duminică, 1 aprilie 2018

compunere--Într-o expoziție de fotografii.....


 .Kapcsolódó kép

   Într-o bună dimineață,o ramură înverzită mi-a bătut în geam,întrebându-mă:Nu știi c-a  venit primăvara?că fiecare zi e mai plină de lumină?că fiecare verde cerșesște atenția? că narcisele galbene își scutură delicat clopotele din cununile de stele,că sunetele unei viori îți aduc parfumul zambilelor?Am plecat să văd primăvara,iar pașii mi s-au oprit în fața unei clădiri,unde se deschisese de curând o expoziție de fotografii.Am intrat și mi s-a explicat de un om ce avea în mână un aparat de fotografiat că expoziția face parte din proiectul,,Sărbătoarea de 8Martie”și invită vizitatorii
să aniverseze Ziua Femeii într-o notă artistică și intimă,în care câțiva copii sunt portretizați alături de mamelelor. Personajele,femei și copii obișnuiți, din noua poveste ilustrată fiind surprinse în cadre alb-negru în locuri diferite-interioare sau în natură.
  Conținutul acestei povești fotografice despre iubire se bazează pe aspecte subtile ale relației mamă-fiu/fiică, toți fiind prezentați în ipostaze inedite, de o sensibilitate înduioșătoare. Tema principală a expoziției este emoția, cu multiplele ei nuanțe:emoția de a fi mamă, emoția de a fi alături de ființa iubită. Ce poate fi mai frumos? Fotografiile definesc viața, de aceea fiecare clipă surprinsă este o minune. Emoția surprinde, este întotdeauna actuală, iar oamenii se regăsesc în stările celor portretizați.Câteva fotografii mi-au atras atenția,îi recunoșteam pe copii,îmi erau cunoscuți.
  Fotografiile din expoziție mă poartă pe mine, privitorul, printr-o gamă neașteptată de stări, de la melancolie, nostalgie până la încântare, chiar și fericire. Pornind de la ideea că emoțiile nu cad niciodată în banalitate, fotograful,omul care m-a întâmpinat, a știut să creeze acel moment unic de încredere și, totodată, de sensibilitate, în care se mărturisește, prin privire și prin întreaga gestică, sentimentul iubirii.Vernisajul se desfășura într-un cadru special, oamenii prezenți erau purtați de emoție adevărată... și deodată a apărut un violonist urmat de doi dansatori-erau colegii mei...mi-au zâmbit,iar eu am înțeles că și ei erau în fotografii alături de mamele lor.
    Cu această expoziție de fotografii mi s-a transmis că iubirea, ca şi lumina, nu rămâne ascunsă,că oamenii trăiesc prin iubirea celorlalţi faţă de ei.