vineri, 17 noiembrie 2017

caracterizarea unui personaj dintr-un fragment(Ghiță-Moara cu noroc)

Imagini pentru imagini ghiță moara cu noroc
,,Si cum turmele plecau una cate una, Ghita intreba mereu cate mai sunt, si pe cat numarul turmelor ramase in urma scadea, pe atat el prindea pofta de a-si opri cei cinci grasuni.
 — A zis Lica sa-mi opresc cinci grasuni, ii zise in cele din urma unuia dintre porcari.
— Noi nu stim nimic, raspunse acesta.
— Apoi, adause altul cam in gluma, noi platim inainte, ori nu platim deloc.
 Peste putin sosi si Lica, ceru un pahar de vin, isi intreba de turme, apoi zise "noroc bun!" si pleca mai departe fara sa fi descalecat macar. Ghita ramase cuprins de gandurile omului pagubas. El era om cu minte si intelegea cele ce se petrec. Aci, la Moara cu noroc, nu putea sa stea nimeni fara voia lui Lica: afara de arandas si afara de stapanire mai era si dansul care stapanea drumurile, si in zadar te intelegi cu arandasul, in zadar te pui bine cu stapanirea, caci, pentru ca sa poti sta la Moara cu noroc, mai trebuie sa te faci si om al lui Lica. Iar Ghita voia cu tot dinadinsul sa ramaie la Moara cu noroc, pentru ca-i mergea bine. "Trei ani, numai trei ani sa pot sta aici, isi zicea el, sa ma pun in picioare, incat sa pot sa lucrez cu zece calfe si sa le dau altora de carpit." Dar acesti trei ani atarnau de Lica. Daca se punea bine cu dansul, putea sa-i mearga de minune, caci oamenii ca Lica sunt darnici. E numai vorba ce va fi cerand Lica pentru ceea ce da. Ghita intaia oara in viata lui ar fi voit sa n-aiba nevasta si copii, pentru ca sa poata zice: "Prea putin imi pasă!" Se gandea la castigul pe care l-ar putea face in tovarasie cu Lica, vedea banii gramada inaintea sa si i se impaienjeneau parca ochii: de dragul acestui castig ar fi fost gata sa-si puna pe un an, doi capul in primejdie. Avea insa nevasta si copii si nu putea sa faca ce-i placea. "Sa vedem! isi zise el in cele din urma, voind sa-si alunge gandurile rele. Deocamdata, e mai bine ca el sa-mi fie dator mie."                                                                                      (Ioan Slavici-Moara cu noroc)

                        

În construcția personajului prezentat în fragment, autorul recurge la procedeul caracterizării directe (realizată de narator și de personajul însuși), dar, mai ales, la procedeul caracterizării indirecte (prin comportament, limbaj,prin relația cu celelalte personaje). Personajul poartă numele desacralizat al Sfântului Gheorghe și nu poate fi decât antieroul învins de balaur, de forțele malefice (caracterizare indirectă, prin onomastică).
Personajul Ghiță este nedumerit de atitudinea ,,unuia dintre porcari”care îl ironizează,neonorând promisiunea făcută de ,,a-și opri cinci grăsuni”, devine conștient că va fi în pagubă,când Lică,personaj trecător, este indiferent,simte că acesta se poartă ca un stăpân.Autorul îl urmărește pe Ghiță,pătrunzându-i în gânduri. Monologul interior ilustrează frământările personajului (autocaracterizare):acesta înțelege că Lică este un om puternic,căruia nu i se poate opune.,dar care-l poate ajuta ,pentru a se îmbogăți.Prin intermediul monologului interior sunt  redate gândurile şi frământările personajului.  Cu toate că îşi dă  seama  că Lică reprezintă un pericol pentru el şi familia lui, nu se poate sustrage  ispitei malefice pe care acesta o exercită asupra lui,  mai ales că tentaţia îmbogăţirii, dar şi a existenţei în afara normelor etice  sunt  enorme: „se gândea la câștigul pe care l-ar pute face în tovărășia lui Lică”. La un moment dat, Ghiţă  ajunge să regrete faptul că are familie şi copii şi că nu-şi poate asuma total riscul îmbogăţirii.
      Gesturile, gândurile, faptele personajului, trădează conflictul  interior şi se constituie într-o magistrală caracterizare indirectă. Atitudinea lui Ghiță scoate la iveală incertitudinea și nesiguranța care-l domină, teama și suspiciunea. Conflictul interior este din ce în ce mai puternic, lupta dându-se între fondul cinstit și ispita îmbogățirii,are un moment de iluzie optică:,,vedea banii gramadă înaintea sa și i se împăingenau parcă ochii”,moment în care trece în moartea spirituală,ca-n basme. 
  Convingerea autorului este că goana după bani zdruncină tihna și amărăște viața omului, generează numeroase rele.
    El va deveni victimă a lui Lică numai pentru că acesta îi descoperă slăbiciunea de a „ţine la bani”. De dragul acestui câştig ar fi fost gata să-şi pună pe un an, doi,viața în primejdie,, întâia oară în viaţa lui ar fi voit să n-aibă nevastă şi copii, pentru ca să poată zice: „Prea puţin îmi pasă!”. Repetă insisistent =,,trei ani”-timp care i-ar fi schimbat viața.                                                                    Autorul nu ne povesteşte întâmplările vieţii personajului, ci îl pune pe el însuşi să acţioneze sub ochii noştri, întâmplările prin care trece îl frământă, îl zbuciumă dureros, dar, cu toate acestea, patima banului nu-l părăseşte. Personajul însuşi este convins că are o soartă dinainte stabilită, căreia nu i se poate opune,de aceea cedează,nu-i mai pasă de nimeni și nimic,doar de bani.

Autorul dă o mare atenţie felului în care se exprimă personajul,cum gândește,monologul interior dezvăluie intimitatea omului, are o mare putere de caracterizare psihică(observăm lipsa unei descrieri fizice). Limbajul scrierii se caracterizează prin apropierea de graiul vorbit ceea ce conferă autenticitate faptelor și accentuează realismul operei. Drama lui Ghiță este surprinsă magistral prin monologul interior, Slavici construind un personaj complex și puternic individualizat  prin sobrietatea stilului și prin concizia a exprimării.