miercuri, 19 mai 2021

Asociază fabula ,,Câinile” de Anton Pann cu un alt text literar:,,Balada unui greier mic”e George Topârceanu, prezentând în 50 – 100 de cuvinte, o asemănare și o deosebire dintre ele.

 

Cu o artă desăvârșită de miniaturist, de fin bijutier, Topârceanu în,,Balada unui greier mic”zăbovește asupra imaginii greierului insistând asupra coloritului prin folosirea enumerației ,,negru, mic, muiat în tuș..., pudrat cu brumă". Duioșia și compasiunea cu care Topârceanu scrie  despre greier, gingășia acestuia sunt evidențiate și de diminutivul,,greieraș".Anton Pann surprinde un câine în plină iarnă,ghemuit în zăpadă,regretând timpul verii,când era alături de om,,afară”.
În monologul său,greierele este descoperit în calcul greșit al timpului,nu credea că va veni iarna înainte de Crăciun,iar câinele este singur în frig. Drama celor două vietăți este copleșitoare: greierele nu se poate împrumuta la ,,vecina furnică" ,fiindcă orice încercare este urmată de refuz și de bârfă,iar câinele,neglijent cu sine,nu-și găsește oasele sub zăpadă.În cuvintele lor își face loc disperarea și resemnarea ,singura consolare rămânându-i autocompătimirea pentru greier: ,,Cri-cri-cri, Toamnă gri,tare-s mic și necăjit”-nu promite nimic pentru viitor,câinele își face promisiunea că va păstra oasele puțin roase pentru iarna viitoare,dar cu timpul renunță, gândind că  frigul iernii trecute nu l-a doborât și-și vede înainte de viața fără griji.Personificați,greierele și câinele arată un om simpatic,dar distrat,un neînțeles, o victimă a propriei nechibzuințe. În cuvintele greierului ca și ale câinelui își face loc umorul, folosit ca mijloc de transmitere a duioșiei, fiindcă scriitorii privesc cu îngăduință, cu înțelegere pasivitatea, neglijența, naivitatea- ca atribute specific omenești,oferind o morală,o normă de viață.