duminică, 12 noiembrie 2017

compunere--Nu uita că ești ROMÂN!!!!!

Imagini pentru imagini mândria de a fi român

   Cred că în apropierea centenarului celui mai important eveniment din istoria noastră, Marea Unire din 1918,o activitate școlară importantă o vom desfășura de 1 Decembrie,când  fiecare dintre noi trebuie să se simtă mândru, pentru că e român. Pentru cei care nu au suficiente motive să o facă, o să le dau eu câteva motive:
 - Mândria de-a fi român începe cu recunoașterea faptelor vitejești săvârșite de înaintașii noștri. 

  De veacuri, acest sfânt pământ a dat eroi adevărați, care au rămas modele până în zilele noastre, iar numele lor vor fi purtate de valurile vieții atâta timp cât românii există-n lume.

  Acest sacrificiu începe cu Burebista, făuritorul Daciei, acesta unind toate triburile dacice cu ajutorul preotului Decenu, sfătuitorul său. Se spune despre armata sa că era una enormă, iar teritoriul Daciei se întindea până la Dunărea Mijlocie.Această cruce a fost  purtată de urmașii săi: Decebal, Gelu Romanu', Ioan Vodă cel Cumplit, Constantin Brâncoveanu, Mihai Viteazu sunt doar câțiva din cei care au murit pentr a duce idealul românesc mai departe.

Să nu uităm dovada de dragoste a credinței și a idealului ortodox de care a dat dovadă Constantin
 Brâncoveanu sau Ioan Vodă cel Cumplit, măreț în dragostea lui de țară.
  Această țara a fost binecuvântată de Dumnezeu cu milioane de eroi, care s-au jertfit la Independență, în Cele Două Războaie Mondiale și în toate răscoalele și revoltele țăranilor.
  Numeroși eroi s-au arătat și la 1848, între care trebuie să-l amintim pe Avram Iancu, care și-a dobândit renumele de "Crăişorul Munților" în luptele din Munții Apuseni, purtate împotriva revoluționarilor maghiari, aceste lupte nefiind în zadar, deoarece la 13 august 1849 aceștia capitulează la Siria.

  Al. Ioan Cuza, Întâiul domn al României, îl amintim pentru înfăptuirea Unirii de la 1859, consecință a Revoluției Pașoptiste. Cuza s-a confruntat cu numeroase probleme interne,până la 11 februarie 1866, când este nevoit să abdice.

 Ce român nu a auzit de Mihai Eminescu?de Ciprian Porumbescu,de George Enescu,de Brâncuși?

 Cu toți am auzit de ,,poetul tuturor românilor", dar mica problemă este că noi îl știm doar drept cel mai mare poet român, uitând sau neștiind contribuțiile sale politice sau jurnalistice

  Pe lista Marilor Români, s-au înscris și doi monarhi, niciunul dintre ei nu avea sânge românesc, totuși, au îndeplinit "Visele Poporului Român", Carol I dobândind independența țării noastre, iar Ferdinand I, împlinind idealul milenar ai României Mari.

 N-o putem uita pe Regina Maria, care s-a dovedit o adevărată româncă.
    În această activitate aș dori să-l înțelegem pe Nicolae Bălcescu care spunea că Istoria este cea dintâi carte a unei naţii,unde îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul ,ne ajută să ştim cine suntem, de unde venim, ne dezvăluie trecutul, ne arată parcursul înaintaşilor noştri, greşelile lor, trecutul cu bune şi rele.
    Un mod de a sorbi din acest izvor sunt şi cântecele şi poeziile patriotice, care ne pun în legătură cu toţi cei care le-au cântat de-a lungul veacurilor, făcându-ne adevărate transfuzii de dragoste, putere şi curaj


  În încheiere, doresc să mărturisesc că NU AM CERUT SĂ FIU ROMÂN, AM AVUT DOAR NOROCUL DE A FI!!!