joi, 12 noiembrie 2020

romanul ș filmul ,,Dă mai departe”(Pay it forward)

 


Am citit în,,Micul prinț”că,,toți oamenii mari au fost cândva copii, dar putini dintre ei își mai aduc aminte”.
  Copilăria este acea perioada când nu sunt opreliști, nu sunt luate în seamă spusele serioase și mai ales, nu există nicio rezervă din a dărui cu generozitate și necondiționat. ...

 

  Romanul,,Dă mai departe”de Catherine Ryan Hyde este o poveste plină de speranță și optimism,despre un puști care a schimbat lumea cu o idee simplă,dar genială. Trevor McKinney, în vârstă de doisprezece ani, începe clasa a șaptea în Atascadero , California.
  La ora de științe sociale de la școală,,profesorul Ruben îi provoacă pe elevi să reflecteze,pentru a primi puncte suplimentare,asupra unei inițiative:,,Gândiți-vă la o idee care ar schimba lumea și puneți-o în aplicare”.Dintre toți elevii,Trevor McKenney este entuziasmat de această temă.El construiește un joc aritmetic pe baza căruia își aplică ideea sa ,,de a da mai departe”.Urmează să ajute trei oameni cu bani sau prin alte metode,iar aceștia nu trebuie să-i întoarcă favorul,ci trebuie la rândul lor să dea mai departe fiecare altor trei oameni.Dacă toată lumea ar respecta regulile,atunci în ceva timp toți oamenii vor dori să facă un bine celor din jur și lumea ar deveni mai bună.
  La început,Trevor alege să-l ajute cu bani pe Jerry,un om al străzii,pentru a reuși să-și găsească o slujbă.Apoi,se oferă să-i îngrijească grădina doamnei Greenberg,o bătrânică drăguță,dar singură.
Iar ultima persoană vizată de puști este chiar profesorul Ruben,care din cauza unui accident în armată are jumătate de față mutilată.Trevor vrea să-l facă să uite de probleme și să fie fericit,încercând să-l facă să se îndrăgostească chiar de mama sa.Totuși situațiile nu par să meargă conform planului.
Dar, fără știrea lui Trevor, doamna Greenberg ajutase trei prieteni dându-le 8.333 dolari în testament. Unul dintre ei, Matt, întâlnește un gangster rănit pe o alee, Sidney G. După ce l-a ajutat pe bărbat, se dovedește că gangsterul l-a ajutat pe un alt bărbat, care a cruțat viața rivalului său. Succesul nu pare să-i surâdă, până când lucrurile iau cu adevărat amploare, Trevor devenind o mică vedetă, felicitat de însuși președintele, Bill Clinton.
 Văzând lanțul, Chris Chandler, un reporter, conectează punctele și îl găsește pe Trevor. Chiar și mai departe, mama lui Trevor, al cărui tată plecase, are o relație cu domnul St. Clair, profesorul de studii sociale al lui Trevor, iar Jerry se află din nou, ajutând o doamnă să nu se sinucidă.
  Trevor moare fiind înjunghiat de unul din bătăușii unui prieten,pe care Trevor vrea să-l ajute. Este dus la spital, unde moare din cauza rănilor sale. Aceste știri apar la televizor, precum și faptul că mișcarea se răspândește în toată țara;Arlene,mama lui Trevor și Eugene,profesorul, sunt vizitați în curând de sute de oameni care au participat sau au auzit de mișcarea „dă mai departe,” adunându-se, pentru a-i aduce omagiul lui Trevor, inclusiv prietenii și colegii de clasă ai lui Trevor, precum și bătăușii (care acum se căiesc) și alți elevi de la școala sa.
  A fost necesar să moară un suflet inocent,,pentru ca lumea să se schimbe.El s-a sacrificat,lasând însă în urma sa ceva memorabil,ceva nobil.Fără să-și dea seama,Trevor a schimbat cursul vieții sale,dar și al omenirii.
 Tocmai de aceea,cred că moartea lui a fost o lecție, din care ar trebui să învățăm că un lucru e cert:                                    ceea ce contează cu adevărat este ceea ce lăsăm în urma noastră.
 Filmul ,,Pay it forward” (Dă mai departe!)inspirat de roman  este regizat de Mimi Leder și îi are in distribuție pe Helen Hunt, Kevin Spacey, Haley Joel Osment—oricine îl vede simte că își  poate schimba modul de a gândi.

 Să ascultăm îndemnul: Să fim copilăroși și veseli, energici,, optimiști, plini de speranță.                          Să zâmbim și să ne bucurăm! și să nu uităm să … dă(m) mai departe!)din copilărie.....

                     „Dar din dar se face Rai” – îndemnul biblic la bunătate şi generozitate.