vineri, 29 aprilie 2022

compunere---Călător prin munți

 


Merg cu greu pe o cărare de munte,fără dor de urcuș, împreună cu fratele meu,sportiv,bunicul,alpinist cândva.Ei doi vorbesc despre sfinxul din Egipt,cel de la Cerna și ajungem în fața unei pietre cu chip de om, săpat în stâncă,îmi pare că mă privește cu ochii larg deschiși, are o înfățișare mândră, cu căciula moale pe creștet, cu vârful îndreptat înainte. Îmi place bărbia lui hotărâtă,îmi spun.
   De după ciudata piatră apare așa deodată un om bărbos cu un toiag și cu o căciulă ca a pietrei cioplite.Mă simt puțin înfiorat și-i ascult vorba prietenoasă,ne povestește că demult aici  la poalele pietrei,a chipului acesta se practicau ritualuri,se vorbea cu zeii ori se făceau inițieri și sacrificii. Aici, mai mult ca în orice loc, există veșnicia.
  Ne așezăm pe pietrișul cald și simt că niște unde îmi inundă trupul,nu sunt obosit,nu sunt trist,iar bătrânul îmi zâmbește tainic. Iar eu parcă ascult vântul împreună cu Babele - stranii făpturi de piatră ce stau la taifas în apropierea Sfinxului.Mă întreb cum priveau dacii pietrele acestea.Îl întreb pe bătrân de ce un munte se numește Omul,iar bătrânul ne povestește că o dată pe an la asfințit de noiembrie, una din stâncile din apropierea vârfului își lasă umbra pe platou. Profilul stâncii desenează o umbră a unui om,se spune că stă de veghe unui altar a lui Zamolxe,zeul dacilor,care-și avea tronul pe stânca cea mai înaltă,de acolo oficia ritualuri. E un munte vrăjit, un munte tainic, un munte ascuns,în adâncurile căruia sunt strânse comori.Închid ochii și văd zimbrii ce sălășluiau pe aici alături de cerbul sălbatic, cel negru si iute de picior.
   Unde se odihnește bătrânul acesta ciudat,ne întrebăm,iar el ne arată un loc-poiana Sfârșitul Lumii.E vorba de o lume ce începe în ochiul Sfinxului și se sfârșește în norii de sub tălpile zeilor daci.Ne povestește despre  locuri pe care le colindă: Podul cu Florile, Piatra Arsă, Vârful cu Dor. Ce dor atât de fierbinte a dat numele unei văi, unui izvor și unui vârf printr-o numire atât de străveche înmiresmată? Nu este Vârful Dorului, ci e Vârful cu Dor,un dor mai tare decât moartea, un dor veșnic, încremenit în piatră. Poate sufletul străbunilor care geme, uitat, poate dorul de vremurile când zeii umblau cu tălpile goale pe pajiștile acestui munte,locuri sacre,iar dacii vorbeau cu zeii la poalele Sfinxului și deveneau nemuritori,bând apa vie din izvoarele ce năvăleau dinir-o peșteră.
   El,bătrânul,trăiește printre  fenomene din aceste locuri,se bucură de  curcubee strălucitoare în plin soare, fără să fi plouat înainte, de lumini ciudate, fulgere, scântei.Povestește și ochii lui par lumini ca de artificii...ciudat!!!
   Face o roată cu bățul lui și ne arată că peste tot,pe lângă noi sunt oameni, oameni care au devenit una cu pă­mântul pe care l-au slujit şi iubit, oameni care acum sunt flori, fân şi copaci, oa­meni care se înalţă spre cer, oameni peste care s-a cosit, oameni care vor fi acoperiţi de frunze, oa­meni peste care se va aşterne zăpada, oameni din care răsare iarba.
   Îl urmăm spre gura de rai, printre copacii care şuşoteasc, frunzele se lasă dezmierdate de vânt, se apleacă spre noi şi ne vorbesc într-o limbă ne­ştiută. Trecem mai depar­te, printr-o poartă deasă, de abur, tăcută, vie, neli­niştitoare. O vamă de văz­duh cu miros de ploaie.  
   Trebuie să treci prin vămile de abur ale pădurii, trebuie să simţi vântul cum se înteţeşte, trebuie să asculţi pădu­rea cum îţi vorbeşte, trebuie să simţi cu toată inima ta că ploaia te-a aşteptat, ca să te întâm­pine când intri aici. Şi intri.Îl urmăm pe bătrânul dac  încet, tăcuţi, în tihnă spre poarta de dincolo de lume...o mână nevăzută ne oprește,noi trebuie să rămânem aici,pe pământ!
             Toți trei ne întrebăm într-un glas:cine-a fost bătrânul dac?poate el,mărețul....poate.....