duminică, 23 octombrie 2016

clasa a7a--Evaluare pag.144

Descrierea obiectivă  oferă informații cu pivire la obiecte ,clădiri.persoane,obiective turistice într-o manieră neutră conformă cu realitatea.
-se comunică informații,date precise
-descrierea se face prin folosirea unor termeni tehnici,de specialitate
-prezentarea este neutră,detașată
-se utilizează enumerarea
-verbele apar la persoana aIII-a
Descrierea subiectivă  oferă percepții asupra unor obiecte,persoane reprezentând viziunea personală a celui care descrie.Printr-o descriere subiectivă se transmit cititorului sentimentele și gândurile celui care descrie
-informațiile sunt prezentate prin prisma unei percepții personale
-descrierea se face prin folosirea unui limbaj mai puțin specializat,mai apropiat de cel familiar
-cel ce face prezentarea este implicat afectiv
-verbele apar la pers. aIII-a,la pers I și chiar la pers aII-a

      1=În versurile poeziei,,Pădurea”de A. Macedonski apare descrierea subiectivă a unei păduri care l-a impresionat pe omul dornic de a se cufunda în umbra frunzișului,de a se pierde pe potecile boltite de  ramuri, descrierea subiectivă a pădurii a creat emoţie asupra poetului-călător.Sigur că  pădurea descrisă în modul subiectiv nu este identică cu realitatea,dar poetul a dorit ca impresiile să ni le descrie direct,pentru a iubi veșnicia naturii,pentru a impresiona, pentru  a ne transmite emoţiile lui—este acesta un prim argument.
  Prin conținutul poeziei,poetul ne-a transmis trăirile proprii; atras de farmecul pădurii, îi enumeră frumusețile întâlnite,comparându-le cu formele pământului,vorbește cu izvorul,se pierde în desișul verde,își găsește liniștea—este acesta al doilea argument.                                                                         În descrierea subiectivă a pădurii,predomină imaginea vizuală realizată cu ajutorul figurilor de stil: epitete:,,dragă...-ngustele...verzi(sugestie cromatică)...semeață...frumoasă...liniștită”... repetiţiia adjectivului,,frumos”; personificărea:,, muntele nalță spre ceruri frunte lui semeață” ;      comparaţia ,,câmpul se-ntinde ca şi o mare de verdeaţă",astfel  reliefează farmecul liniştitor al pădurii ocrotitoare a sufletelor neliniștite,nostalgice. Lirismul textului este accentuat prin limbajul expresiv—este al treilea argument.

În concluzie, situând eul liric într-o ipostază contemplativă,  descrierea subiectivă implică diferite
grade de transfigurare artistică a realităţii şi presupune o anumită „prospeţime” a privirii, menită
să evite clişeele în care obiectul descrierii a fost fixat de percepţia comună.

