joi, 6 octombrie 2016

Clasa a7-a-pag.38=evaluare


1=scriu;tălmăcesc;traduc;
2=metaforă; Metafora florii ,prin care autorul confirmă împlinirea actului poetic, nu este aleasă întâmplător.FLOAREA reprezintă frumosul,plăcutul,încântarea simțurilor.Cuvintele poeziei au coloritul,parfumul,prospețimea unei flori.
3= Poetul –stihuitorul-este văzut ca un traducător al realității,al ideilor sale,al lumii, el pune în cuvinte simțirea poetică născută în adâncul ființei sale.E ca și cum poetul s-ar situa între două dimensiuni: o dimensiune interioară a poeziei în care există doar simțire și o dimensiune exterioară-lumea adevărată văzută și înțeleasă.Poezia se naște pentru lume în cuvinte,pentru a fi citită,înțeleasă și transformată de către cei ce o citesc într-un alt cântec interior.Poetul se traduce,se exprimă pe sine prin poezie pentru lumea exterioară.Fără acest gest al,,tălmăcirii``,actul poetic ar rămâne într-o dimensiune abstractă,necunoscută celorlalți.Traducerea expresiilor poetice interioare reprezintă calea,nașterea poeziei,dar și temeiul poeziei;,,nu fac decât să tălmăcesc//așa găsesc cu cale//numai astfel stilul are un temei.`` !!! (de citit toată poezia)                                
4=stih=vers; a tălmăci(arh.)=a traduce;
5=derivate=stihuri; românească;
     compuse=numai;astfel;întotdeauna;
6=atunci=acum; întotdeauna=niciodată;
7=suav=adverb de timp;
                adjectiv=Glasul suav al prințesei povestește un  basm.
8=a îngheța=Din cauza frigului,zăpada a înghețat lacul(a preface în gheață).
                        Mi-a înghețat inima de frică(a încremeni).
                        Mi-au înghețat toate degetele(a degera).
                        Alimentele au înghețat în frigider( a congela).
9=scară=Voi urca pe scara avionului.
     scală=Pe scala(placă gradată pentru a se urmări posturile) radioului urmăresc postul preferat.
     escală=Avionul va face o escală(oprire) pentru alimentare.
10=corect=Romanul poate fi citit.(citibil este un cuvânt inventat,fără înțeles)
11=scenă;reîncarnare
12=scriu; numai; floare; suav;
13=fișa de lectură
                                   FIŞĂ  DE  LECTURĂ
Opera epică

Am început lectura (data) __________                      Am terminat lectura (data) ___________
Titlul operei literare: _Fântâna dintre plopi
Autorul:_Mihail Sadoveanu
Opera face parte din volumul: Hanu-Ancuței
Editura:_Biblioteca Școlarului
Anul apariţiei volumului: _1928
Date importante din viaţa şi activitatea scriitorului: Mihail Sadoveanu(1880-1961)
Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880 la Pașcani, a fost fiul lui Alexandru Sadoveanu și al Profirei Ursache.
Urmează gimnaziul "Alecu Donici" la Fălticeni. În timp ce studia la gimnaziu (1896) intenționează să alcătuiască o monografie despre Ștefan cel Mare, dar renunță . Cursurile de liceu le urmează la Liceul Național din Iași.
În anul 1904 se stabilește în București, se căsătorește. 
În anul 1910 este numit în funcția de director al Teatrului Național din  Iași.
În 1921 devine membru al Academiei Române, iar în anul 1926 devine reprezentant al Socetății Române de scriitori.
Mihail Sadoveanu moare pe 19 octombrie 1961 la București și este înmormântat  lângă Mihai Eminescu.
Date despre opera :
Povestirile cuprinse în “Hanu-Ancuței” au fost scrise în perioada 1920-1929.
“Hanu-Ancuței” a apărut în anul 1928 și este un volum de nouă povestiri, este considerată  cea mai stralucită creație  epică.



