joi, 7 aprilie 2022

Mihail Sebastian, ,,Jocul de-a vacanța” (pag.184)

                           scena XII ---CORINA, JEFF și, pe șezlong, ȘTEFAN

   Dialogul dramatic este principalul mod de expunere.În acestă scenă cele două personaje:Corina și Jeff  schimbă replici într-un ritm viu. Așezată comod pe pernele unui divan,Corina se adresează lui Jeff cu vorbe prietenoase,încântată,recunoaște cu plăcere că băiatul este tânăr, și-ar fi dorit un frate asemănător.Îi spune,,tu”,iar Jeff este încântat,mai ales că el a fost cel care a așteptat-o și a condus-o spre casă.Corina înțelege că între ei este o diferență,de aceea Jeff îi spune,,dumneavoastră”,apoi își reamintește dialogul dintre ei, când s-au întâlnit la venirea ei.Fără să observe emoția băiatului, îl întreabă dacă știe unde este Civita Vecchia?
   Pentru că Jeff nu știe,îi spune că este un port la Mediterana și-l invită să deseneze harta mării.Ca într-o lecție de geografie Jeff enumeră locuri: Capul Finister,Peninsula Iberică, Strâmtoarea Gibraltar, Italia, Golful Genua, Golful Neapole.Corina îl urmărește și-l încurajează să deseneze, până în momentul în care ajung la portul dorit,este o modalitate de a evada din cotidian,din viața obișnuită,trăiește itinerariul ca pe o realitate.
  Prin caracterizare indirectă, din vorbele personajelor, li se poate deduce un sumar portret moral:Corina este veselă,se poartă ca o prietenă mai mare cu Jeff,îl întrerupe când acesta se pregătește să-i spună că o place și-l duce spre un joc de-a desenatul unei hărți. Acesta este fericit în preajma ei,ușor timid,intră în jocul Corinei și desenează din amintiri o hartă,pentru a-i face pe plac.
  Prin indicațiile scenice ale autorului este prezentat un mobilier din decor,divanul, pe care stă Corina; fericirea lui Jeff,dar și dezamăgirea că nu-i poate arăta Corinei că o place,apoi gestul Corinei de a-l convinge să deseneze.
  Aceste indicații scenice(didascaliile)apar între paranteze după numele personajelor,ajută jocul actorilor,ajutând cititorul să-şi reprezinte mental gesturile,mimica  personajele. 

După ce vei citi piesa de teatru,,Jocul de-a vacanța”de Mihail Sebastian,vei înțelege semnificația titlului:„jocul de-a vacanţa”arată jocul fiinţei, care permite fiecărui personaj să se cunoască pe sine şi poate descoperi fiecăruia adevărurile esenţiale; „jocul” în este o formă de autocunoaştere.„Vacanţa” devine o metaforă a unui tip de existenţă nepermisă în restul anului.Cele şase personaje sunt în căutarea fericirii; ele se joacă de-a libertatea,de-a iluzia,de-a iubirea într-un spaţiu închis ,o pensiune, într-un loc singuratic, în munţi, într-un final de vară,în august.