miercuri, 22 noiembrie 2017

argumentare gen liric-poezia,,Desen” de A.E.Baconsky

Imagini pentru imagini cu plopi de toamna
Imi place sa privesc afara.
- Cand au cazut aceste frunze?
Si arborii se scuturara,
Si-n viziuni adanci, ascunse.

Stau vulpi roscate. Stoluri, salbe,
Peste padure nori de ceata,
Ca niste zburatoare albe
Plutind de varfuri se agata.

Negru pamantul se arata ;
Pe campuri vantul iar adoarme.
O ciuta cade fulgerata
De trasnetele unei arme.

Si linistea cu-aripi usoare,
Prin mii de pori respira-n toamna.
Doar plopii mistuiti in zare
Spre departare ma indeamna.

GENUL LIRIC -Textul liric  este un text literar în care autorul exprimă gânduri, idei, sentimente în mod direct, prin intermediul unei voci numite eu liric, folosind un limbaj artistic, încărcat de subiectivitate.
   „Desen” este un text liric, pentru că are toate caracteristicile acestui tip de text.Titlul este un substantiv care dezvăluie starea emoțională prin arte de a zugrăvi prin cuvinte un tablou al toamnei.
       În primul rând, este un text liric, pentru că exprimă trăirile proprii ale autorului în mod direct. Contemplând un peisaj de toamnă, poetul mărturisește plăcerea  de a privi,,afară”-în natură, dincolo de limitele unui  spaţiu,iar uimirea a ceea ce vede o exprimă printr-o întrebare:nu-și poate explica timpul căderii frunzelor,al dezgolirii arborilor,al locurilor tainice unde,,stau vulpile roșcate”.Gândurile au neliniștea celui ce privește aceste semne.Tabloul devine vizual și privirea se înalță,,peste păduri” urmărind șirul stolurilor,alburiul norilor fantomatici prinși ca un păienjeniș de vârfurile copacilor goi.Peisajul terestru,,negru”,trist,lipsit de speranță,ascunde somnul vântului,lăsând să se audă o armă aducătoare a moarții căprioarei,simbol al inocenței,frumuseții,vieții.Starea de calm este adusă de aripile toamnei zburătoare printr-un mesaj secret din alte lumi, prin foșnetul plopilor,,în zare”-fundalul suferinței,al neliniștii omului în fața marilor taine ale vieții.Tristețea naturii îl copleşeşte pe poet ,dorindu-și alfel de locuri.
            În al doilea rând, textul este liric, deoarece există un eu liric exprimat prin prezența pronumelor-persoana I,,îmi,mă”,a verbelor :,,privesc,”prin interogația  din prima strofă.
            În al treilea rând, caracterul liric al textului este dat de limbajul folosit prin intermediul căruia poetul îşi exprimă emoţiile,privind semnele toamnei pe care le enumeră. Imaginile vizual-auditive ale toamnei sunt completate de epitete: „adânci, ascunse,negru” care transmit un sentiment de nelinişte şi chiar de teamă,iar,,roșcate,albe,ușoare”aduc nota delicată a anotimpului.Comparaţia norilor cu „zburătoare albe”aduc o notă de mister tabloului,personificarea norilor,a vântului,a liniștii, imaginile metaforice creează un tablou de natură așezat la limita dintre real și ireal, proiectand în exterior universul sufletesc. 
 Confesiunea lirică sugerează stările ciudate prin care trece, senzația de înstrăinare. Limbajul artistic se arată şi prin forma muzicală a textului, care este organizat în versuri cu măsură de 8–9silabe, rimă încrucișată şi ritm iambic,melancolic..

   În concluzie, textul „Desen” este liric, deoarece, prin vocea  unui eu liric, autorul comunică în mod direct emoţii şi gânduri legate de toamnă, folosind un limbaj expresiv ,desenând toamna.