vineri, 15 iulie 2022

o carte,, Insula delfinilor albaștri”de de Scott O’Dell de Scott O’Dell

 

Este povestea adevărată a unei fete care a supraviețuit singură timp de 18 ani pe insula San Nicolas. Personajul principal al romanului este Karana, iar povestea fetei începe atunci când pe insula lor ajung cu corabia niște străini care vor să vâneze vidre.
Autorul,Scott O’Deal ne poartă pe marea nemărginită și ne plasează într-un capăt de lume ce pare ireal: o insulă aproape sălbatică, locuită de indigeni, un petic de pământ din mijlocul mărilor. Poartă numele de,, Insula Delfinilor albaștri datorită formei. Este populată de un neam de indieni aborigeni, care își duce traiul liniștit departe de lumea dezlănțuită. Există o bună orânduială: bărbații lucrează, pescuiesc și vânează, iar femeile au grijă de gospodării și caută rădăcini și melci numai buni de pus la uscat. (Este o viață ce capătă farmec privită din exterior și prin prisma tehnologizării de azi.)
Un loc numai bun de evadare, în care lumea trăiește simplu, dar cu fericirea în priviri și liniștea în suflet.
Toată dinamica insulei se modifică în momentul în care o corabie a aleuților, o populație vecină care mai făcuse ravagii și în trecut, revine pe insulă, pentru a vâna vidre. Pare să facă un pact cu localnicii, însă acesta nu este respectat, iar șeful tribului ripostează și este ucis.
Acesta este declinul populație locale, pentru că mulți barbați mor în altercație, iar asta schimbă totul. Populația decimată este îmbarcată pe o corabie, pentru a fi relocalizată. Numai fata șefului de trib se aruncă înapoi în mare și revine pe insulă, unde se rătăcise și fratele ei mai mic. Nici cel din urmă nu e mai norocos, pentru că moare la scurt timp.

Astfel se naște o poveste ce pare ireală: fata, la acel moment în vârstă de numai doisprezece ani, rămâne singura locuitoare a insulei delfinilor albaștri, dar trec apoi mulți ani de singurătate și trai doar alături de animalele sălbatice. De aici pornește întreaga cunoaștere de sine și traseu inițiatic al fetei, fiindcă,ceea ce trebuia să fie doar un scurt episod, se transformă într-o lecție de viață și luptă pentru supraviețuire. Fata ia totul de la zero: distruge fostele locuințe care o îndurerau prea tare și își face un nou adăpost, mai sigur și mai etanș. Își construiește propria fortăreață, ba chiar și un fel de depozit. Caută hrană și învață cum să se apere de orice primejdie. Se împrietenește cu necuvântătoarele, cu câinii sălbatici, păsările și vidrele. Și renaște din propria cenușă, oferind speranța si bunătatea acolo unde ar fi trebuit să fie doar singurătatea.
Iată cum începe poveste: Karana și fratele ei, Ramo, urmăresc o navă roșie Aleut ce navighează pe insula lor. Căpitanul Orlov se apropie de tatăl lor, șeful Chowig, și spune că vor vâna vidra de mare. Șeful Chowig solicită jumătate din vidrele de mare, deoarece locuitorii săi dețin terenul și apele înconjurătoare.

