marți, 7 iunie 2022

,, Pescărușul Jonathan Livingston” de Richard Bach

 

,, Pescărușul Jonathan Livingston” este o fabulă scrisă de Richard Bach. Scrierea a fost publicată în anul 1970 sub formă de carte, deși înainte apăruse sub formă de mini povestiri în revista ,,Flying” din  America. Cu toate că această scriere poate fi văzută ca o povestire mai mult datorită numărului ei redus de pagini, ea poate fi luată și drept carte de dezvoltare personală.
Limbajul este unul simplu, pe înțelesul tuturor. De aceea, mica nuvelă poate fi citită atât copiilor, cât și de adulții care vor să mai învețe ceva despre puterile nelimitate pe care le au.
O povestire despre aspiraţia omului spre autodepăşire, de a trece dincolo de limitele unanim acceptate. Scriitorul american Richard Bach vine cu o viziune interesantă asupra vieţii, a morţii; spune o poveste cu pescăruşi, dar tot timpul te trimite cu gândul la om, la dorinţele sale de a cunoaşte ceea ce se vede, dar şi ceea ce nu se vede.Pescăruşii din această carte au  nume şi prenume.Este o carte care se adresează adevăratului Pescăruş Jonathan care trăieşte în noi toţi.
 Povestea începe frumos, cu momentele dimineţii când omul şi natura sunt parcă şi mai mult legaţi unul de celălalt: undeva la o milă de ţăm, o barcă de pescari legase prietenie cu apa, iar chemarea pentru micul dejun scânteiase în aer, până când au apărut o mie de pescăruşi care încercau, zvâcnind şi zbătându-se, să obţină câteva firimituri de hrană. Printre pescăruşi, era unul care se interesa prea puţin de hrană,el avea alt ideal,străin de orice barcă şi ţărm. Pescăruşul Jonathan Livingston exersa. Pentru cei mai mulţi pescăruşi, nu zborul contează, ci hrana. Dar pentru acest pescăruş, zborul era totul, nu hrana. Mai mult decât orice pe lume, pescăruşului Jonathan Livingston îi plăcea să zboare. Îmbrățișat de o pasiune pentru perfecțiune, Jonathan s-a dedicat în întregime studiului zborului ca artă și mod de a fi, și nu ca mod de a se deplasa în spațiu pentru mâncare.
Sigur că şi în lumea pescăruşilor există un conflict între generaţii.Mama se mira că nu mănâncă,că a ajuns numai pene şi os.
 Toată ziua exersa zborul.Într-onoapte târziu,când s-a întors la Stol, Pescăruşul Jonathan,îmbătat de plăcere,a mai făcut un luping la aterizare, însoţit de un tonou rapid, chiar înainte de a lua contact cu solul. Exerciţiile de zbor încep să-şi arate utilitatea,se gândea că ceilalți când vor auzi de Recordul lui, vor înnebuni de fericire.Își spunea că viaţa are o altă semnificaţie acum,că astfel se pot ridica din ignoranţă, pot deveni fiinţe ale perfecţiunii, inteligenţei şi talentului.
Sigur că realizările sale în domeniul zborului nu puteau fi privite cu ochi buni în neamul pescăruşilor și este chemat la judecată. Este condamnat la izolare printre ai săi,  pentru cumplita sa nesăbuinţă, pentru nerespectarea demnităţii şi tradiţiilor neamului pescăruşilor…
Degeaba încearcă pescăruşul să se justifice în faţa judecătorilor săi, incapabili de a năzui spre mai sus,întrebându-i dacă un pescăruş care descoperă şi urmează un sens în viaţă, un ţel mai înalt este nesăbuit.Le explică cum mii de ani s-au zbătut să obţină peşte; acum, raţiunea vieţii e alta- să se desăvârşească, să exploreze, să fie liberi!
Dar nimeni nu-l înţelege, toţi îl ignoră,strigând că Frăţia lor a încetat! Apoi i-au întors spatele.
