luni, 12 martie 2018

Képtalálat a következőre: „imagini pintea viteazu”

       ,,Și foaie verde a mocului,
         La cerdacul Stanciului
         Ieste Stanciu-al Bratului
         Cu Dinu Ploscarului.
         Dar acolo ce făcea?
         Dintr-o ploscă că-nchina,
         Dintr-o ploscă mititea
         De o vadră și cinci oca,
         Închina Stanciu din iea.
         Dar soru-sa Ilinca,
         Iea din gură așa zicea:
         -Bea Stanciule,nu prea bea,
         Uite potera colea
         Dară Stanciu ce zâcea?
         Că cum vine-așa se duce.
         -Ieu nu-s femeie cu conci,
         La poteră să nu poci,
         Ieu-s voinic cu comânacî
         Cu șapte poteri mă bat.
         Dară Stanciu ce zicea,
         La soru-sa Ilinca:
         -Bagă mâna-n scorburea
          și-mi ad-o flinta mea,
          să bag praf din tecșilea,
          fieru cu zburătura.
          Soru-sa flint-aduce;
          Stanciu că s-apuca,
          s-apuca și o-ncărca
          și la uoichi cân-o punea
          mai mulți că nu dobora,
          numai nouăzeci și cinci,
          o sută fără de cinci,
          și ceilalți ce rămânea,
          pe lângă bușteni pitea
          și din gur-așa zicea:
          -Hai,băieți,ne prindem capu,
          Lăsăm pe Stanciu la dracu,
          Ăsta-i Stanciu-al Bratului,
          Pune capul omului,
          În mijlocul codrului.”

    Balada este o specie a genului epic în versuri, este o specie literară complexă, de întindere destul de mare, care prezintă diferite teme, cele mai des întâlnite fiind temele istorice, vitejeşti, haiduceşti sau de cătănie.Balada prezintă în versuri situaţii din trecut mai aproape de realitate; în balada vitejească sunt descrise evenimentele cele mai importante din viaţa personajului cu însușiri deosebite. Fiind o creație epică, autorul popular anonim-narator obiectiv- realizează la persoana a-III-a un șir de întâmplări la care iau parte două personaje:Stanciu și sora sa,Ilinca. 
     Titlul baladei vitejești este chiar numele eroului popular,un voinic ce dă dovadă de bărbăție și curaj..        
     Un prim argument în sprijinul acestei afirmații îl reprezintă acțiunea simplă care urmărește un singur fir narativ. Balada se deschide printr-o formulă specifică: ,,foaie verde”-o formulă-refren specifică poeziilor popularei,înfăţişând un sugestiv tablou de natură deschis în fața personajelor. În prima parte a baladei, este o situaţie conflictuală reprezentativă pentru acea perioadă din trecutul îndepărtat: erau urmăriți de,,poteră”,pentru a fi pedepsiți. Astfel, expozitiunea captează prin introducerea într-un spațiu miste­rios și nelămurit:,,la un cerdac”,unde doi bărbați:Stanciu împreună cu Dinu închinau,,dintr-o ploscă”,ale cărei dimensiuni sunt exagerate,pentru a arăta atmosfera de basm calmă și înțelegere.Intervenția prudentă a Ilincăi îl supără pe Stanciu,viteajul ce n-are frică și care îi poate înfrunta pe dușmani.Ilinca îi aduce,,flinta”,iar îndrăznețul suprimă un număr impresionant,,nouăzeci și cinci”,ceilalți fug cu mare frică.
    În al doilea rând,faptele sunt deosebite,realul se îmbină cu fantasticul,iar personajele sunt:Stanciu,poartă un  nume ce înseamnă pace și glorie,este un tânăr ce-și poartă numele cu mândrie,el aparține unui neam,,al Bratului”,la fel și prietenul său,Dinu.Cu încredere în puterile proprii de a înfrunta,,potera”,își pregătește,,flinta”ascunsă în scorbură și doboară dușmanii,care-i recunosc puterile.Ilinca  este curajoasă și motivată,prevăzătoare își iubește fratele,îl ajută să înfrunte răul.Naratorul își descrie personajele în alb și negru,le învăluite într-o aură de mister:Stanciu este un Făt-Frumos,iar –Ilinca este zâna cea bună. Naratorul se implică afectiv în acţiunile narate, exprimând deschis simpatia faţă de eroul  curajos, viteaz, care iubeşte viaţa, apelând la hiperbolă: plosca este exagerat de mare,iar numărul celor uciși este exprimat ironic. Funcţia epică a hiperbolei este de a contura chipul eroului ideal, dotat cu forţă fizică supraumană, cu caracter extraordinar, mijlocind reuşita lui.
    Modurile de expunere sunt narațiunea și dialogul.Limbajul popular,caracteristic comunicării orale:,,mititea,vadră,oca,colea”;arhaismele:,,ieu,poteră,zâcea”.
   Pasajele dialogate dintre cei doi se remarcă prin expresivitate şi dramatism.
   Concluzia dușmanilor rămași în viață îi dă lui Stanciu o statură de erou.