vineri, 27 noiembrie 2020

compunere despre frumusețea jocurilor copilăriei (text+cunoștințele proprii)

 

,,Era o vreme când credeam că puterile supranaturale există și că trebuie doar să pornești în căutarea lor.Îmi intrase în cap că piatra de sticlă roșie pe care o are Dana de la o broșă a mamei ei e fermecată.Îmi intră asta în cap și pace.Și-o fur.Dorm cu ea sub pernă.Mă uit la ea în soare ascunsă după coafura bogată a unei tufe...Îmi pun dorințe mici,ținând-o strâns în pumn și ele chiar se împlinesc.Mă chinuie doar gândul că am furat-o...
   Eram convinsă pe la șase ani,că am puteri.Când mama întârzia pe undeva,ajungea să-i rostesc numele de trei ori ,ca să-și facă apariția.Sau spuneam în gând:până număr la șaizeci,să vină tata!Și n-apucam să termin și el chiar apărea (da asta numai câteodată!).Sau pe stradă,unori,mă jucam de-a vrăjitoarea.Fixam câte un copil și-mi auzeam gândul:,,să cadă!”și el cădea.Sau mă uitam în ceafa unei femei și îi porunceam:,,întoarce-te!”.Și ea chiar se întorcea.Țineam degetele încrucișate la spate.Ocheam o victimă,un bărbat cu o plasă în mână:,,să-ți cadă plasa acum....acum!”El se uita la mine hipnotizat și lăsa să-i alunece plasa,de parcă ar fi fost făcut din mămăligă”.....
                                                              (Simona Popescu, Exuvii)

 

   Enigmaticul titlu al cărţii trimite la dicționar care explică:„exuviile” sînt pieile lepădate, carcasele subţiri lăsate în urmă de fluturi atunci când ies din pupe, învelişurile năpârlite ale vietăţilor care, crescând, se transformă cu totul. La fel facem si noi cu ipostazele vechi ale vieții noastre, infantile, imature, pe care le îngropăm în uitare (amintirile).
  Fragmentul scris într-o manieră subiectivă este învăluit de sinceritate și naturalețe,autoarea povestește un fragment din copilărie,socotind că aceasta este o soluție pentru redescoperirea de sine,pentru a-și înțelege personalitatea.
  Lumea copilăriei cu jocurile felurite reprezintă un model de cunoaștere și nu o inocență pierdută și astfel autoarea-pesonaj descoperă magia primitivă a simțurilor cu chemarea ei hipnotică. Scrisă într-un limbaj viu,jocul de-a magia pornește de la un fapt banal povestit cu amănunte hazlii, însă plin de semnificații.Personajul este o fată încrezătoare în puterile sale,,supranaturale”,nu și le poate explica,iar talentul său se manifestă în numeroase forme.Se distrează enumerându-le: este fascinată de o piatră roșie despre care crede că are puteri magice-chiar dacă este furată-și căreia soarele îi sporește farmecul și toate dorințele i se îndeplinesc;numără în gând,chemându-i cu drag pe părinți și aceștia sosesc,de parcă ar fi auzit chemarea.Jocul ,,de-a vrăjitoarea”este cel mai interesant:crede că prin puterea gândului poate dirija acțiunile oamenilor din jur:un copil neatent cade,o femeie se întoarce,pentru a o vedea sau unui om neatent îi scapă sacoșa.Toate aceste întâmplări banale le pune pe seama magiei,a supranaturalului cu care credea că este înzestrată.
    Prin monologul interior,personajul se descoperă pe sine cu bucuria inocenței, joaca minții este aventura copilăriei în care se crede a fi stăpână pe unversul în care trăiește.Jocul însoțit uneori de porunci copilărești este povestit la persoana întâi,totul pare sincer și spontan,dar cu dorința de a schimba ceva în lumea ei.
   Eu cred că, pentru a se descoperi, oamenii fac adesea apel la amintirile din copilărie,aceasta este o bucurie. Nu, copilăria nu e „paradisul pierdut”. Nici „paradis” și nici „pierdut”, pentru că uite-l, nu în urma ta, ci mai degrabă în față. Nu e nimic pierdut, chiar dacă unii uită mai mult ca alții. Ca și cum un copac ar putea trăi doar cu frunzele! Pentru mine ,,exuvii”e şi un cuvânt legat de identitate. Noi, oamenii, suntem fiinţele cele mai «exuviale»: lăsăm în urma noastră atâtea corpuri care am fost!
Aventura căutării sinelui nu se termină niciodată. În fiecare zi descoperim o altă identitate -pierdută sau nu, un alt EU.