luni, 11 aprilie 2022

poezia,,Trei fețe”de Lucian Blaga


Copilul râde:
„Înțelepciunea și iubirea mea e jocul!”
Tânărul cântă:
„Jocul și-nțelepciunea mea-i iubirea!”
Bătrânul tace:
„Iubirea și jocul meu e-nțelepciunea!”

Poezia „Trei feţe”de Lucian Blaga este un joc de cuvinte ;cuvintele fiecărei vârste sunt aceleași,dar puse în altă ordine;sunt trei fețe ale aceluiași adevăr ce  ilustrează nivelurile de realitate prin cele trei forme de cunoaştere :jocul, iubirea, înţelepciunea, care se potenţializează simultan şi se actualizează pe rând, la fiecare vârstă :copilul, tânărul, bătrânul, pe niveluri diferite.
Tema acestei opere lirice este condiţia umană, privită prin trei perspective: cea a copilului, care abia începe a simți, a percepe viața și a cunoaște lumea din jur, a tânărului, care e un explorator, inclusiv pe tărâmul iubirii şi a bătrânului,trecut prin încercările vieții cu un bagaj suficient de cunoștințe și experiențe acumulate.

Autorul sintetizează viața omului ca pe o combinație în creștere a trei factori, de egală importanță::Jocul, urmat de Iubire și în final Înțelepciunea.
                                 Prima voce lirică este cea a copilului:
„Copilul râde: Înțelepciunea şi iubirea mea e jocul!”

Compararea înţelepciunii şi a iubirii cu un joc pune în evidenţă faptul că jocul aparţine şi laturii cunoașterii omului, dar şi a celeiemotive,sentimentale. Prin acestă cunoaștere a realităţii, copilul explorează universul înconjurător, se înțelege pe sine,îşi exprimă convingerile,învață despre cum funcţionează societatea şi despre legile vieții.Prin  joc pricepe că este o fiinţă socială ,învăță să diferențieze  Binele de Rău.. 
                                 A doua voce lirică este a tinerilor, care încearcă să cunoască dragostea adevărată,,cântă”,apoi o mărturisesc. Tânărul este entuziast, cântă, își descoperă înțelepciunea și se joacă, iubind,o parte din jocul copilăriei se păstreaă,o parte,nu.Joculevoluează:din jocul simplu,inocent ia naștere jocul sentimental. Dragostea este liantul, ce unește lumea, un veritabil izvor de zidire și naștere, face posibilă unirea chiar și a  caracterelor opuse, care la prima vedere nu au nimic în comun, însă, în dragoste -contrariile se atrag;este conexiunea specială între oameni la nivel de emoție, sentiment și trăire. 
                                  Bătrânul tace, a trecut prin viață, știe ce înseamnă jocul copilăriei,al dragostei,a cunoscut iubirea,deosebirea binelui de rău și a devenit înțelept.Pe bătrțn îl caracterizează tăcerea,este un răspuns mai bun decât un cuvânt;înțelepciunea e plăcerea de a gusta din cunoaștere.

  Se observă că accentul cade diferit pe un anumit cuvânt: jocul devine iubire ,iubind și trăind omul capătă înțelepciune.

    Sunt folosite trei aspecte din cotidianul omului, ca să descrie parcursul vieții pământești. Prin mesajul acestei poezii ,Lucian Blaga subliniază cele trei fețe ale vieții :copilăria cu jocul, iubirea învățată în tinerețe şi înţelepciunea ce consideră tăcerea o virtute.
  Cele trei maxime ale vârstelor sunt expresive ,cuvinte ce alcătuiesc definiții simple,devenite maxime,cugetări.Verbele,,râde,cântă,tace”exprimă manifestări ale omului care trece prin vârstele vieții,iar substantivele definesc  timpurile vieții și cunoașterea realității prin joc,iubire ,gândire.,înțelegerea și judecarea lucrurilor.