luni, 5 martie 2018

fabula,,Stejarul și trestia”de Gheorghe Sion

Képtalálat a következőre: „imagini stejarul și trestia”

SION Gheorghe se naște la 22 mai 1822, Mamornita-Cemăuți - moare în 1 oct. 1892, București.
 Poet, dramaturg, traducător și memorialist, membru titular (din 1868) al Academiei Române. 


       Fabula este o specie a genului epic,în versuri sau în proză, în care autorul prin intermediul animalelor, plantelor sau obiectelor personificate critică defecte sau moravuri omeneşti cu scopul de a le îndrepta. Fabula are două părţi: naraţiunea şi morala-un mesaj cu caracter educativ.
      Titlul fabulei este format din două substantive:,,stejarul”- arbore sacru în nenumărate tradiţii, stejarul este învestit cu privilegiile supremei divinităţi cereşti din pricină că atrage trăsnetul şi simbolizează măreţia. Stejarul a fost mereu şi pretutindeni sinonim cu forţa. Stejarul este, prin excelenţă, figura arborelui sau a axei lumii, instrument de comunicare între Cer şi Pămînt.,,Trestia”simbolizează fragilitate și flexibilitate, credința și umilința.
 În primul rând, este un text epic prin acţiune, personaje, narator,modul de expunere predominant-în această fabulă- este dialogul dintre un arbore și o plantă,naratorul intervine puțin.Trestia își exprimă nedumerirea că stejarul în,,șase ani”a crescut puțin,iar ea ca plantă,,în trei luni de viață”l-a întrecut.
Stejarul,privind-o ca pe un nimic, fără valoare,îi răspunde compătimind-o că urgia vântului,arșița,secera îi vor  aduce moartea ,iar el,stejarul,protejat de,,scoarța”,învelișul sub care crește,înfruntă răul  naturii:căldurile,vânturile,furia cerului,fără  a se îndoi. 
      În al doilea rând, textul este fabulă, pentru că sunt criticate defecte umane. Stejarul este tipul omului viteaz,rezistent în fața durerilor,încercărilor vieții,este puternic și robust care poate trăi drept,demn necunoscând umilința, cu voință puternică, putere de muncă, independență și încredere în sine-este metafora omului ce nu se lasă doborât de soartă.Trestia este ființa încrezută și mândră,lăudăroasă. Îngâmfarea aparține oamenilor care, își cunosc numai propria realitate,lăudându-se.
   Limbajul fabulei este caracterizat de simplitate, personificarea există prin dialogul din fabulă.
   În sfârşit, textul este fabulă, pentru că are un mesaj cu caracter educativ:
    ,,Nu-i totul s-ajungi mare spre-a fi curând pe jos
     A te-nălța cu-ncetul e mult mai sănătos.”
Morala aparține naratorului; are valoarea unei concluzii si pune în lumină  cuvintele plantelor,care ne poate inspira și pe noi la nivelul atitudinii pe care o avem în fața unei probleme de viață: în vreme ce stejarul sta drept si neclintit în fața furtunii, trestia se apleacă sub toate schimbările timpului. Omul este un corp fragil al Universului, dar este si spirit destinat să cunoasca adevărul cu demnitate și curaj.