joi, 30 noiembrie 2017

opinia despre semnificația mesajului dintr-un fragment epic

Imagini pentru imagini iarna la gura sobei

,, Vacanţă de iarnă. Cei doi băieţi stau la taifas, lungiţi pe covoraşul din faţa sobei de teracotă. Sparg cu vătraiul nuci aurite şi azvârlesc leneş cojile pe uşiţa deschisă. Pe masă, abandonate, figurile de şah fraternizează împăcate de ultima remiză. În odaie e cald, iar la ferestrele orbite aproape de înserare se cern fulgi foşnitori. Ceas de tihnă, de elanuri zvâcnind generos în micile inimi, ceas de spovedanie.
- Nu ştiu cum sunt alţii, glăsuieşte emoţionată gazda, dar pentru nune prietenia înseamnă în primul rând generozitate, dăruire, nu drămuire. Am un prieten? Ei bine, simt aşa, un imbold, care mă înaripează, care mă face să-i ofer totul... Caută un cuvânt şi mai cuprinzător, dar se mulţumeşte cu un gest ce ar indica ecuatorul camerei şi repetă cu tonul jos, al emoţiilor înalte: TOTUL...
Să-ţi dau un exemplu concret. Sunt prieten cu Vintilă, nu-l ştii? Băiatul tutungiului din colţ. Ei bine, crede-mă, să am un tort cât munţii Himalaya, i-aş da lui Everestul... Dacă, uite, cojile astea de nuci ar fi mingi de fotbal, i-aş spune: „Ia, Vintilă, câte vrei”. Dacă toată zăpada asta din curte ar fi halviţă sau frişca, l-aş chema întâi pe el: „Ia, băiatule, cară cu lopata... Nu te sfii”. Dacă pe Dunăre ar curge nasturi...
Spovedania e brusc curmată de târâitul soneriei. Băiatul iese în vestibul şi se uită cercetător prin ochiul de la uşă. Apoi se întoarce indispus pe vârful picioarelor.
- E Vintilă. Du-te şi spune-i că nu sunt acasă. A venit să-i dau patinele mele...
- Păi, nu i le-ai promis? întreabă nedumerit musafirul.
- Ba da, înalţă plictisit din umeri băiatul, dar aşa... În general. I-am spus ieri, într-o doară, că dacă... Ştiu eu, în sfârşit, da, îmi amintesc precis... că, dacă din tot oţelul din lume s-ar fi făcut o singură pereche de patine, lui i le-aş fi împrumutat în primul rând... Dar nu s-au făcut numai patinele mele din tot oţelul din lume, curmă el brusc discuţia.
-Și nu i le dai?
-Să-și cumpere!Și pe urmă,ce?Doar nu s-au făcut numai patinele mele din tot oțelul din lume,curmă el discuția.
Se aşază pe covoraşul din faţa sobei şi aşteaptă ca scârţâitul paşilor musafirului să se piardă de-a binelea. Apoi sparge o nucă aurită cu vătraiul şi, zvârlind cojile în jarul roşietic, continuă cu seninătate:
- Unde am rămas? A, da, îmi amintesc... Aşadar, dacă pe Dunăre ar curge nasturi, l-aş chema întâi pe el; „Ia, Vintilă, ia câţi poţi, cu năvodul”...
                                                                        Mircea Sântimbreanu, Dărnicie

În fragmentul din povestirea,,Dărnicie”Mircea Sântimbreanu sunt prezentați doi băieți într-o zi de iarnă,într-un  moment  de odihnă,când din inimile lor de copii își descoperă sentimente.Atmosfera este liniștită ca de poveste:focul din sobă iscat de cojile de nuci,piesele de șah uitate,căldura,fulgii de afară.În fața focului din sobă unul dintre băieți își exprimă atât emoţiile,crezul despre prietenie pe care o definește a fi:,,generozitate,dăruire”și nu ,,drămuire”,nu ar chibzui,nu ar judeca față de un prieten,i-ar oferi totul. Mărturisește sincer, teatral că prietenului său,Vintilă i-ar dărui totul și enumeră,exagerat,inspirându-se din povești,hiperbolizând,darurile pentru prietenul său:un tort cât Everestul,mingi de fotbal nenumărate,dulciuri.Dar odată cu apariția acestuia la ușă,se transformă într -un egoist mincinos:îi promisese patinele sale,iar refuzul,cuvintele îi descoperă adevărata față.             Cum se vede, textul transmite mesajul: a spune că ești prieten,nu este același lucru ca și a acționa ca un prieten,totul pentru el se numește ipocrizie.
În opinia mea, mesajul textului este adevărat. Este bine ca între oameni să existe prietenie adevărată, este cel mai mare dar pe care un om îl poate oferi altuia, cei care declară prietenia doar din vorbe, cultivă ipocrizia şi renunţă fără niciun regret la relaţia adevărată de prietenie. 
      În primul rând, lectura fragmentului explică vorbele băiatului care intră într-un rol al ipocritului,prefăcându-se,declară asemenea personajelor din fabule, în atmosfera liniștită de iarnă, minciuni cu atât mai periculoase, cu cât el crede în ele,îi dezvoltă imaginaţia,îi produce plăcerea de a vorbi.Disprețul pe care-l exprimă față de prietenul său,Vintilă, este o manifestare a lipsei de sinceritate.                        
        În al doilea rând,băiatul ipocrit,mincinosul anonim, este de­pen­dent de atenţia celuilalt,la fel anonim, exprimarea este atât de convingătoare,tonul atât de sigur ,explicând că prietenia înseamnă încredere, sinceritate, o legătură de suflet,dar nimic nu e adevărat,nici după ce-și gonește,,prietenul”.Din băiatul exuberant cu vorbe frumoase devine plictisit,nepăsător,apoi redevine vorbăreț cu aceleași argumente despre prietenie.Scriitorul nu le dă nume celor doi băieți care sunt în camera caldă,ci numai celui neprimit,Vintilă,un naiv ce a crezut în promisiunea că va primi patinele.
     În concluzie, cred că mesajul acestui text este educativ, pentru că scriitorul prin monologul,,serios” al celui ce exemplifică prietenia dezvăluie o amară ironie;,,dărnicia” băiatului este falsă,este o minciună.