miercuri, 23 decembrie 2020

Binefăcătoare şi proaspătă este mereu în noi bucuria Crăciunului

 

Oricâţi ani au tre­cut peste un om, totdeauna fiecare își regăseşte la Crăciun copilăria, cu toata feeria ei. De ce oare? Poate şi pentru că în copilărie toate simţurile sunt mai limpezi, mai neîncepute, mai sensibile la toate cele pe care natura şi cultura adăugată ei le propun: chipuri, cu­vinte, rostiri, culori, sunete, mirosuri, suprafeţe, gus­turi, învederări, încredinţări... Ele apar ca taine, tri­miţând spre o Taină mai mare, desăvârşită, Taină a tainelor, chemând blând dintr-o depărtare apropiată.  
E iarnă, aşa­dar... Şi nu numai că este iarnă, dar este şi noapte lungă, lungă... Noaptea par să înceapă toate întâmplările de taină. Aşa e de multe ori şi cu întâia ninsoare. Mă trezesc şi mă minunez cum albul  a pogorât peste mine. E o noapte sfântă! 
De la fereastră,câmpul se tot întinde, lung, lung, lung, merge şi se apropie de cer până când îl atinge, se amestecă împreună şi devin totuna.  A rămas destulă lumină din timpul zilei, absorbită de zăpada ce îndoaie crengile fagilor. Tot mai rotundă şi tot mai strălucitoare, peste cerul de iarnă apare luna. Totul s-a lu­mi­nat şi umbrele nedesluşite au dispărut. Este o lună uriaşă, mişcându-se încet peste cres­tele în­gheţate, peste locurile adormite, sticlind, ici-colo, gălbui. Bradul meu este în zăpadă şi-l  văd  cât este de fru­mos. Dintr-o dată, curtea întreagă parcă s-a schimbat şi s-a strâns toată, cumva roată, lân­gă brad. Nu se vede decât zăpada de lân­gă el şi cerul de deasupra, plin de stelele care cli­pesc printre crengile lui. Atunci simt şi eu că va veni, cu adevărat, Cră­ciu­nul. Îl vă­d aievea pe Moş Crăciun, pe când coboară,strecurându-se printre crengile bradului. Moşul pe care îl văd cu ochii larg deschişi, îmi zâm­beşte dintre podoabele bradului. Dar poate că toată această stare a Cră­ciu­nului se petrece şi pentru că în seara cea sfântă, Dum­nezeu cel Bun deschide Cerurile şi varsă pe pământ cetele lui de îngeri.

                                

,,În noaptea Sfântă, viu luminează
Luceafărul zorilor vieţii cei noi,
Coboară Iisus în noi
Vesteşte viaţa de-apoi
Şi steaua deasupra
veghează.”