Căpitanul Orlov și patruzeci de oameni se mută pe insulă și înființează tabăra. Tatăl lui Karana spune poporului să stea departe de tabără. Satenii ascultă, dar privesc cu atenție Aleutele; ei bănuiesc că bărbații vor pleca în curând, iar sătenii vor să se asigure că își primesc partea.
Aleuții pleacă cu nava, fără să plătească satului. Karana și sora ei mai mare, Ulape, se ascund pe marginea canionului și se uită cum tatăl lor se confruntă cu căpitanul Orlov despre afacerea lor. Se creează o bătălie între vânători și săteni. Aleuții își urcă corabia, lăsând mulți oameni din sate morți, inclusiv pe tatăl Karanei. Viața devine foarte dificilă; femeile încep  să preia munca care era destinată bărbaților, iar amintirile celor care au murit au făcut ca oamenii să devină deprimați.
Noul șef, Kimki, merge cu o canoe pe o insulă din apropiere, pentru a căuta ajutor. Atunci când Kimki nu se întoarce, sătenii planifică să fugă, dacă o altă navă Aleut este văzută. Navele de pe continent ajung noaptea, totuși, iar oamenii părăsesc insula. Satenii trebuie să se grăbească, o furtună vine și navele nu pot întârzia.
Karana, Ulape și Ramo se întorc în coliba lor și împachetează câteva din bunurile lor prețioase; la jumătatea drumului navei, Ramo își dă seama că și-a uitat sulița. La bord, Karana, își caută fratele; sătenii responsabili insistă că Ramo este undeva pe navă, dar Karana îl cunoaște pe fratele ei. Karana se înapoiază înapoi pe țărm, unde îl găsește. Cei doi sunt lăsați singuri pe insulă.
Karana și Ramo își găsesc colibele devastate de câinii sălbatici, dar reușesc să adune suficiente alimente. Ramo este dornic să recupereze o canoe pentru pescuit. Karana îl lasă să plece. Când nu mai poate aștepta, ea îl caută. Karana descoperă locul plin de câini sălbatici, iar fratele ei stătea nemișcat printre ei. Sperie câinii și îl pe fratele ei, care este mort. Karana își duce corpul înapoi în tabără și jură că va ucide toți câinii sălbatici.
Karana nu mai poate sta să mai trăiască în sat; își face culcușul pe partea de sus a unei pietre mari pentru siguranță. Ea decide să facă o armă, chiar dacă acest lucru este interzis femeilor din tribul ei. Karana construiește un arc, săgeți și o suliță. Se simte în siguranță cu aceste arme noi și așteaptă o oportunitate de a ucide câinii sălbatici.
Multe sezoane trec, iar Karana este atât de singură, încât decide să recupereze o canoe și să navigheze în jurul  insulei.Apoi construiește un gard din oasele elefantului de mare și alge, care va ține câinele sălbatic afară și creează rafturi în roci, pentru a-și păstra hrana în condiții de siguranță.
Hotărâtă să omoare câinii sălbatici, Karana se duce în peșteră cu arcul, săgețile și sulița. Ea rănește câinele cu o suliță și împușcă încă doi, înainte de a-l urmări pe câinele rănit în peșteră. El abia respira,îl ia cu ea și după câteva zile, câinele începe să se comporte ca un animalul ei de companie; o  așteaptă ca ea să vină acasă, o ascultă și să rămâne cu ea în casă. Ea îl numește pe câinele Rontu.
Karana își reconstruiește o canoe  și o ascunde într-o peșteră, în cazul în care ea trebuie să scape vreodată. Două veri mai târziu, Aleuții vin din nou. Karana se ascunde în peșteră cu Rontu, pescuind și adunând rădăcini noaptea.
Karana se întâlnește cu o tânără Aleut pe nume Tutok. Fata încearcă să vorbească cu Karana, dar Karana știe că acesta este un dușman și nu spune nimic. După o primă întâlnire,Karana și Tutok petrec zilele împreună, învățând să vorbească una de la alta, râzând și schimbând cadouri. Într-o zi, Tutok nu se întoarce și Karana găsește nava Aleut plecând.
Aleuții nu se mai întoarc niciodată pe insulă. Rontu moare; Karana prinde un alt câine, Rontu-Aru, despre care crede că este fiul lui Rontu. Karana și Rontu-Aru sunt fericiți împreună, dar Karana se gîndește tot mai mult la Tutok și la Ulape.
Un cutremur lovește insula, iar Karana este aproape aruncată de pe stâncă în mare. Supraviețuiește, dar își pierde toată hrana, armele și canoe-urile. Karana nu observă că o navă se îndreaptă spre insulă. Un bărbat se plimbă de-a lungul țărmului și o cheamă, dar Karana nu vine în timp, iar nava pleacă. Mai târziu, nava se întoarce și Karana află că nava care i-a luat pe oamenii ei s-a scufundat și nimeni nu s-a întors. Karana pleacă cu Rontu-Aru, urmărind delfinii și ținând minte tot ce a trecut.
    O carte despre valoarea prieteniei, despre ceea ce este cu adevărat important în viață, despre cum poți găsi bucurie în lucrurile cele mai simple. „Nu poate fi înfrânt omul, dacă iubește tot ce-l înconjoară – marea, cerul, pământul, păsările, delfinii..... E singur, dar nu disperă, fiincă se simte ocrotit de strămoși, la orice pas chibzuiește, dacă ei i-ar accepta sau nu fapta pe care are de gând s-o execute. Și nu răspunde cu cruzime celora, care i-au făcut rău, aceasta e fata Karana, un Robinson Crusoe de gen feminin.