joi, 26 noiembrie 2020

Compunere despre ,,Forța naturii”(valorificând textul poeziei cât și cunoștințele și experiențele tale)

 

,,Marea”   de Dumitru Corbea

 

,,Îmi place marea când e-nfuriată,
Când chiuie și strigă disperată,
Când, obosită, tace ca o fiară,
Pândind din nou, cum ar putea să sară,
Privind prin transparentele meduze
La țărmurile-n colorate bluze.
 
Ce-nseamnă glasul mării pe furtuni,
O știu pescărușii si micii lăstuni,
Care se-nspâimântă și răcnesc pe maluri,
Privind cum se înalță muntele de valuri.
Bărcile, pescarii par o jucărie
Pe întinse ape prinse de urgie.
 
Îmi place marea când e-nfuriată,
Dansând, din țărm în țărm, turbată,
Apoi tăcând și rămânând domoală,
Cu dare de lumină și de smoală.”

 

   Titlul poeziei,,Marea”simbol al nemărginirii,loc al transformărilor,imagine a vieții clocotitoare exprimă natura acvatică cum se frământă,își zdrelește valurile năpraznice de țărm,se retrage în alte valuri enigmatice,apoi revine,aruncându-se  cu zgomote peste țărmuri.Poetul surprinde marea dezlănțuită,înfuriată,parcă mânioasă ce-și strigă durerile cu violență.
   Marea este simbol al dinamicii vieții,este întinderea nesigură, asemenea unei ființe trece prin stări diferite de bucurie,de chemare,se frământă,ofteză,se retrage în valuri misterioase,urmărind printr-o fereastră transparentă de meduză viața pământului.Glasul mării venit din nesfârșitele depărtări este știut de păsările libere ale apei,de oamenii mării,pescarii cu bărcile lor deveniți jucării călătoare. Marea se identifică cu ființa umană:este nesigură,luând înfățișări nenumărate,imprevizibilă,luminoasă,întunecată,tulburată,seducătoare.
Surprinzătoare este emoția,uimirea omului în fața naturii tumultoase,de nestăpânit:imaginea vizuală este a mării întărâtate comparată cu ,,o fiară”,apoi devine grațioasă dansând,,din țărm în țărm”.Sonorătățile tabloului alcătuiesc o muzică ce înfioară prin  strigătele infernale  ale valurilor nestăpânite.Hiperbola,,muntele de valuri”transformă peisajul într-o imagine apocaliptică,de parcă ar supune universul într-o întindere acvatică.Gerunziile verbelor arată  prelungirea la infinit a stării de disperare,de suferință în fața  zbuciumului apei personificată .
           Asemenea poetului îmi place să privesc măreția naturii cu toată naturalețea ei. Omul tânjește după Natură, după frumusețe și puritate, armonie și freamăt de ape,de codru, este o nostalgie după Edenul din care în mod natural facem parte.Iubesc natura sălbatică cu toată naturalețea ei,admir frumusețea răsăritului de soare,mă înfricoșez când norii cenușii acoperă ca o mantie a răului soarele sau stelele cerului senin de noapte.Îmi ascund ființa într-un cotlon, când tunetele și fulgerele se năpustesc pe pământul ce geme neliniștit,dar mă trezesc apoi cu speranța că sunt acasă în marea natură,în atmosfera aceea cu care ființa mea se află în echilibru de milioane de ani. Când simt mirosul frunzelor, culorile și formele vegetale, dacă am capacitatea să admir fluturii pe flori sau păsări căutând semințe, ori cântând pe o creangă,atunci, cred că totul este ca o reîntâlnire cu fericirea copilăriei plină de vitalitate, deschidere către Lume, cu sufletul plin de speranțe.  Când pământul, peisajul, natura liniștită sau înfiorată va fi privită ca o comunitate de care aparținem și va exista iubire și respect față de această entitate din care facem parte, lucrurile se vor schimba. Poate că îi  poț înțelege pe cei care susțin că dreptul de a admira un ghiocel este la fel de important ca libertatea cuvântului. Cred în senzația de admirație a splendorilor naturii, plăcerea de a cunoaște viul care este cea mai adecvată autocunoaștere a unei ființe inteligente și umane,