sâmbătă, 7 noiembrie 2020

Tabloul,,Prometeu”

 

,,Vulturul devorând ficatul lui Prometeu
         (pictură de Gustave Moreau)

În mitologia greacă Zeus l-a pedepsit cu cruzime pe Prometeu, l-a înlănțuit gol pe un vârf de munte (din Caucaz) și un vultur lacom îi devora în fiecare zi ficatul, care se refăcea peste noapte. Supliciul său era astfel fără sfârșit. (Prometeu a scăpat de suferințele sale îngrozitoare, fiind eliberat de Heracle, care a răpus vulturul cu o săgeată. Totuși, pentru ca Prometeu să nu uite vreodată condamnarea sa, Zeus l-a obligat să poarte o brățară făcută dintr-o bucată din vechiul său lanț. Motivul acestei pedepse are legătură cu mitul grecesc conform căruia Prometeu a furat focul din fierăria lui Hefaistos.)
 Fundalul tabloului este galben-maroniu, culoarea este închisă. Figura lui Prometeu este centrul întregii opere. Faptul că este aproape complet gol nu este surprinzător-în Grecia exista un cult al corpului uman gol, în plus, era corpul masculin.  Prometeu este compus magnific, proporțional.

Nu, el nu seamănă cu un martir, nici lanțurile cu care Zeus a ordonat să lanseze voia neascultătoare a zeilor de stâncă nu sunt vizibile. Se ghicesc doar pe glezne. Din lateral, un vultur deja sfâșie, pregătindu-se să ciugulească ficatul lui Prometeu,este emblema lui Zeus,  zburând sus până în vârfurile munților.Dar în ochii titanului continuă să se vadă hotărârea fermă de a sta până la capăt și de a nu se pocăi de nimic, este mândru și fermecător. Nu scoate un singur sunet,figura sa exprimă dorința de independență, fidelitatea față de propriile lui principii și curajul eroic,deși suferă înfricoșător, singur pe stâncă,simbol al nemișcării și al tăriei. 
  Singur, într-o stare  de lumină, de albastru si să nu poată uita, sa nu poată ierta, să deschidă ochii doar pentru a privi sumbrul cer, să deschidă buzele doar pentru a murmura, fiindcă nimeni nu poate fi egalul zeilor decât după ce a disprețuit frica.  Prometeu se crispează, pentru a nu urla, dar mai ales pentru a nu regreta pricina suferinței sale. Îl doare carnea sfâșiată de vultur, iar aceasta e cea mai vie dovadă a focului furat de la zei.

   În lupta lui, Prometeu nu are de partea sa niciun alt sprijin decât conștiința sa și extraordinara putere de rezistență în fața suferinței. Semnificativ este faptul că, pe măsură ce suferința sa crește, crește și puterea lui de a o îndura.La picioarele lui un șarpe pare că se târește spre adâncuri,poate că este Zeus transformat .
  Titanul stă pe o stâncă înaltă ce pare a se cufunda în prăpastie.  Cerul se sparge în focul fulgerelor sclipitoare. Vârfuri de tunete zguduie munții. Pământul tremură. În jurul celui răstignit vânturile se împletesc. Culoarea  brun-roșcată ce domină tabloul  creează o senzaţie de tensiune. Totodată maroul este culoarea pământului atât de iubit de erou.Doar în fundalul tabloului albastrul cerului pare că se strecoară spre titan, accentuează profunzimea trăirilor şi sentimentelor.

 

Prometeu (în greacă-Προμηθεύς, lit. „precauție”) este unul dintre titani, fiul lui Iapet și al Clymenei (sau al Asiei), care a furat de la zei focul, pentru a-l oferi oamenilor.