duminică, 19 noiembrie 2017

descrierea literară

Imagini pentru imagini corabia pe mare în furtună
,, Aşa liniştită şi blândă s-arăta marea, când am plecat din Sulina! Şi cât ne-a prins în larg a şi început a se posomorî şi, din ce în ce mai cu mânie, a-şi ridica oştirile-i de valuri înaintea noastră. Soarele a asfinţit. Pământul nu se mai vede. Un întuneric greu, ameninţător, se lasă din cerul înnorat, fără stele. De pretutindeni, mugind, talazurile negre vin ca nişte matahale vii şi se izbesc de coastele vaporului, care, gâfâind greoi, se luptă cu nămeţii de apă şi-şi taie cale dreaptă pe marea învolburată. Şuieră în vânt frânghiile întinse de catarguri. Legănarea neregulată a vasului mă ameţeşte. O căldură năbuşitoare îmi învăluie capul. Culcat pe spate, în aerul greu al cabinei, îmi încopcesc mâinile sub ceafă, închid ochii şi încerc să cuget; dar vijelia de afară pare că împrăştie şi gândurile mele. E o larmă, un zgomot înfiorător de scaune răsturnate, de uşi trântite. Aud paşi repezi pe punte, strigăte nedesluşite. Cu un vâjâit năprasnic se înalţă valurile, aruncându-se pe podelele vaporului, şi în hârtoapele ce se deschid, vasul scăpătând se pleacă într-o parte, păreţii trosnesc strânşi între mişcătoarele dealuri de apă. O amăgire a simţurilor zăpăcite de spaimă: mi se pare că în loc să înaintăm, ne lăsăm în jos, ne scufundăm încet în adâncul mării. Mă uit la uşă pe-acolo are să năvălească apa, pe acolo are să vie moartea. O aştept. Învălmăşit şi răpede, ca la lumina unui fulger, îmi apar icoane din copilărie, stoluri de amintiri vechi, nechemate, tresar deodată în scăpărarea unei clipe. Cuvinte şi lucruri, şi întâmplări la care nu m-am mai gândit de mult, vin acum stârnite din depărtările vieţii, aduse valvârtej ca de suflarea unei vijelii. Măsor cu gândul întinderea mării; peste talazurile-i furioase văd vasul nostru o jucărie, o coajă de nucă pe care iscusinţa omului o cumpăneşte ş- o poartă totuşi pe mări, înfruntând mânia furtunilor. În luptele-i de veacuri cu atâtea primejdii şi greutăţi ce-i stau în cale, omul îmi apare ca acel voinic năzdrăvan din poveşti, pe care nimic nu-l înspăimântă. Cine poate prevedea până unde-şi va întinde într-o zi hotarele puterilor lui cuceritorul acesta îndrăzneţ şi neobosit! În albul zorilor ies pe punte. Furtuna s-a potolit. Marea e liniştită ostenită parcă de atâta frământare în deşert. Un oraş frumos străluceşte înaintea noastră: Constanţa, farul României, aprins la porţile răsăritului, în pragul apelor nestăpânite. O, pământ binecuvântat!...
                                                 (Alexandru Vlahuță—România pitorească-cap.Constanța)

Descrierea literară este un text literar în care sunt prezentate obiecte, peisaje, chipuri umane cu trăsăturile lor, într-un mod care impresionează şi trezeşte sentimente. Se creează imagini artistice -vizuale, auditive, olfactive,motorii, prin folosirea unor procedee de expresivitate artistică. Din punct de vedere morfologic predomină construcţiile substantiv-adjectiv.
Fragmentul face parte din volumul,,România pitorească” -începutul capitolului,,Constanța” şi este o descriere literară, pentru că întruneşte toate caracteristicile unui astfel de text. 
   În primul rând,autorul descrie marea ,,liniștită și blândă”,un tablou plăcut vederii,ce degajă pace,o priveliște panoramică încremenită.Prin contrast este simțită și descrisă vijelia adusă de întuneric.Autorul asistă la furtuna care capătă dimensiuni gigantice,are impresia că asistă la un spectacol impresionant a forțelor naturii,ritmul zbuciumat al talazurilor și revărsarea apei,asemenea potopului biblic.Totul apare hiperbolizat.Avalanșa de imagini vizuale și auditive îl trimit cu gândul la trecut în așteptarea sfârșitului vieții.În zori,moment al începutului,al poruncii divine,peisajul este liniștit plin de lumină,este emoția în fața schimbărilor.  
    În al doilea rând, textul este o descriere după predominanţa figurilor de stil,calmul este sugerat de epitete:,,liniștită și blândă”,apoi spectacolul devine impresionant prin mișcarea forțelor naturii:epitete înfiorătoare:,,greu,amenințător,negre,zăpăcite,furioase”;comparațiile accentuează zbuciumul,groaza:,,ca niște matahale”,hiperbolele îl transpun pe călător din amintirile copilăriei în prezent,așteptându-și sfârșitul:,,nămeții de apă”.Atmosfera din jur ia forme fantastice ca în povești,îi năvălesc ca într-un film,,icoane din copilărie”,vasul  devine ,,o jucărie,o coajă de nucă”.Monologul liric este cugetarea despre soarta omului asemenea unui ,,voinic din povești”ce înfruntă zmeii,uraganele vieții. Imagini vizuale, auditive surprind mișcarea forțelor naturii ,iar verbele la timpul prezent întrețin impresia de mișcare continuă,cu ecouri înfricoșătoare.
  În al treilea rând, textul este o descriere literară prin scopul propus: toată desfăşurarea de forţe artistice: imagini, figuri de stil urmăreşte a impresiona  prin crearea unui cadru natural într-o noapte furtunoasă în mijlocul mării. Exclamația,,o,pământ binecuvântat!”exprimă speranța,bucuria călătoruluide a redeveni pământen,tărâm al vieții,al nașterii,al creșterii,al morții.
În concluzie, acest fragment este o descriere literară ,pentru că sunt prezentate elementele naturii şi trăsăturile lor caracteristice, folosindu-se un limbaj expresiv, capabil de a crea imagini vizuale, auditive - care să trezească emoţii.