marți, 3 ianuarie 2023

un test ușor(pentru vacanță)


TEXTUL 1

,,În spaţiu tainic, fără mărturie,
mă alesei cândva făptură vie.
M-au făurit râzând, cântând, părinţii.
Ei, ţesătorii vieţii şi ai morţii,
mi-au dat ce-ngăduise soartea:
au pus în mine soarele şi noaptea,
şi mi-au adus un drum în faţa porţii.

Acesta-i drumul tău, mi-au zis părinţii,
porneşti din văi s-ajungi în slava minţii."
Pe cale-n lumea neagră am plecat.
Umblam, vedeam, dar nu mă închegam.
Vedeam, umblam, dar încă nu eram.
Prin anul lung, ah lung, de altădat'
de-abia iubirea m-a întemeiat.”

                          (Lucian Blaga,,Anii vieții”)

TEXTUL 2

,,Concediile din anii comunismului rămîn memorabile, fiindcă există o serie de activităţi pe care copiii le făceau împreună cu părinţii, conform unui program prestabilit.

   La mare: ne trezeam la 8, ca să prindem cu toţii ultravioletele, apoi, ne prăjeam la soare, ne bălăceam, jucam jocuri cu mingea, făceam castele, mîncam clătite, iar gemul de caise amestecat cu nisip ne scîrţîia printre dinţi, ne întorceam la hotel, mîncam la prînz ce ne dădeau la cantină, tata cerea în plus chifle,noi – Brifcor, dacă aveam noroc – Pepsi, părinţii trăgeau un pui de somn după masă, noi ne plictiseam, uneori ne jucam în faţa hotelului cu alţi copii cu părinţi care dormeau, mergeam din nou la plajă, mîncam lubeniţă sau piersici atît de coapte, încît zeama ne lipea degetele şi trebuia să ne băgăm iarăşi în apă, mama stătea cu un prosop pe spate – se arsese de dimineaţă, apoi seara ne plimbam prin staţiune, jucam minigolf, mîncam cu toţii îngheţată, mergeam la Luna Park, noi ne dădeam în Tagada sau ne ciocneam cu maşinuţele, ei se uitau şi ne făceau cu mîna, ne întorceam la hotel, tata vîna ţînţari, mama cerea la recepţie să schimbe patul pliant, era abia ora 11, stăteam pe balconul care comunica cu alte balcoane şi ascultam ce-şi spuneau alte familii care în ziua ce tocmai trecuse făcuseră aproape aceleaşi lucruri, cu mici variaţiuni.   

  La munte – făceam programare la gazdă, soseam, stăteam în camera cea bună cu vedere la stradă şi la Caraiman, dacă prindeam 23 august vedeam seara Crucea luminată, la baie era boiler, gazda ne atrăgea atenţia să nu facem apă pe jos, dimineaţa plecam pe munte, urcam la Gura Diham sau la Poiana Izvoarelor,noi – Brifcor, culegeam zmeură, dacă nu trecuseră „pe traseu“ alte familii înaintea noastră care s-o fi cules, seara ceream zahăr gazdelor, ca s-o mîncăm, ei stăteau la masa de sub nuc cu gazdele şi povesteau, noi ne plictiseam, ne plimbam prin staţiune, ne întîlneam cu alţi copii, în tabere, în treninguri bleumarin, care mergeau încolonaţi, mîncam îngheţată, a doua zi ne durea gîtul (sau făceam urticarie de la zmeură şi luam clorocalcin), uneori urcam cu telefericul la Babele, cumpăram brînză de la ciobani, le rugam pe gazde să ne depozităm brînza în frigiderul lor, gazdele ne procurau lapte de vacă, noi ne strîmbam şi spuneam că ne place mai mult „cel de Alimentara“, cîntam pe munte marşuri sovietice învăţate de tata în armată, ajungeam la Mălăieşti şi ne miram cum de nu era curent electric, urcam pînă la Omu, era frig, făceam poze cu Smena, a doua zi ploua, iar cînd plouă la munte, n-ai ce face, stai în cameră şi aştepţi să treacă timpul care a mai rămas pînă la finalul „sejurului“. 

   Toate aceste amintiri sînt atît de mult legate de părinţii mei, încît nu-mi mai dau seama cît de mult fac parte din viaţa mea şi cît din a lor, de parcă timp de 10-12 ani am fi fost în permanenţă o entitate tricefală. În acelaşi timp, sînt amintiri comune pentru o generaţie, căci nu făceam nimic deosebit faţă de alte familii cu copii, în vremuri socialiste. Dacă nu era Venus, era Saturn, iar dacă nu era Buşteni, era Călimăneşti, dacă nu era urticarie, era amigdalită. Aceleaşi lucruri se întîmplă şi acum, posibil la Albena, în Creta sau la munte, în Alpi. Este vorba despre acea perioadă pe care, adult fiind, încerci să o recuperezi, amintindu-ţi detalii nesemnificative din micul univers în care figurile centrale erau invariabil mama şi tata.”

                                     (Adina Popescu,,La munte,la mare,în orice împrejurare”-dilemaveche.ro)

Cerințe:

==o temă comună celor două texte este TIMPUL:în poezie:apariția unei noi vieți,formarea,desprinderea de cei ce i-au dat viață,iubirea.Adina Popescu relatează ca-ntr-un jurnal de vacanță timpul petrecut cu familia la munte,la mare,momente în care a trăit alături de familie întâmplări normale ale vieții.În ambele texte există apropierea ,înțelegerea,iubirea alături de familie,părinți.

