marți, 13 martie 2018

Fabula,,Râul și pârâul” de Nicolae Pop

Ai privit vreodata un rau?
,,Uimit,parcă,bătrânul râu
  Descoperi un nou pârâu,
  Ce-și croise tainic cale
  Direct spre valurile sale.
  Din unda lui tremurătoare,
  Trufaș îi zise râul mare:
  -Cum îndrăznești,mă, secătură,
  Când ești abia o picătură,
  Să-ți sapi spre mine o cărare
  Fără a-mi cere aprobare?
  Sau crezi cumva că,fără tine,
  Nu pot să-mi văd de cale bine?
  Privește câtă apă am,
  Așa mă știu din neam în neam!
  -Îmi iartă vorba,nene râu,
  Vorbi firavul de pârâu,
  Într-adevăr,magnific ești
  și parcă-ntr-una crești și crești,
  ca tine râu mai rar să vezi
  printre coline și livezi,
  dar spune-mi,cine te adapă?
  De unde strângi atâta apă?

Morala e revelatoare:
Doar din pârâu un râu răsare”.

Fabula este o specie a genului epic, în care se critică defecte omeneşti prin intermediul obiectelor neînsuflețite sau al fiinţelor necuvântătoare. Fabula are două părţi: naraţiune şi morală şi un mesaj cu caracter educativ.
    Titlul care anunță,,personajele”diferite este format din două substantive: râul-apa curgătoare ce influențează dinamica lumii,simbolizează scurgerea vieții,este oglinda veșniciei,iar pârâul este un râu mic,un șuvoi,abia format din precipitații,topirea zăpezilor.
     În primul rând, este un text epic cu acţiune, personaje, narator. Acţiunea este simplă, urmează un singur fir narativ, este liniară și concisă. Timpul și spațiul nu sunt precis determinate.
Râul,,bătrân”,,trufaș”- vechi,de demult format,observă,,uimit”un șuvoi nou,îndreptându-și undele spre apa lui și, contrariat, îl dojenește cu severitate,jignindu-l,pentru îndrăzneala de a se apropia de apele sale vechi.Cu timiditate,dar îndrăzneț,pârâul cu o agerime rafinată îl întreabă inocent despre evoluția,devenirea în timp a,,magnificului”râu.
     În al doilea rând, textul este fabulă, pentru că, prin intermediul unor cursuri de apă sunt criticate, de fapt, defecte umane.Personajele se afla în antiteză și reprezintă niște tipuri umane generale, Râul este tipul omului insensibil,norocos,îngâmfat și trufaș,puternic,uitând cum s-a transformat de-a lungul timpului,se crede unic.Cu autoritate și dispreț,uimit de îndrăzneala bietului pârâu,jignește
,,secătură”-ca o dorință de a-l vedea secat.
     Naratorul apare ca un observator al dialogului. 
Modul de expunere care domină este narațiunea, realizată într-un ritm alert, alături de dialog prin care textul primește un caracter de scenetă. Dialogul rămâne modul de expresie dominant și principalul mijloc de caracterizare indirectă.
          Figura de stil dominantă este personificarea,iar epitetele sunt expresive:râul este,,bătrân,mare,trufaș,magnific”;pârâul este:,,tainic,tremurător,firav”.
          Limbajul este viu, natural, apropiat de limba vorbită:,,mă,nene”.
          Versificația: rima împerecheată, măsura de 8-9silabe, ritmul iambic, ajută la realizarea ritmului vioi al narațiunii.
În sfârşit, textul este fabulă, pentru că are un mesaj cu caracter educativ:,,Doar din pârâu un râu răsare ”- În tot drumul său, transformările prin care a trecut pârâul,omulețul, toate obstacolele pe care le-a traversat în zile, luni, zeci sau mii de ani, toate acestea au fost necesare, pentru a înțelege de fapt identitatea sa. Ceea ce este acum, ceea ce a fost de la început și ceea ce va fi mereu…
Viața noastră este un râu. Este o călătorie fantastică ce ne duce prin tărâmuri nebănuite. Apar oameni trufași care nu-și amintesc de unde au pornit, situații dificile, apar obstacole. Uneori traversăm locuri dezolante, umbrite, alteori soarele ne încălzește cu razele lui și ne dă energie și viață. Însă nu există un scop în toate acestea… altul decât să înțelegem cu adevărat cine suntem, din primul moment. Cine am fost, cine suntem și cine vom fi mereu. Esența ființei noastre, fără nimic artificial. Eu. Tu. Noi.
        În concluzie,prin povestirea alegorică de mică întindere în care întâmplările narate sunt puse pe seama personajelor neînsuflețite, sub masca cărora se ascund trăsături și caractere umane, încheiată printr-o concluzie, care constituie morala, opera este o fabulă ce aparține speciei genului epic.