duminică, 8 ianuarie 2023

George Topârceanu –poezia,,Sfârșit de vară”(fragment)

  

...,,Vin’ cu mine să ne pierdem în zadar

Printre galbenele rariști de stejar,
Cu sfioase campanule și sulfine,
Pe cărări pe unde nimeni nu mai vine.

Dulce zumzet somnoros și ireal
Să ne cheme spre poienile din deal.
Taina liniștii înalte să ne fure
Prin cotite luminișuri de pădure


Și la umbră să ne-mbie mai târziu
O clopotniță de aur străveziu,

Legănând deasupra creștetelor noastre
Licuricii înălțimilor albastre”...       

Tema poeziei este aspirația de împlinire a iubirii ireale în mijlocul naturii.Mesajul exprimat de text  este dorinta omului de a găsi o cale de acces în eternitatea naturii prin trăirea sentimentului de iubire. Titlul poeziei este un simbol al momentului când trăirea,speranța,căldura devin nostalgie,liniște,umbră,dor nemărginit,împăcare. Poezie sinceră și caldă, ușor nostalgică, cu lumină și seninătate, armonie și liniște este ca o trimitere la lumea basmului, în care atmosfera de mister invăluie totul,iar cadrul natural vibrează la chemarea iubitei în mijlocul naturii.

Intensitatea chemării iubitei este evidențiată de verbul „vin”,modul imperativ ,trimite către  cadrul naturii ocrotitoare și misterioase unde dorește poetul să-și trăiasca fericirea în sălbăticie și izolare,  unde îndrăgostiții se pot pierde,contopi cu natura.Fiecare dintre elemente are o semnificație aparte:,,rariștea de stejar”este pădurea,loc al veșniciei,al forței iubirii,al intimității,al singurătății în armonia florilor parfumate albastre și galbene,,campanule și sulfine.” Adjectivele:„galbene,sfioase,dulce”sunt epitete care subliniază puritatea iubirii. 
Muzicalitatea atmosferei este murmurul,,dulce,somnoros și ireal”ca o chemare a izolării de lume:,,pe cărări unde nimeni nu mai vine...spre poienile din deal...prin cotite luminișuri”,locuri ale liniștii,în taina naturii. Iubirea celor doi îndrăgostiți apare într-o stare de fericire deplină sub umbra cerului cu eternitatea și forța creatoare asemenea unei,,clopotnițe de aur străveziu”ce-și unduiește stelele,,licurici”în jocul lor de lumini pe înălțimile albastre infinite.
Poetul lasă fantezia să contureze această întâlnire pe care o dorește și la care visează, proiectează în veșnicie fericirea unică a iubirii.Notarea unei stări de spirit se realizează prin folosirea mărcilor gramaticale ale eului,verbe și pronume la persoana I singular:,,mine,ne;să ne pierdem,să ne cheme,să ne-nbie”ce arată intensitatea sentimentelor.
Monologul este o chemare la iubire în cadrul natural feeric și protector pentru cuplul de îndrăgostiți, se realizează prin elemente ale unui cadru romantic: „rariște,cărări,flori,luminișuri,licurici,înălțimi”.
Tonul adresării este familiar,o chemare, natura este un spaţiu nealterat de prezenţa umană, cu atributele sălbăticiei este ocrotitoarea cuplului: „Taina liniştii înalte să ne fure/ Prin cotite luminişuri de pădure”este un spațiu sacru,iar tonul şăgalnic dă chemării impresia de sinceritate. 
Spațiul larg cosmic si terestru în descrierea cadrului de natură, evidențiază comuniunea dintre om și natura ocrotitoare, părtașă la bucuria dragostei. Imaginile vizuale se contopesc cu cele auditive, pentru a reda cât mai expresiv tabloul locului. 
Versurile au măsura de 11-12 silabe, ritmul trohaic și rima pereche conferă versurilor o tonalitate plină de iubire.