joi, 19 noiembrie 2020

compunere--Liniștea toamnei

 

  Toamna se apropie de final... brumele şi ceţurile se înteţesc.În dimimneța asta,când tocmai trecuse noaptea în care cădeau frunzele conduse de o mână nevăzută,am văzut adevărul.
A fost prima noapte geroasă, cu brumă groasă şi sclipitoare, care parcă a ars ierburile şi întreaga fire. După ea, copacii au rămas dezbrăcaţi, rareori mai flutura ca un steag al neputinţei câte o frunză stingheră, la capătul vreunei crengi. În dimineața asta, cerul era gol, alb, strălucitor, anunţând iarna care cobora dinspre locurile unde vân­tu­rile suflau cu putere. Câteodată, norii cenuşii alergau pe întinderea acoperită de arămiu, în vreme ce păsări albe împărţeau aerul, buimăcite de vânt. Cu strigăte lungi, ascuţite, căutau disperate limanul zile­lor de aur, când spre cerul albastru, albastru, copacii îşi înălţau frunzele aprinse, ca nişte degete adunate pentru rugăciune.
Mă strecor prin ceaţă,pe lângă mine alu­necă, aproape nevăzută, iarba în­gălbenită de toamnă. La capătul străzii, un stejar uriaş îmi pare că iese direct din asfaltul negru. Are crengile răsfirate spre cer, ca braţele neputincioase. E singura siluetă care se decupează clar, în lumea asta de umbre.Ploile au spulberat norii. Și totuși nimic nu-mi dă de înţeles că am fi la începutul iernii, în grădină încă mai sunt câţiva boboci de trandafiri, unele crizanteme de-abia s-au deschis, iedera pare mai verde ca oricând. Dar poate că doar mie,acum în noiembrie, mi se pare că toamna e încă în toi,fără să văd fumurile care se înalţă spre cer ca o rugăciune  deasupra grădinilor ca un abur tremurat şi subţire care se pierde în albastrul nesfârşit al cerului de toamnă. Păşesc cu grijă pe covorul de frunze, ca să nu trezesc liniştea. Liniştea e un râu bătrân şi ador­mit care mă călăuzeşte Liniştea e o plu­tire, liniştea e tot ceea ce văd cu ochii larg deschişi pe dinăun­tru.Aud din când în când un foşnet abia simţit de frunze, plutirea unei păsări negre,licăririle ascunse ale ultimelor frunze dez­mier­date de raze. Soa­rele care îşi odihneşte lumina pe vârfurile caselor,ale pomilor goi. Lumina asta este de o blândeţe nesfârşită, care se pogoară asupra lumii Nu mă mai satur de linişte, aş putea merge aşa o veşnicie. 
În unele nopți de sfârșit de toamnă,cerul plin de stele strălucitoare este unul dintre misterele cele mai fascinante ale universului. Un actor spunea într-un film SF așa:,,Cu cât  te scufunzi mai mult în adâncul lui, cu atât mai mult ţi se pare că e plin de viaţă, că forfota stelară e semnul unui univers la fel de viu ca al nostru. De aici şi până la dorinţa de a trăi pe o altă planetă nu e decât un pas” ... 
        În fond, stelele sunt îndeajuns de frumoase privite de aici, de pe Pământ. De ce să ne chinuim să punem piciorul pe ele????????