==mesajul transmis de poezia,,Anii vieții”

Tema abordată în poezia ,,Anii vieții” este des întâlnită în creațiile lui Blaga: cunoașterea ca o condiție a desăvârșirii spirituale. Totodată, poetul face referire la evoluția ființei umane, din momentul când se naște, până când cunoaște viața,adevărul,iubirea și se simte cu adevărat împlinit.

Poezia este structurată în două strofe a câte șapte versuri al căror mesaj este că drumul în viață este călăuzit de iubire.

  Prima strofă face referire la momentul venirii pe lume,dintr-un loc al misterului,al formării ființei, „făptură vie”, creată„făurită” prin râs și„cântec”,bucuria de a fi a părinților„țesători”,făuritori ai „vieții și ai morții”,al unui început de viață.Darnici au revărsat peste prunc,,soarele”cu lumină și căldură,dar și,,noaptea”cu misterele,durerile,căutările ei.,,În fața porții”,loc al intrării în viață,i-au adus,,un drum”,linia vieții,a călătoriei spre cunoaștere,este desprinderea de părinți.Va porni ,,din văi”,de jos,din necunoaștere spre marile încercări ale vieții până la înălțare.Va cutreiera continuu drumurile vieții în timp,prin ,,lumea necunoscută,până va găsi realizarea speranțelor,iubirea,credința,lumina,adevărate miracole pe care se va sprijini în viață.

  Există multe metafore:,,spațiu tainic”,loc al formării pruncului;părinții,,țesătorii vieții și ai morții”,făuritori ai ființei;,,drumul”,viața cu lumină,bucurii,încercări,dureri ;,,lumea neagră”,străină cu dorința de căutare,cunoașterea spre împlinire,realizarea visurilor,speranțelor;,,anul lung”-timpul căutărilor.Verbele la timpurile:imperfect:,,umblam,vedeam”se repetă ca o căutare continuă în timpul fără măsură;și cele la perfectul compus al evenimentelor par că vin dintr-un trecut îndepărtat.Rima versurilor este împerecheată,iar măsura versurilor este de 11 silabe. 

 ==asociază poezia,,Anii vieții” cu un alt text literar

În poezia,,Anii vieții” poetul retrăiește momente ale vieții:de când se naște, până când cunoaște viața,adevărul,iubirea și se simte cu adevărat împlinit,înțelege că maturizarea sa înseamnă descoperirea iubirii.Și în ,,Amintiri din copilărie”,Ion Creangă priveste înapoi cu ochii copilului de odinioară, lipsit de griji, preocupat de jocurile sale și nu de viața zilnică a oamenilor.Momentul despărțirii de lumea fericită a satului,a familiei sale înseamnă maturizarea lui,va pleca,,silit”după voia mamei,se va desprinde pentru totdeauna de,,ceea ce-i era drag.”

==consideri că dezvoltarea personală/formarea personalității are legătură cu vacanțele petrecute cu familia?scrie un text argumentativ în care să susții răspunsul la întrebarea de mai sus,valorificând textul 2 și experiența ta personală.

Călătoriile sunt un pas important spre dezvoltarea personală: ele ne lărgesc orizontul, dezvoltă empatie culturala și ne oferă o mai bună înțelegere a lumii. O astfel de experiență, cum este vacanța în familie prezentată de autoarea Adina Popescu, vine cu un răspuns emoțional despre felul în care familia devine un mic univers.În aceste călătorii,vacanțe, oriunde ar fi ele,cei din famile trăiesc o serie importantă de senzații și sentimente pe care altfel nu ar avea cum să le aibă.

În opinia mea,putem vorbi,precum autoarea, de întâmplări banale sau neobișnuite în excursiile pe munte, de senzația de relaxare de la malul mării, de bucuria descoperirii unor locuri noi. Toate acestea sunt mult mai intense decât emoțiile aduse de lucruri materiale.

Cred că părinții doresc să-i aducă mai aproape pe copii și atunci le oferă experiențe, nu obiecte. Nu doar copiii au de câștigat în vacanță cu familia, ci toți membrii aceștia. La finalul călătoriei s-a dovedit că sunt mai fericiți și mai uniți. Cred că plecarea în vacanță cu familia mă face mai fericit,pentru că pe alte meleaguri simt că suntem altfel.Autoarea a prezentat un film al concediilor alături de familie.Poate că nu i s-a părut nimic deosebit,dar au fost ei,familia,au trăit alături,au stat departe de grijile zilnice de acasă,au respirat aerul de mare,de munte,au întâlnit alți oameni,au mers prin locuri noi...au fost împreună!

Astfel pot spune că de-abia aștept să plec cu familia:părinții,un frate, doi bunici,doi căței într-o mașină maaare.Drumul e minunat,vorbim deschis,povestim,ne amintim numai cele plăcute,cântăm,râdem de lătrăturile cântate.Acasă nu e așa...acum văd altfel lumea,mă minunez de fiecare peisaj,sorb cu plăcere apa de izvor,învăț să mă orientez în pădure,stau nemișcat,când trece cu pas ușor o vietate,număr stelele și rostesc numele lor spuse de bunicul,mănânc fructe din copacii sălbatici,alerg desculț prin iarba dimineții.Iar seara mă simt mai fericit,am învățat multe despre natură,pe cei de lângă mine îi văd prieteni și aș alerga spre fiecare să le spun că parcă am mai crescut,dar mi-e de ajuns privirea fiecăruia care mă aprobă.

În concluzie,pot spune:da!fiecare vacanță mă transformă,mă face mai bogat sufletește și pentru asta mulțumesc lumii,celor dragi că există și eu exist în această lume.