marți, 24 noiembrie 2020

,,Cămara cu fructe”de Ion Pillat—despre frumusețea copilăriei(adaugă experiențele proprii) compunere

 

,,Deschid cu teamă ușa cămării de-altădată
Cu cheia ruginie a raiului oprit,
Trezind în taina mare a poamelor, smerit,
Mireasma, și răcoarea, și umbra lor uitată.

Mă prinde amintirea în vânătul ei fum,
Prin care cresc pe poliți și rafturi, ca pe ruguri,
Arzând în umbră, piersici de jar, și-albaștri struguri
Și pere de-aur roșu cu flăcări de parfum.

Șovăitor ca robul, ce calcă o comoară
Din basmul cu o mie și una de nopți, mă-nchin:
Văd pepeni verzi – smaragde cu miezul de rubin –
Și tămâioșii galbeni ca soarele de vară.

Se-aprind fantasmagoric caise și gutui:
Trandafirii lampioane și lămpi de aur verde...
Dar părăsind cămara ce mințile îmi pierde,
Tot rodul vrăjitoarei cu lacăt îl încui.”

  În poezia,, Cămara de fructe” sunt strânse amintirile din copilăria poetului, sunt momentele,,de altădată”, a căror evocare trezeşte în suflet melancolie şi regret.Cuprins de emoţia nostalgică,poetul se întoarce în trecut, la vârsta fericită a copilăriei. evocă o realitate plină de farmecul copilăriei. Motivul camerei oprite păstrează, prin rememorare afectivă, senzațiile trăite  ale interdicției încălcate cu teamă:  „Uşa cămării” semnifică întoarcerea în universul copilăriei prin amintire.;„cheia ruginită”exprimă trecerea timpului, iar ,,cămara” este spaţiul unde se poate realiza o întoarcere în timp, o regăsire a copilăriei pierdute. Cămara devine un loc paradisiac, misterios,al lumii uitate, a  vremurilor apuse. Raiul oprit are o cheie ,,ruginie", simbol al vieții fremătânde. Comorile sunt cercetate cu grijă, ca un bun de preț, ca nestemate din poveștile copilăriei. Peisajul bogat al cămării, ca o peșteră din povești, coloristica abundentă amintesc de frumusețea copilăriei pierdută. Copilul, aflat la vârsta marilor descoperiri, simte grandoarea fantastica a paradisului vegetal.Copilăria este  un drum presărat nu cu cenușa din basme, ci cu nestemate, pentru a regăsi calea înapoi spre Rai,spre  copilărie, la inocență. Ieșind afară din cămară, copilul încuie „rodul vrăjitoarei”, pentru că inițierea este întotdeauna o cale personală unică. Înțelegerile tainice nu pot fi descuiate și altora decât în măsura în care străbat și ei un drum propriu.
  Am înțeles că în strânsă legătură cu imaginile descrise, poetul îşi exprimă direct sentimentele de teamă, uimire, tristeţe şi profund regret pentru pierderea iremediabilă a „raiului” copilăriei. Asemenea poetului cred că anii copilăriei sunt  cea mai prețioasă perioadă a vieții,când cu mâinile noi,copiii ne prindem de Rai.Lumea copilăriei este o lume de miracole și de uimire. 

   Copilăria este un tărâm magic. Nu ştiu când şi unde începe şi nu ştiu când şi unde se termină. Copilăria mea este o lume fermecată, duioasa, dulce, lină, în care orice se poate întâmpla. Este vârsta la care suntem cel mai aproape de toate tainele existenţei. Mă pot întâlni oricând cu balaurul cu şapte capete, cu zgripţuroaica cea haină, pot fi un vrăjitor, erou din filme sau benzi desenate, pot  vizita orice loc din lume cu ochii minţii şi să cred cu tărie că am fost acolo cu adevărat...
  Copilăria este singurul moment al vieţii în care trăiesc totul la maximă intensitate. În care plâng şi râd în aceeaşi zi, în care mă supăr şi sunt iertat după câteva momente, în care sunt singur şi totodată cu toată lumea.
       Dacă am rămâne pentru totdeauna copii, poate lumea ar fi mai bună, oamenii ar fi prieteni şi nu ar mai exista diferenţe între noi.
        CRED așa: Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adâncurile ființei și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe, de perfecțiune.