marți, 23 februarie 2021

 

                           Un proiect se realizează mai bine în echipă sau individual

 

                        În mod individual, suntem o picătură. Împreună suntem un ocean..

 

   Sunt nedumerit auzind că un om poate să fie un element foarte important într-o echipă, dar un om nu poate face o echipă. 
  Am aflat de la părinți că lucrul în echipă poate fi privit prin două feluri diferite : unul-unde toată lumea efectuează munca în mod egal și fiecare primește aceeași recompensă și altul-unde există cel puțin o persoană care face tot posibilul să evite prea multă muncă, dar care va fi sigur că va fi acolo să colecteze laurii muncii întregii echipe pentru simplul fapt că a fost și el parte din ea.
  Mi s-a întâmplat să văd la școală că munca în echipă e privită de unii colegi ca prilej de relaxare, deoarece sigur va exista altcineva care să facă munca cea mai grea. 
  Nu toate persoanele sunt făcute pentru a lucra în echipă. Unii sunt mai introvertiți și vor să aibă control absolut asupra a ceea ce fac; sunt mai meticuloși și sunt convinși că vor face o treabă mai bună, dacă nu se va implica nimeni altcineva în treaba lor. Eu le înțeleg atitudinea, ei au nevoie de suficient timp de concentrare și preferă ca munca lor să nu fie influențată de alții.
   Sigur eu cred așa: lucrul individual… poate duce la izolare, însingurare, iar ei cred altfel: că lucrul în echipă poate duce la pierderea identității personale.
   Trebuie să se  lucreze in toate felurile posibile: în perechi sau într-un grup mai mic ca un colectiv.
Îi va ajuta și în viitor, pentru că va fi nevoie să sșie cum să colaboreze eficient și în alte situații și cu alte tipuri de oameni, nu numai colegii de la școală, pe care, cel mai probabil, nu îi vor vedea în viitor, când vor fi adulți. Munca individuală îi ajută sa fie atenți la propriile greșeli și se pot autoevalua mai ușor, pe când munca în echipă îi va învăța toleranța, înțelegere și răbdare față de cei din jur. De asemenea, lucrând cu alți colegi trebuie să învățăm să facem și compromisuri pentru binele proiectului, lăsând orgoliile pe un plan secund.
                                   Ideal este să îmbinăm lucru individual cu cel în echipă.
  Îmi vine în minte metafora corpului uman, așa cum am învățat la anatomie, în care fiecare parte are funcții în sine însă sunt interconectate cu celelalte organe și așa fac o treabă foarte bună.
   Mă întreb: cum să reușești să lucrezi și în echipă, chiar dacă preferi munca individuală și invers?
Eu cred că se poate! Ieșind din zona de confort... depășind limitele... dezvoltând abilități.
  Dar dacă apare un conflict se poate evita? Cred că printr-o bună comunicare sinceră este minunat. Dacă însă apare, de dorit să fie bine gestionat, astfel încât să poate fi folosit în dezvoltarea echipei. Când echipa este nou constituită este posibil să existe conflicte mai dese, până când se așază fiecare membru în locul potrivit, astfel încât să  funcționeze împreună ca un întreg.
 
Unirea este un început. Urmează împreună progresul. Lucrul împreună este un succes. - Henry Ford.