2=Strofa a doua
     Macedonski vădeşte în versurile lui o sensibilitate fascinată prin muzicalitatea cuvântului,   fiind unul dintre cei mai vizuali poeți români. 
     Poezia „Pădurea” de Alexandru Macedonski aparţine genului liric, deoarece exprimă în
mod direct gânduri şi sentimente legate de farmecul naturii redusă aici, după cum arată şi
titlul, la unul din elementele ei, pădurea. Discursul liric are forma unui monolog,unei confesiuni asupra relației dintre cunoașterea umană și pădurea-miracol.Puținele procedee artistice evidențiază câteva detalii semnificative pentru pădure.
    Epitetele întărite cu metafore ,cu sugestii cromatice  reliefează farmecul liniştitor al pădurii
ocrotitoare a sufletelor neliniştite, nostalgice.
      În strofa a doua, folosind cu precădere imagini vizuale ,poetul privește panoramic,amplu- de undeva din înalt și admiră tot ce e ,,frumos”.Repetiția adjectivului,,frumos”antepus substantivelor accentuează muzicalitatea versului;,,muntele” este frumos-mândru,iar personificarea,,ce-nalţă spre ceruri fruntea liu semeață”îl umanizează,este asemenea unui erou,epitetul ,,semeață” înseamnă demnitate,siguranță;este,,frumos”,,câmpul”-minunat,,ce-se-ntinde ca și o mare de verdeață”
 comparație ce exprimă imensitatea,necuprinsul  ;este,,frumoasă” „marea”-splendidă,, liniştită sau cu
talazuri răzvrătită”,observăm antiteza celor două epitete. Apoi  amplifică farmecul aparte al pădurii, templu neasemuit al liniştii şi armoniei: „Însă nimica cu pădurea nu poate fi asemuit”, univers al ideilor şi al rătăcirilor inocente, spaţiu al visării şi al purificării,  sursa unei regenerări,îi dă omului dorința de grijă și de înnoire.
3=Poetul ,eul liric, își exprimă în mod direct(cu ajutorul figurilor de stil) sentimentele de admirație ,de iubire şi extaz pentru acest univers verde,veșnic al pădurii,spațiu al visării,al armoniei,al frumuseții absolute.
4=mai multe=adjectiv simplu,variabil,patru forme,gen neutru,nr.plural,caz acuzativ,grad comparativ de superioritate;funcție sintactică=atribut adjectival
     dragă=adjectiv simplu,variabil,trei forme,gen feminin,nr.singular,caz acuzativ,grad pozitiv;funcție sintactică=atribut adjectival
    (î)ntreagă=adjectiv simplu,variabil,trei forme,gen feminin,nr.singular,caz acuzativ,grad pozitiv;funcție sintactică=atribut adjectival
     (î)ngustele=adjectiv simplu,variabil,patru forme,gen feminin,nr.plural,caz acuzativ,grad pozitiv,antepus substantivului a primit articol hot.,,le”;funcție sintactică=atribut adjectival
5=liniștită;răzvrătit;
6=cel verde=adjectiv simplu,variabil,două forme,gen neutru,nr.singular,caz acuzativ,grad pozitiv;articol adjectival,,cel”;funcție sintactică=atribut adjectival
7=de rând=obișnuit,simplu;
8=nume predicativ
9= Timpul mai frumos al dimineții mă cheamă la plimbare.
      Gestul tău la fel de frumos cu al prietenului meu este de admirat.
      Gândul mai puțin frumos decât vorbele mă neliniștește.
10=DESCRIERE  OBIECTIVĂ a  unei  păduri
       Despre pădure se spune ca este aurul sau tezaurul verde al pământului. Menirea protectoare a pădurilor este foarte diversă. Doua treimi din oxigenul planetei, consumat de industrie, autovehicule, animale și microorganisme este furnizat atmosferei de arbori și arbusti. În același timp, pădurea alcătuiește o fină strecurătoare naturală,  reținând în coroanele copacilor particule de praf, cenușă. De aceea, în multe locuri, se poartă o grijă deosebită păstrării și chiar extinderii pădurilor. Ca și marea și câmpia, pădurea îl hrănește pe om, prin fructele ei, ciupercile comestibile, stupăritul pastoral și vânat. Pădurea este o componentă a mediului terestru cu cea mai complexă structură și are o mare importanță economică, socială sș ecologică. În pădure întâlnim cele mai variate forme de viață.
             Astfel, plantele sunt reprezentate prin arbori, arbuști și diferite specii ierboase.
             În pădure se mai întâlnesc ciuperci, licheni,. alge, bacterii, etc.
             Aici trăiește o mare diversitate de animale: mamifere, păsări, reptile, amfibieni și o mulțime de nevertebrate (insecte, moluște, viermi ,etc.).
            În pădure, viețuitoarele sunt dispuse în straturi succesive care, în general, corespund cu dispunerea pe verticală a vegetației. Aceste straturi sunt: solul, litiera (frunzele căzute), perna de mușchi, 1-3 straturi de ierburi de diferite înălțimi, arbuștii, arborii, coronamentul pădurii și patura de aer de deasupra coroanelor.
        

      De ce trebuie păstrate și extinse suprafețele împădurite?
          Pădurea, datorită copacilor săi, are o climă moderată care influențează  zonele înconjurătoare (circuitul apei, vânturile, circulația aerului, etc).
          Ea menține umiditatea și scade temperaturile extreme din timpul verii și ale iernii; de asemenea, micșorează puterea vânturilor. În pădure, zăpada se topește lent, împiedicând astfel revărsarea râurilor în care se adună apele din zăpezile topite. La fel se întamplî și cu ploile: copacii rețin picăturile de apă pe frunze și ramuri, care apoi se scurg, fiind absorbite prin sistemele radiculare (50% din apa de ploaie); astfel nu se ridică nivelul apelor râurilor.
       În concluzie, pădurea ameliorează clima, împiedică inundațiile și alunecările de teren, precum și eroziunea solului.
       Datorită fotosintezei, ea îmbogățește atmosfera cu oxigen, contribuind la menținerea vieții.
       Pentru omul modern, pădurea este un loc recreativ, de odihnă și uneori terapeutic.
        Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit lemnul copacilor din pădure drept combustibil și material pentru diferite obiecte.
       Fructele si florile multor plante de pădure se folosesc la ceaiuri sau pentru obținerea unor medicamente. Alte fructe sunt comestibile și se consumă proaspete sau preparate (siropuri, dulcețuri).
       Pădurea reprezintă un important fond cinegetic, unele animale fiind vânate pentru carne, blănuri, coarne etc.
      Datorită tăierilor efectuate de om și a unor calamități naturale, cum sunt furtunile puternice, dar mai ales, incendiile repetate din anumite zone ale Globului, astăzi există suprafețe întinse de pe care pădurea a fost nimicită.