Nu izolarea e cel mai supărător lucru, ci ignoranţa de care nici măcar nu erau conştienţi cei din neamul său. Singura lui suferinţă nu era singurătatea, ci faptul că ceilalţi pescăruşi nu voiau să creadă în strălucirea zborului care-i aştepta; nu voiau să deschidă ochii şi să vadă. Fiind expulzat din haită, Jonathan duce o viață idilică a unui pustnic și nu suferă deloc de singurătate, predându-se complet îmbunătățirii abilităților de zbor.
Tot exersând fel de fel de figuri de zbor şi de aterizare, Jonathan se zdrobeşte de o stâncă şi ajunge în altă lume, evident mai bună, aşa cum ne-o imaginăm şi noi, oamenii.
 Gândește că n-a bănuit prin câte vieţi poate trece, până să-și dea seama că viaţa înseamnă mai mult decât hrană, luptă pentru putere, Stol. Scopul în viaţă este să  atingă acea desăvârşire şi s-o dezvăluie  celorlalţi. Lumea următoare va fi aleasă în funcţie de ceea ce învaţă în această lume.
Important e ca din această lume fiecare să învețe câte ceva… „Dacă nu înveţi nimic, lumea următoare este întocmai ca aceasta, cu aceleaşi limite şi aceleaşi apăsătoare greutăţi pe care trebuie să le birui.”
Într-o zi, Jonathan întâlnește două pescărușe strălucitoare care îl duc într-o „realitate mai perfectă” - către Rai, spre următoarea lume mai bună, realizată prin propria sa cultivare. Această lume este locuită de pescăruși dedicate artei zborului. Jonathan este surprins să afle că perseverența și aspirația lui atotcuprinzătoare în învățare i-au permis să urmeze calea dezvoltării evolutive, pe care pescărușii obișnuiți o iau cu mii, zeci de mii de vieți. În noua lume, Jonathan îl întâlnește pe Chiang, un pescăruș înțelept. Chiang devine un îndrumător pentru Jonathan și îl învață să se miște cu viteza gândirii în spațiu și timp. Potrivit lui Chiang, secretul succesului constă în realizarea profundă a faptului că adevăratul „eu” trăiește simultan în orice punct al spațiului la un moment dat și nu este un prizonier al corpului cu un set limitat de caracteristici preprogramate.
Chiang îi explică:„Paradisul nu este un loc sau un timp. A fi desăvârşit ,acesta este Paradisul.”
Pescăruşul Chiang îl iniţiază astfel pe Pescăruşul Jonathan Livingston în noua lume: „ Dacă vrei, putem începe să invăţăm cum să învingem timpul. Vei fi în stare să porneşti în sus şi să cunoşti ce înseamnă bunătatea şi dragostea.”
Scriitorul Richard Bach foloseşte elemente tehnice specifice sfârşitului secolului XX: „…devenise elevul favorit al Starostelui însuşi, înghiţea idei noi ca un computer aerodinamic cu pene.”
În lumea desăvârşită în care ajunge, Jonathan işi exersează mai mult trăsăturile de caracter decât însuşirile fizice. Cu cât îşi exersa mai mult bunătatea, cu cât încerca mai mult să cunoască natura iubirii, cu atât mai mult dorea să se întoarcă pe Pământ.” Chiang trece în următoarea lume mai perfectă,iar ultimele sale cuvinte au fost: „Încercați să înțelegeți ce este Iubirea!”  Doreşte să se întoarcă pe Pământ,iar  Pescăruşul Sullivan încearcă să-i tempereze elanul de reîntoarcere,explicându-i că  a fost proscris odată și-i spune proverbul:„Cu cât zbori mai sus,cu atât vezi mai departe! Pescăruşii de la care ai venit stau pe Pământ cârâind şi luptându-se între ei. Sunt la o mie de mile de paradis şi tu vrei să le arăţi paradisul de acolo, de jos!”
