luni, 24 mai 2021

Redactează o pagină de jurnal, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să relatezi o întâmplare în urma căreia te-ai împăcat cu Ion, prietenul tău, /cu Ioana, prietena ta, incluzând și o secvență argumentativă, și una descriptivă.

 

  Dragul meu jurnal,te deschid din nou,ca să-ți povestesc o întâmplare recentă.Știi că adeseori priveam spre curtea prietenului meu și împreună cu el aveam obiceiul să măsor din priviri, lăsându-mi capul mult pe spate, înălţimea văzduhului, până la ramurile cele mai de sus ale unui tei vârstnic, stufos, ce existase şi în co­pilăria bunicilor. Înflorește prin luna mai şi ne  îmbăta parfumul florilor sale. Râdeam când ne înecam din cauza mirosului lor puternic şi li­pi­cios, ca şi cum am fi înghiţit cu lăcomie mai mul­te lin­guriţe de miere. Îmi dădea târcoale şi o sen­zaţie uşoa­ră de ameţeală. Cred că de aceea refuzam, ca­te­goric, să-mi beau ceaiul călduţ de tei, cu care ma­ma încerca uneori să-mi domolească răceala şi tusea sâcâitoare. Câteodată, un vânt mai puternic scutura coroana teiu­lui înflorit, iar unele flori se risipeau. Mă feream să nu le strivesc sub tălpile pantofilor mei. Poate pentru că le asemuiam cu nişte insecte ciu­date şi mi-era milă, cumva, să nu le ,,rănesc". Mă refer la florile albe-gălbui, minuscule, cu o codiţă foarte subţire şi o frunză însoţitoare, ca o aripă de libelulă, al cărei rost îmi era greu să-l pricep. Îmi imaginam c-ar putea să şi zboare, dacă floarea de tei ar fi avut o aripă în plus. Ce spec­ta­col pe dea­su­pra grădinii!,iar când spuneam acestea,Ion râdea. Acolo sub teiul acela am petrecut multe clipe împreună cu prietenul meu, despre care am mai scris,dragă jurnalule,și acolo a avut loc cearta noastră,un schimb de cuvinte repezi,gesturi de respingere între noi,prieteni de când eram la grădiniță.Motivul?poate banal,dar pentru mine important.Făcusem schimb de timbre valoroase,unele primite în dar,vechi,din anii de școală ai bunicului.Așteptam de la Ion timbrele promise,iar el se scuza continuu:nu  le scosese din clasorul vechi,uitase,dar mâine le va aduce,ba chiar începuse să mă evite,mă ocolea,nu-mi răspundea la mesaje.Și-atunci am înțeles că mă mințise,i-am cerut înapoi timbrele și i-am spus hotărât că nu mai suntem prieteni.Nu ne-am mai întâlnit o vreme,deși eram vecini,până când într-o zi m-a chemat sub vechiul tei și mi-a înapoiat timbrele,iar alături era un plic mare,galben.Surprins,am desfăcut plicul și înăuntru era o diplomă cu numele meu,cu felicitări pentru timbrele valoroase cu care participasem la o expoziție.Bine!dar eu nu participasem la nicio expoziție!Misterul l-am dezlegat,când m-am dus la el acasă:trimisese în numele meu timbrele la acea expoziție,iar diploma era cadoul lui pentru ziua mea ce se apropia.
 Mă gândesc acum că Ion nu mi-a greșit atât de mult, încât să nu mai am nicio legătura cu el, dar poate orgoliul mă făcea  să refuz  să ne împăcăm? A ierta este omenește, dar a te împăca este divin,mi-a spus mama.
 Am înțeles că împăcarea înseamnă iertare și recunoaștere ,așa încât să alerg  cu brațele deschise către prietenul  meu care nu a greșit,dar nu a știut cum să comunice ....a fost o împăcare adevărată și prietenia noastră a fost doar pusă la încercare.
   Ei bine,ție,jurnalul și confidentul meu îți spun că m-am grăbit judecându-l pe Ion,dar greșeala recunoscută e pe jumătate iertată și totuși ce crezi-m-am grăbit,supărându-mă pe Ion?de ce mă tot gândesc,parcă simt o neliniște....