vineri, 1 aprilie 2022

tabloul,,Sălciile de la Chiajna”de Ștefan Luchian

 

  Lucrarea, pictată în ulei, de Ștefan Luchian în anul 1905 (când pictorul ieșea adesea la peisaj, în preajma Bucureștiului), aparține unui grup de picturi în ulei, care, realizate în perioada de deplină maturitate a creației pictorului se caracterizează prin alăturarea unor culori de maximă strălucire, printr-o materie picturală consistentă, care încorporează și restituie generos strălucirea luminii. (lucrarea semnată nu poartă inscripția de datare a autorului.)
   În prim planul tabloului.pictorul desfășoară în pictura sa nuanțe de verde intens care sugerează puterea vegetației în plină creștere, este simbolul speranței,imaginea forței pământului,reprezintă natura, echilibrul, renaşterea, armonia. Iarba, semn al vieții fără de moarte, se pleacă în bătaia vântului pământului. Pictorul a surprins forța care marchează direcțiile spațiului lumesc spre partea stângă a câmpiei,loc al tristeții,al plecăciunii spre puterea pământului veșnic.
   În partea dreaptă și în mijlocul tabloului este un grup de sălcii,arbori ai nemuririi; mișcarea ramurilor în bătaia vântului,deși are tristețea,melancolia apăsătoare este o imagine a grației și a eleganței formelor. În curgerea frunzișului ramurilor  bogate se aude tânguirea în bătaia vântului,suflarea vie a universului, puterea Duhului în susținerea vieții,manifestarea divinului.Este un grup de arbori în câmpia luminată de albastrul cerului de vară. Sălciile aruncă umbre întunecate în nuanțe de maro și negru,de parcă ar adăposti locul de puterea vântului.
 Lumina soarelui auriu intens, incandescentă se revarsă peste trunchiurile copacilor,peste iarba supusă vântului.Lumina aceasta se răspândește din cerul albastru al verii creează un cadru de o mare frumusețe a peisajului,aruncă ierbii pământului reflexe  aurii,albăstrii.Vântul verii așază pământului valuri de iarbă,poteci ale luminii spre orizonturi.
Lumina soarelui intensă, incandescentă care se revarsă peste iarba pământului,peste trunchiurile copacilor, vântul care leagănă peisajul nuanțează strălucirea culorilor folosite în obținerea efectelor de lumină . În planul depărtat al tabloului,arborii pădurii sunt asemenea străjerilor în calea vântului nemilos, au culoarea verdelui închis.
  Peisajul este dominat de culoarea verde,cu reflexele albăstrii ale ierbii, cu aburul verde-galben stins așternut de lumina azurie a razelor cerești, toate dau prețiozitate de nestemată picturii,limpezime cristalină,arzătoare.Chiar și tonurile reci sunt mai strălucitoare, iar contrastele între culori rotunjesc volumele și adâncesc spațiul.