Alte opere ale autorului: Frații Jderi;Neamul Șoimăreștilor; Zodia Cancerului sau Vremea Ducăi-Vodă ; Creanga de aur ; Viaţa lui Ştefan cel Mare.........
Genul literar: epic
Specia literară: povestire= Povestirea este o specie a genului epic în proză de scurtă întindere, cu o acțiune simplă, lineară, cu personaje puține în care se prezintă o întâmplare din viața unui personaj.
Opera nu e structurată( în:cărţi / părţi / volume / capitole) 
Opera este scrisă în: proză 
Locul desfăşurării acţiunii: hanul  Ancuței
Timpul desfăşurării acţiunii: în urmă cu 25 de ani la o fântână situată între plopi
Naratorul (tipul de narator, indici ai prezenţei acestuia):narator-personaj
Personaje:
            --principal/pozitiv=Neculai Isac;  secundar, pozitiv=Marga/      negativ,=Hasanache     (real/ fantastic)          (fizice, morale)
Neculai Isac-personajul principal este fixat prin vocea personajului-narator; Neculai Isac  este „un om ajuns la cărunţeală, dar care se ţinea drept şi sprinten pe cal”, „cu mustăcioară tunsă şi barba rotunjită, cu nas vulturesc şi sprâncene întunecoase”, cu ochiul drept „stâns şi închis”.  Este o figură de legendă, venind parcă din alte timpuri, de pe depărtate tărâmuri.
În vremea tinereţii apare ca un om întreprinzător, dovadă fiind afacerile sale. Cu toate acestea, are defectele specifice vârstei: neştiinţa, lipsa experienţei de viaţă şi nesocotinţa. Se îndrăgosteşte aproape instantaneu de o  ţigăncuşă, pe care o tratează ca pe o fiinţă egelă şi o respectă, vorbindu-i ales.
Este răzbunător şi iscusit în luptă, reuşind să facă faţă grupului de ţigani care încercase să îl prade.
Marga este o adolescentă de 18 ani, obligată de conducătorul şatrei să mimeze dragostea, pe care nu o trăise niciodată, faţă de cei care îi erau impuşi ca parteneri de o clipă.
Frumoasă şi atrăgătoare, fusese destinată de Hasanache să-i atragă cu farmacele ei pe călătorii bogaţi care poposeau la han, pentru a fi mai uşor atacaţi şi deposedaţi de bani ori de bunuri.
Deşi este o fată simplă, Marga suferă din pricina condiţiei sale de  obiect erotic, folosit în scopuri criminale sau de jaf, dar o acceptă de teamă şi îi dispreţuieşte pe cei care o vând şi pe cumpărătorii de ocazie.
Totuşi, Marga se îndrăgosteşte de Neculai Isac care o respectă şi nu o jigneşte, cumpărându-i intimitatea. Pentru întâia oară, fata se revoltă împotriva condiţiei sale şi nu mai acceptă să fie complice la acte ruşinoase.
Ea simte nevoia să se devoteze omului iubit, să îl ocrotească, avertizându-l să îşi apere viaţa, în ciuda consecinţelor de care era perfect conştientă.
     
  
Momentele subiectului(rezumat):
Expoziţiunea:   Într-o toamnă, când Neculai duce vinuri in ținutul Sucevei, face popas la Hanul Ancuței.              
Intriga: Plimbându-se călare pe malul râului Moldova, surprinde un grup de țigani care se scăldau și este întâmpinat de unul dintre ei, Hasanache, și o tânără de optsprezece ani, Marga, care îl cucerește pe bărbat prin frumusețea ei, deși Hasanache spune despre ea că e doar o fată proastă.          
Desfăşurarea acţiunii: Impresionat de fată, Isac le dă celor doi câte un ban de argint, iar a doua zi fata iî va întâmpina pe bărbat la han, arătându-i papucii pe care și i-a cumpărat cu banuțul. Apoi tinerii vor petrece o noapte la fântâna dintre plopi, unde își promit o nouă întâlnire în seara următoare. În cadrul celei de-a doua întâlniri, după un timp de șovaială din partea fetei, deși stie că va fi ucisă pentru asta, Marga îi va mărturisi lui Neculai că tțganii au trimis-o să il ademenească pe bărbat la fântâna dintre plopi pentru a-l putea jefui și omorî.
Punctul culminant: În urma acestor vorbe, bărbatul își încalecă calul și fuge, însă o prăjină aruncată de urmăritorii lui îi scoate un ochi.
Deznodământul: În final, împreună cu niște însoțitori de la han, Neculai se întoarce la fântâna dintre plopi, iar urmele proaspete de sânge din jurul fântânii îl fac să realizeze că Marga a fost ucisă, iar trupul ei aruncat în fântână.
Moduri de expunere: (indică modul prezent în opera literară , indică pagina / paginile şi transcrie câte un citat):  
Naraţiune _____               
Dialog _______               
Descriere _____                   
Monolog _____
  Limbajul artistic: se caracterizează prin oralitate. Farmecul zicerii este dat de prezenţa cuvintelor populare, a arhaismelor şi regionalismelor, folosite cu naturaleţe.
Figurile de stil apar cu moderaţie, conferind stilului sobrietate.