Pescăruşul Sullivan şi Pescăruşul Jonathan Livingston sunt legaţi printr-o strânsă prietenie , dar ceva îi desparte. Jonathan vrea să se întoarcă în lumea de unde a venit şi să-i înveţe pe semenii săi desăvârşirea.,,Dacă învingem spaţiul, rămânem numai cu Aici. Dacă învingem timpul, rămânem numai cu Acum.” Jonathan adună o mică echipă de pescăruși expulzați de turmă și începe să-i învețe abilitățile de zbor. După ce a obținut un succes impresionant, întreaga echipă, condusă de Jonathan, revine la pachet. În ciuda eforturilor strămoșilor în vârstă, câștigă tot mai mulți susținători și adepți. Curând, Jonathan și-a transferat rolul de mentor la unul dintre primii săi studenți, Fletcher, și a părăsit lumea pământească, continuând calea îmbunătățirii.
Şi alţi pescăruşi încearcă să-şi depăşească limitele şi să-i înveţe pe alţii ceea ce ei ştiau deja să facă. Dar, cu ce urmări toate acestea…
În ultima parte, publicată abia de curând, Fletcher continuă activitatea profesorului său, însă acest lucru este dificil pentru el, deoarece studenții acordă mai multă atenție personalității și chiar aspectului lui Jonathan, și nu învățăturii sale și, în același timp, aproape încetează pregătirea.
„Pescăruşul Fletcher Lynd se izbi cu o viteză de peste două sute de mile la oră, de o faleză masivă de granit. Stânca i se păru o uriaşă de piatră care ducea spre altă lume. O explozie de teamă, de durere şi de întuneric, după care se trezi purtat la intâmplare, pe un cer foarte ciudat, uitând, amintindu-şi, uitând din nou; era trist şi mai ales, îi părea rău, nespus de rău.”
Pescăruşul Jonathan Livingston dispăruse în văzduh. Pescăruşul Fletcher continuă pe drumul deschis de prietenul său şi dă lecţii învăţăceilor inaripaţi: „Pentru început, trebuie să înţelegeţi că un pescăruş este ideea nelimitată a libertăţii, iar întregul vostru trup de la o aripă la alta nu este decât gândul vostru însuşi.”

Una din paralele literare pe care am găsit-o, a fost cartea ,,MiculPrinț” de  Antoine de Saint-Exupéry, pentru că şi acolo mesajul, la fel ca şi cel al poveştii lui Jonathan Livingston, poate fi recepţionat diferit în funcţie de nivelul de înţelegere, în funcţie de vârstă, de pregătire, de înclinaţie, fiecare din noi înţelegând mai bine, mai profund, un anume aspect sau altul din întreaga parabolă. Sunt convins că pentru cei care sunt pasionaţi de zbor,de înălțare în viață povestea poate fi mai profund înţeleasă sub aspectul strict al zborului, pentru că la bun început pescăruşul Jonathan Livingston vrea să înveţe să zboare… altfel. Zborul este în fapt esenţa unei păsări, pescăruşii din Stol zburau, pentru a-şi procura hrana, negândindu-se de fapt la zborul în sine. Parcugeau un zbor rutinat, ţipând, agitându-se, plojând şi luptându-se pentru resturile aruncate de pescari alături de ceilalţi membri din Stol. Jonathan îşi îngrijora părinţii pentru că aproape nu mânca, era slab şi pricăjit, dar zbura zilnic din ce în ce mai sus, executa picaje, se rotea în vrie căutând să descopere mişcări noi care să-i îmbunăţăţească zborul şi asta pentru că el, spre deosebire de ceilalţi, nu se gândea la zbor ca la un mijloc de supravieţuire, ci îl privea ca pe un scop în sine. Dorinţa sa era să atingă viteze din ce în ce mai mari, să plonjeze din înălţimi. Visa, îşi dorea cu ardoare zborul înalt, zborul care îţi oferă libertate, care să te facă din ce în ce mai bun, să te ajute să atingi noi limite, să depăşeşti orice restricţie, să devii desăvârşit. Dar ceea ce făcea el era atât de diferit, de neînţeles pentru ceilalţi pescăruşi din Stol, încât nu puteau să-l accepte printre ei, aşa că l-au surghiunit pe Stâncile Îndepărtate… Dar faptul că a ajuns un proscris nu a putut să-l înfrângă ci i-a dat un nou impuls de-a învăţa, de-a cerceta, de-a zbura.