luni, 27 noiembrie 2017

gânduri despre grâu...

Grau incoltit de Sfantul Andrei
Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea. În lumea ortodoxă, este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet. Este un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor. Este sămânța regeneratoare,simbolizează renașterea vieții,unul din simbolurile vegetale ale lui Iisus Christos, o poate reprezenta pe Fecioara Maria ca fiind mama lui Christos. La dacii noștri simbolistica pentru bogăție era spicul de grâu și pentru evoluție spirituală – strugurele.
      Se  povestește că într-o sâmbătă, a doua zi după Paște, Iisus mergea prin semănături și ucenicii lui smulgeau spice, le frecau cu mâinile și mâncau boabele aurite.Au văzut spicele de grâu înălțându-se spre soare, au urmărit soarele cum își trimite galbenul curat, împletindu-și razele în călătoria sa către Pământ. Privesc pământul,aici boabele de grâu au acum o altă valoare…cea a muncii, străbătuseră de acolo din adânc un drum al cunoaşterii, ştiau că valoarea se datorează răbdării şi înţelegerii …. Pământul ascultă şi se bucură… îi place armonia, gândurile de pace şi tonul sfătos al firelor  de grâu… doar nu le-a îngrijit degeaba…simte împlinirea  tainei ce vine din lumea minunată,ascunzând adevărata putere de viață.
      Adeseori,îmi spun că, dac-aș fi un bob de grâu,aș aștepta cuminte ,devenit spic, să mă coc,răbdând smerit în arșița fierbinte, și... dacă toate s-ar împlini, un dor mi-ar mai rămâne: ca toate boabele de grâu răsărite....să fie doar o pâine.


Tradiţia spune că în dimineaţa de Sfântul Andrei este bine ca românii să pună grâu la încolţit într-un vas.