în care să ajungă să-și lămurească întrebările pe care și le pune în interiorul ființei,să adune din suferința cerșetorului orb un răspuns.
     Limbajul scrierii este bogat și variat.Pasajele descriptive realizează un contrast între cele două personaje:doctorul –o figură luminoasă ,aureolat ca un sfânt,un portret al unui apostol,este cel trimis de viață cu o misiune, propagator înflăcărat al dorinței de a alina suferința,iar epitetele accentuează portretul fizic și moral ; cerșetorul orb- imagine cenușie,nuanța bolii ce maschează tema,întunericul, iar zdrențele în care este îmbrăcat îl arată ca pe un om de nimic. Narațiunea se face la persoana a treia naratorul este exterior evenimentelor povestite:astfel este prezentat doctorul în drumul lui,în mașină,la cârciumă,iar stările interioare,  gândurile ,întrebările sunt relevate prin monologul interior  al conștiinței și sufletului, demonstrând astfel omenia celui ce vindecă durerile.
      Numele,,ISPAS”înseamnă ÎNĂLȚAREA DOMNULUI.

                             
În încheiere o poveste:
,, Şi pe când ieşea Isus din Ierihon cu ucenicii Săi şi cu o mare mulţime de oameni, un cerşetor orb, şedea jos lângă drum şi cerea de milă. El a auzit că trece Isus din Nazaret şi a început să strige: „Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!” Mulţi îl certau să tacă; dar el şi mai tare striga: „Fiul lui David, ai milă de mine!” Isus S-a oprit şi a zis: „Chemaţi-l!” Au chemat pe orb şi i-au zis: „Îndrăzneşte, scoală-te, căci te cheamă.” Orbul şi-a aruncat haina; a sărit şi a venit la Isus. Isus a luat cuvântul şi i-a zis: „Ce vrei să-ţi fac?” „Rabuni”, I-a răspuns orbul, „să capăt vederea.” Şi Isus i-a zis: „Du-te, credinţa ta te-a mântuit.” Îndată orbul şi-a căpătat vederea şi a mers pe drum după Isus.”